MİLAS TARIM FUARI DEĞERLENDİRMEM vd. DEĞERLENDİRMELER

MİLAS TARIM FUARI DEĞERLENDİRMEM vd. DEĞERLENDİRMELER

Tarım Fuarı, Milas'ta 10 yıldır düzenleniyor. Milas için çok önemli bir olgu. Sosyal ve ekonomik yönden Milas'ı canlı kılıyor. Bu fuarın iyi yanı. Bir de eksik yanlarını konuşalım...

1- Milas Fuarı yıllardır ilkel koşullarda hizmet veriyor. Her ilgili, "fuar için yeni ve çağdaş bir mekân gerekli" derken, bu konuda 10 yıldır somut bir adım atılmadı ve atılamıyor. Her şey lafta kalıyor... Havanda, su dövülüyor!

2- Fuarda traktör, tarım ve hayvancılıkla ilgili makinelerin satışı yapılıyor. Bu doğal. Fuar sadece satışların yapıldığı bir yer konumunda sadece. Oysa bunun yanında fuarın, geleneksel tarım üretiminin tekrar canlandırılmasına yönelik bir işlevi de olmalı. Bu yok! En azından adı tarım olan fuarda tohum takas vb. etkinlikler yapılarak, eski tarımsal üretim, organik tarım teşvik edilmelidir...

3- 185 katılımcının içinde Milas'tan 3 zeytinyağı markası bu fuarda yer aldı. Neden? 40'dan fazla zeytinyağı markası olan zeytincilik merkezi bir ilçeden zeytinci katılımı bu kadar mı olmalıydı? Neden?

4- Milaslı tarımsal üretim firmaları bu fuara neden az katılım sağlıyor? Bu sorgulanmalı!

5- Her fuar, Milas'taki tarım üretimi ve hayvancılığın gelişimi konusunda üreticilerde bir farkındalık yaratmalı, yeni bakış açıları sunmalı ve bunun için neler yapılıyor, hiç değerlendirildi mi?

ÖNERİLER;

1- Milas Tarım Fuarı, çağdaş bir mekâna kavuşturulmalı. Bu mekânda yıl 12 ay fuar etkinlikleri düzenlenebilmeli!

2- FUAR AŞ kurularak, çağdaş bir fuar alanı kazandırılmalı Milas'a. Her fuar açılışından önce ve kapanışından sonra, "Milas'a yeni bir fuar alanı kazandırılmalı" nakaratları her yıl tekrarlanıp durulmamalı. Somut adım atılmalı.

3- Tarım Fuarları, Milas tarımını ve hayvancılığını geliştirecek bir perspektife/bakış açısına sahip olmalı ve Milaslı üreticiler fuardan uygulayacağı bir şeyler öğrenerek köyüne dönmeli...

4- Fuarda tohum takas etkinlikleri düzenlenilneli; Seferihisar ve Bodrum uygulamaları örnek alınmalı...

5- Çağdaş Fuar alanı olarak, şimdiki fuar alanının tahsisi veya satın alınması için Bakanlık ve TARİŞ yönetimi arasında görüşmeler yapılmalı...

 

DİĞER DEĞERLENDİRMELER       

 

Formun Üstü

Ali Çulhaoğlu(Esnaf): Fuardan önce tohum takas etkinliği için öneride bulunmuştum. Tohum takas etkinliği ücretsiz olduğu için yer parası alınmaması gerekir. Fuarda firmalara ayrılan yerler ederinden yüksek o nedenle yerli firmalar katılmıyor

Nuriddin Erdogan(Radyo Programcısı):  Her fuar sonrası veya herhangi bir etkinlik sonrası düzenleyen kurumun etkinlik ile ilgili durum değerlendirmesi ve öneriler sorunlar ve çözümleri gibi bir raporlama olamaz mı?

Nevzat Çağlar TüfekçiAslında bir değerlendirme toplantısı yapılması lazım. Fuar bitti, haydi dağılalım olmaz. Bu seneki hata ve eksikler ne, seneye daha iyi nasıl olabilir şeklinde bir beyin jimnastiği... Bu toplantılar sadece Oda başkanlarıyla sınırlı kalmamalı, söyleyecek sözü olanlar da çağrılmalı...

Derya Günaltay(Esnaf): Açıkta satılan gıda ürünlerinin toprağın içinde satılması tarım aletlerinin bina içinde olması nasıl açıklanacak acaba fuar yetkilileri tarafından nasıl açıklanacak. Fuar firmasının her sene fuar bitiminde aynı klişe açıklamalar yapıyor sanki mükemmel geçiyor gibi.

Mahmut Çaylı(Emekli): Çok haklısınız, Her şeyden önce alt yapı çok önemlidir, Fuarın altyapısı son derece kötü şartlarda, Hele giriş çıkış trafik.  Allah muhafaza, bu konuda hiç kimsenin gık ı çıkmıyor.  Hele bu sene pazar günü bir sefer gittim, trafik allak bullak. Geçen yıllarda tek şerit olan yol 2 taraflı açılmış, trafik polisi yok, zabıta yok, görevli yok, bir Milaslı olarak çok üzüldüm. Yetkililere ricam önce alt yapıyı tamamlasınlar.

Yasar Çiftçi(Emekli):  Hocam söylediklerinize katılıyorum ama en önemli eksiklik bence yer sorunu bence tarım bakanlığı belediye işbirliğiyle dört yoldaki fabrika alanları düzenlenerek hem dört yol hem şehre gelen insanlar bu ekonomiden faydalanmaları lazım. Bunun dışında burada ürünleri sergilenen firmalara ucuz yer tahsisi yapılmalıdır.

Bayram Saylak(Emekli): Fuar alanının Koru Mahallesindeki Süt Birliğinin toplama merkezine taşınması için Tarım Bakanına bu yerin gösterildiğini herhalde sosyal Medyadan görmüş olmalısınız. Çok geniş bir alan otopark sorunu da olmaz sanırım. Ulaşım ve altyapı çözüme kavuşturulursa problem çözülür. Tüm Dostlara selamlar.

Mustafa Tonguç(Öğretim Üyesi): Milas’ın tüm köylerin de hayvancılık yapılıyor. Kümes kanatlı hayvancılık da yapılıyor. Milas’ta süt ve süt ürünlerini değerlendirilecek entegre tesis yok. Bu ürünlerin pazar sorunu yok. Milas’ta büyükbaş ve küçükbaş pazarı Kırcağız köyüne kurulu tesis atıl durumda. Bu tesisin faaliyete geçirilmesi ile Milâs belediyesine ek gelir. Nakliyat ve otel lokanta hizmetleri nedeni ile Milaslı vatandaşlarımızın hayvancılıkta ek gelir sağlanmasına katkıda bulunur.

Hüseyin Yorulmaz(Öğretmen): Tespitleriniz çok yerinde.

Haldun Özbudun(Harran Üni.): Fuar alanı için ek bilgi ve öneri;
1) Fuar yeri şehir trafiğine yük oluşturmayacak konumda olmalı.
2) Fuar yeri Milas'ı "Tarım Fuarı" konusunda marka haline gelecek konumda olmalı.
(Örneğin: Tarım fuarının yanında üretim ve araç uygulama alanı (demonstrasyon-gösteri-alanı) (tarla)olursa, diğer fuarlardan farklı bir değeri olur.)
3) Otopark sorunu olmamalı.
4) Fuarlar ve kongreler eş zamanlı yapılmaya başlandı. Örneğin: Tarım Fuarı ve Tarım Kongresi gibi. Fuar ve Kongre Merkezi birlikte plânlanırsa, Milas tercih edilen yer olur.
5) Uluslararası kongre ve zirve toplantılarının yapılacağı yer için aranan öncelikli özellikler:
*Büyük toplantı için, açılış ve kapanış programı için 1500 kişilik salon.
*Eş zamanlı toplantı yapmak için en az 100 kişilik 10 adet salon
*500 kişilik otel. Yatırımın yaklaşık maliyeti 45 Milyon TL. Dünya kongre turizmi pastasından gelir elde edilmek istenirse, "Kongre Kenti Milas" olmak istenirse Milas Belediyesi ve Milas Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile çözüm bulunabilir.

Nevzat Çağlar Tüfekçi: Hocam önerileriniz çok yerinde. Işık tutucu. Milas'ın böyle modern kültür mekânlarına ihtiyacı var. Tiyatrolar, paneller, konferanslar vb. etkinlikler, düğün salonundan kurtarılmalı.

Haldun Özbudun: Böyle bir tesis projesinin içinde aynı zamanda sergi salonları, restoran, kafeterya, iş görüşmesi amaçlı ek salon ve üniteler de var. Belediye ve Ticaret Odası uluslararası fon desteğiyle de çözüm bulabilir. Seçim sonrası yeni başkana söylenebilir.

Gülden Sökelioğlu(Emekli Öğretmen): Haldun hocam; tespitleriniz çok güzel. Alınacak önlemler ile Milas bir kongre ve fuar Merkezi haline gelebilir. Yeni bir fuar alanı ve diğer tedbirlerle Milas, fuarcılık hizmetlerinde bir Dünya markası haline gelebilir.

Haldun Özbudun: Gülden hanım, bir proje geliştirme ortamı oluşursa, destek olmak isterim. Saygıyla.

Erdoğan Özer(Mimar): 1. Madde önerilere acil ilave. Kapalı alanın üzerini örten çelik çatı makaslarının sistemi ve imalatı hatalı. Başınızı yukarı kaldırdığınızda bu teknik hataya bağlı deformasyonu görmek mümkündür. Bu alanda gezinmek, son derece tehlikelidir. Umarım bu yolu da kazasız atlatırız. Ve bu yıl son olur. Acil durumdur.

Nevzat Çağlar Tüfekçi: O çırçır-pamuk fabrikası çok eski bir montaj. İş güvenliği açısından bir risk analizi mutlaka yapılması gerekir. Uyarınız yerinde. Bir çatı çökmesi olsa, birçok insanın hayatı tehlikeye girer…

Kaynak: https://www.facebook.com/nevzatcaglart

Formun Altı

 

 

 

                                               

YAZARIN DİĞER YAZILARI