YAKA ve YAKIN ÇEVRESİNDE YAZITLAR VE ONLARDAN GELEN BİLGİLER II

AKYAKA ve YAKIN ÇEVRESİNDE YAZITLAR VE ONLARDAN GELEN BİLGİLER II

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Önceki yazımda Idyma antik kenti ile ilgili yazıtlardan söz etmiştim.

Bu ve ileri yazılarımda bunlara örnekler verilecektir.

İNİŞDİBİ (AKYAKA-GÖKOVA ARASI) ONURLANDIRMA YAZISI

Akyaka için çok değerli olarak kabul ettiğim İnişdibi'nde bir duvarda bulunan yazıttan çok ilginç bilgiler gelmektedir. Bir kısmı kırık taş Akyaka’lı Sarıoğlu’nun burada bahçe kapısının sol tarafına ters olarak konulmuştur. Taştaki orijinal yazı ve Türkçesi şöyledir

Orijinali 12 satırlık yazıtın aynı sayıda satırla Türkçesi şöyledir.

1.Artemon oğlu Zenon

2.Karpothikeitas'lı Kallinikos, Mindos'lu Nikias

3.Halikarnassob'lu Ekatais, Mindos'lu Demetrios

4.Halikarnassos'lu Mionides, Laodikeus'lu Lisimakhos,

5.Bizantios'lu Papias, Zenas

6.Aristomakhos, Iason,

7.Anteros, Zozimos,

8.İdima'lı grammatikos Demetrios

9.İdima'lı Antipatros oğlu Apollonios

10.Mindos'lu Euparos, Hekaton oğlu Dionisos

11.Halikarnassos'lu Neon, Laodikeus'lu Lisimakhos

12.Alabanda'lı Niketas yaptığı hayırlar için

Tanrılara

Bu bilgiler George Bean’ın Carian Coast III sayfa 79, da 11 nolu yazıttan alınmıştır. Akyaka ile Gökova arasında bir bahçenin giriş kapısındadır.  Sarı renkte kalker, ters olarak duvara yerleştirilmiştir. 0,50 m yüksekliğinde, 1,34 m genişliğinde, 0,45 derinliğindedir. 0,17 metrelik sol köşeden kırılmıştır. Helenistik döneme ait harfler, olup M.Ö 2. yüzyıla ait olduğuna kabul edilebilir.

Taş George Bean tarafından 1953 yılında fark edilmiştir.

Yazıt saygı ve onurlandırmak için yazılmıştır. Bu durum sonundaki "theois" kelimesinden anlaşılmaktadır. Ancak onurlandırılan kişinin ismi bulunmamaktadır. Muhtemelen taşın üst kısmında idi. İncelemeden yerel bir toprak sahibi (ağası) için yanında hizmetli olarak çalışan 6

kişi, sekreteri veya kâtibi (grammatikos), diğer bir İdimalı, bir Kallipolis'li, diğer bir yakın bölgeden insan ve 9 yabancıdan oluşmaktadır.

Yabancılar içinde Mindos (Bodrum Gümüşlük) ve Halikarnassos'lular (Bodrum) başta gelmektedir. Bizantion'lu (İstanbul) Papias en uzaktan gelendir. Kâtip Demetrius görevli İdima’da olup baba ismi belirtilmemiştir. Eggeneis Rodos yazıtlarında sıkça kullanılan bir terimdir.

Karpotheiketas  kelimesini "Granary superintendent), "Ambarlar Genel Sorumlusu" gibi anlaşılabilir.

İkinci satırdaki Carpothea Dor lehçesi ile yazılmıştır

Bu değerli taşın korunması gerekirdi. Bunun için 2015 yılında bu yazının yazarı Mehmet Bildirici tarafından Muğla Müzesi’ne bir dilekçe verilmiştir. Muğla Müze yetkilileri yerinde inceleme yapmış benimle de görüşmüş, taşın yerinde koruma altına alınmasına karar vermiştir. Taş yerel yetkililere teslim edilerek koruma altına alınmıştır.

Sarıoğlu Akyaka’da gelişme döneminde önde gelen bir kişidir. Ormanda yerleri vardır. Yazılı taşları yapılarında kulanmış kişidir. Bilerek veya bilmeyerek onları korumuştur. Diğer yazıtlarda da merhum Sarıoğlu karşımıza çıkacaktır. Nitekim bu taşın yazılı kısmı duvar içine koysaydı tamamen kaybolmuş olacaktı.

 

Ek alanı

YAZARIN DİĞER YAZILARI