HER KÜLTÜRÜ GELECEĞE AKTARMAK GEREKİR Mİ

HER  KÜLTÜRÜ GELECEĞE  AKTARMAK  GEREKİR Mİ

  Son yallarda bir "kültür aktarımı" muhabbeti yapılır oldu. Özellikle Yörük günleri-geceleri sıkça tekrarlanır oldu. Bu tekrarlarda ana tema YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ aktarmak olarak işlenmektedir. GELECEK KUŞAKLARA BU KÜLTÜRÜ AKTARMAKLA NEYİN SAĞLANACAĞININ İSE KİMSE AÇIKLAYAMIYOR. Sadece söylenen geçmişini bilmeyen geleceğini de kuramaz türünden söylemler öne çıkarılıyor. Sanki birileri çıkıp da bu toplumda geçmişinizi unutun  demiş gibi.. Sanki birileri "geçmişinizi bilemezseniz uygarlıktan, bilimden sanattan, hukuk ve felsefeden de uzak olursunuz" demiş gibi..

   Kültür insanların yarattığı değerlerin tümü demektir. Bu değerleri yaratan insanlar yaşamlarını bunlara göre düzenlemek kolaylaştırmak, daha iyi yaşam koşullarına kavuşmak gibi öngörüleriyle yaratmışlardır. Yani daha iyi bir yaşam daha doğru bir yaşam daha mutlu-huzurlu bir yaşam için yaratılır değerlerin tümü. Yaşam koşulları ve araçları değiştikçe ve de geliştikçe insanlık o koşullara en uygun düşen bir bakış ve anlayış da geliştirir. Bunun olabilmesi için de önceki anlayışların bilinmesi gerekir. Bu açıdan önceki kültürlerin yeni değerler yaratmada katkıları vardır. Bu katkılara eklemeler yaparak insanlar yenileri yaratmışlardır. Uygarlık böyle ortaya çıkmıştır.

  Kültür sosyal yaşamın bir olgusudur. Sosyal yaşamdaki tüm olgular gibi, olaylar gibi zamanla değişir. Eskisi yenilere bırakır meydanı.. Yeni yaşam koşulları eski kültürden bir şey almaya ihtiyaç duymadığı zaman eski kültürün önemi kalkar ortadan. Örneğin bu gün çarşıda nalın yapan ustalar göremezsiniz.  SEPET ÖREN USTALAR BULAMAZSINIZ. BAZI ESKİ MESLEKLERİN ÜRETTİKLERE GÜNÜMÜZÜN İHTİYACI OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR. Bu ihtiyaç olmayan ürünleri yapmak için onların zamanla oluşturdukları kültürlerini günümüze aktarma ihtiyacı da yoktur. Yani o kültüre artık ihtiyacımız kalmamıştır. Dolayısıyla bu kültürü yeni nesillere aktarmanın gereği yoktur. Yani kimse bu gün  " bizim atalarımız nalın yapardı sepet örerdi bende onlar gibi yapayım" diyemez. Dolayısıyla bu kültüre ihtiyaç duymaz.

   Yörüklük gösterilerinde sıkça kullanılan bir "YÖÜK KÜLTÜRÜ" söylemi vardır. Bu günün insanları bu kültürün hangi noktasına ihtiyaç duyarlar? Yani bu kültürü günümüz insanlarına aktarmakla kişi ve toplum ne kazanacaktır? YAŞAMAMIZDA NASIL BİR DEĞİŞİM GETİRECEKTİR BU AKTARMA? Bu göçebe kültürünü aktarmakla bu günün yerleşik topluma nasıl bir yenilik ve değişiklik getireceğiz? ELİNDE Kirman denilen aleti tutan bir kadın ekranlarda diyordu ki. Çocuklarımızın bunun ne olduğunu bilmiyor.. Biz de diyoruz ki ne olduğunu bilseler ne kazanacaklar acaba?

  Ancak bu Yörük programları tesadüfi değildir. Bunun elbette bir nedeni vardır. Birileri toplumun dikkat ve taleplerini bu noktaya çekmek için kotarılmıştır bu tür gösterileriler.. Çünkü bundan yıllar önce yoktu bu toplumda.. Hatta birilerine Yörük deseydiniz o zaman kavga nedeni bile olabiliyordu. Bu gün ise övünme söylemi olarak kullanılmaktadır.. Buna katılan Yörüklerimizin bunu da dikkate alması gerekir.. Yanılıyor muyuz yoksa?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI