AKYAKA’DA GÖMÜLÜ TAVASLI OSMAN AĞA EŞİ ÜMMÜGÜLSÜM (Ölüm 1839)

 

MEHMET BİLDİRİCİ

Ümmü Gülsüm hayırsever bir kadındır. Mezar taşı Akyaka-Gökova yolu üzerindeki İnişdibi’ndeki sarnıcın üzerine yerleştirilmiş ama sarnıcın onarımı veya yeniden yapımı ile ilgili olmayıp, kitabede 1839 yılında öldüğü yazılıdır.

Bu konuda Devrim Gazetesi 25.06.2019 ve 26.06.2019 tarihlerinde yazılarım çıkmıştı.

Burada tekrar belirtiyorum. Bu hayırsever kadın Akyaka ve Gökova için çok çok önemlidir. Yöremizden pek çok ünlü tarihi kişiler gelip geçmiştir. Bunlara örnekler verilebilir. Ordusu ile Büyük İskender, Roma’nın babası Sezar, Efsanevi olarak Sedir adasını ziyaret eden, Kleopatra ve Kanuni Sultan Süleyman.

Ümmü Gülsüm ise bu bölgeye hizmet eden hayırsever kadın olup Akyaka’da ölmüş, buraya gömülmüştür. Akyaka tarihinde ilk bilinen hayırsever kadındır.

Ümmü Gülsüm unutulmamalı, İnişdibi yanındaki sarnıcın yanına büstü dikilmelidir diye düşünüyorum. Akyaka’da kültür etkinliklerinde sergilerde kermeslerde kadınlar büyük farkla başı çekmektedir. Onlara Akyaka için çok büyük değer bu hayırsever anayı daha yakından tanımaya ve sahip çıkmaya davet ediyor yalvarıyorum.

Geçen yazımda Sayın Araştırmacı Hırka Köylü Osman Parma’nın bana gönderdiği Ümmü Gülsüm’ün yaptırdığı Kale-Tavas yolu üzerinde Baharlar kavşağındaki çeşmenin fotoğrafını yayınlamıştım. Bu defa Konya dönüşü bu çeşmeyi gözlerimle gördüm. Nasıl mutlu olduğumu anlatamam bol bol fotoğrafını çektim.

Çeşme Kaleye 7 km Tavas’a 16 km, Hırka köyüne 5 km uzaklıkta, çok güzel bir eser, Kültür ve Tabiat Varlıkları tarafından koruma altına alınmamışsa en kısa zamanda bu işlem gerçekleşmelidir.

Bu muhteşem çeşme de bir tanıtım yoktur, suyu akmaktadır. Çeşme geçen yolcular ve hayvanlar için yaptırılmıştır. Kitabesi Türkçeye çevrilmelidir. Soyundan gelen torunları ve ilgili kurumların gayreti ile suyu akıtılmalıdır.

Yazıya çeşmeden 2 fotoğraf eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI