İSTANBUL BELEDİYESİ İSKİ (İSTANBUL SU & KANALİZASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN EKİM 2018 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRELECEK TOPLANTYA DAVET

İSTANBUL BELEDİYESİ İSKİ (İSTANBUL SU & KANALİZASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TARAFINDAN EKİM 2018 GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRELECEK TOPLANTYA DAVET

 

 

Ben bu sütunlarda defalarca yazdığım gibi 1991 yılından bu yana tarihi su yapıları ile ilgili çalışma yapmaktayım. Bunlar arasında sayısız yayınlarım ve katıldığım çok önemli Uluslararası toplantılar bulunmaktadır.

Bunlar arasında en unutamadığım olanı 2009 yılında İstanbul’da Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 5. Dünya Su Forumudur.

Bu toplantı şimdiye kadar katılma fırsatını yakaladığım bir boyutlu değildi (TAM 6 BOYUTLU). Yani 6 salonda aynı anda yapılıyordu.

Hepsini takip imkânsızdı. Sayısız ülkeden pek çok konunun uzmanı katılmıştı.

Bu muhteşem toplantıyı düzenleyen Sayın VEYSEL EROĞLU idi. Ben bu toplantıya 6 Su Tarihi Bölümde “Hitit ve Urartu Dönemi su yapıları” isimli bir sunum yapmıştım. 2008 yılında İzmir DSİ 2. Bölge

Müdürlüğünde başlayan çalışmalar Dünya Su Forumunda sonuçlanmıştı.

Bu konuda pek çok kişi yanında İzmir Dokuz Eylül Emekli Profesör Ünal Öziş ile o sıralarda DSİ İstanbul Bölge Müdürü Cüneyt Gerek teşvik ve desteklerini asla unutamam.

Sunumlar çok ilgi çekiciydi. Çok ses getirdiğini seziyorum. Yıl 2018, Dünya Su Forumun gerçekleştiği tarihten tam dokuz yıl sonra.

Yaşlanmam dolayısıyla çalışmalarımı durdurmadım ama yavaşlattım, çok sevdiğim Akyaka’da yaşamaya çalışıyorum.

Birden beni çok heyecanlandıran bir davet aldım. Dokuz yıl sonra İstanbul Belediyesi İSKİ Genel Müdürlüğü beni konuşmacı olarak istiyordu. Nasıl mutlu olduğumu anlatacak kelime bulamıyorum.

Bu özel davetiye aynen şöyle;

Mehmet BİLDİRİCİ,

Teknik Müşavir/Bilirkişi

 

Genel Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen İSTSU - İstanbul Su Kongresi ve Fuarı, 11 – 13 Ekim 2018

Tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirilecektir.

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan üzerinde yaşadığımız bu coğrafya, binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Bu tarihsel zenginlik içerisinde, günümüze kadar varlığını koruyan tarihi su yapıları ile ülkemiz dünyanın en önemli açık hava müzelerinden biridir. Geçmişte suyun biriktirilmesi, iletilmesi ve temini gibi amaçlar için inşa edilmiş su yapıları, bu işlevlerinin dışında günümüzde mimari

özellikleriyle de evrensel miras niteliği taşımaktadır.

İSTSU – İstanbul Su Kongresi ve Fuarı, bünyesinde akademik oturumları barındırmaktadır. Geçmişten günümüze suyun serüveninin ele alınacağı akademik oturumların 2018 teması “Tarihi Su Yapıları" olarak belirlenmiştir. Bu tema altında 5 konu işlenecektir:

• Bizans, Roma Dönemi ve Öncesi Dönemler

• Selçuklu – Osmanlı Dönemi: Su Yapılarının Coğrafi Dağılımı

• Selçuklu – Osmanlı Dönemi: Su Yapılarında Teknik Birikim

• Selçuklu – Osmanlı Dönemi: Kutsal Topraklarda Su Yapıları

• Geç Dönem Osmanlı

Kültürel, mimari ve tarihsel açıdan zenginliğimiz olan Tarihi Su Yapıları, alanında uzman akademisyenlerce tartışılıp, sürdürülebilir bilgi paylaşımı sağlanacaktır.

Buna istinaden 11 Ekim 2018 Perşembe günü 13:30 - 15:00 saatleri arasında gerçekleşecek olan Bizans, Roma Dönemi ve Öncesi Dönemler oturumunda “Hitit ve Urartu Dönemi Su

Yapıları” konusunu sizlerin bilgi ve deneyimleri ışığında incelemek ve konu hakkındaki sunumunuzu dinlemekten büyük bir onur ve mutluluk duyacağız.

Selam ve saygılarımla,

 

Fatih TURAN

İSKİ Genel Müdürü

Gerçekten konu çok özel ve çalışma süresi baz alındığında bu konuda Dünyada ve Türkiye’de çok sayılı kişiler olduğu görüşündeyim.

Bunlardan birinin de ben Mehmet Bildirici olduğu kanısındayım. Tam Dokuz yıl sonra hatırlanmam bunu doğruluyor. Toplantıya katılacağım.

Muğla’da uzun soluklu bir ses olan ve 22 yıllık köşe yazarı olmaktan gurur duyduğum DEVRİM Gazetesindeki okurlara duyurmak istedim.

Saygılarımla

YAZARIN DİĞER YAZILARI