OECD ÜLKELERİNDEKİ YERİMİZ

OECD ÜLKELERİNDEKİ YERİMİZ

    Sosyal adalet, eğitim, sağlık, yoksulluk gibi ölçümlere göre, 41 Ülke arasındaki yerimiz sondan ikinci sıra olarak belirlenmiştir. Yani 40. Sırada yer almışız. İnsani yaşam alanlarıyla her zaman olduğu gibi KUZEY Avrupa ülkeleri ilk sıralarda yer almıştır. Bu ilk sıralarda, her zaman olduğu gibi İzlanda, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İsveç yer almıştır. Gerçi bu ülkeler tüm yaşamsal ölçüler alanında sürekli ilk sıralarda yer alıyor. Bu kez de geleneksel sıralamada aynı ülkeler yer almıştır.

  Geçmiş yıllarda u sıralama içinde yer almayan herhangi bir ülke  şaşırıp  yer almamış bunların arasında..

Yani hiç bir ülke eskisinden yer almadığı bu sıralama içinde yer almayı başaramamış durumda.. BU SIRALAMA İÇİNDE SADECE Avrupa ile ilgili değil tüm dünya ile ilgili ölçümlerde de aynı ülkelerin başlarda olduğu görülmektedir.  Bunun bir rastlantı olmasını düşünenler var mı yoksa..

    Neden bizim gibi bu sıralamaların arasında yer almayan hep aynı ülkeler olmaktadır. Örneğin neden bir Yunanistan, Bulgaristan, Eski Yugoslavya'dan ayrılmış bir ülke şaşırıp bu sıralamalara girmiyor? Bunu açıklayabilecek bir mantık yok mudur dersiniz?

   Din iman ahlak edebiyatı yaparak bu ülkelerin ulaştığı sosyal ekonomik değerler düzeyine gelinmiyor galiba. Bilimin yol göstericiliğinde ilerleyen ve çalışma ile geliniyor bu noktalara..

Bakınız bu ülkelerin siyaset adamlarının yaşayışlarıyla bizimkilerin bir karşılaştırmasını yapabilirsem aradaki fark bize bir şeyler söyleyebilir belki.. Örneğin bu ülkelerin siyasetçileri herkesin ortak değerlerini kullanırken, ben bunların savunucusuyum diyorlar mı? İnsan olan zaten bu değerlere bağlı olmak ve onların savunucusu olmak zorundadır. Bu övünülecek bir özellik değildir insan için herkes zaten bunlara bağlı olmak zorundadır. Yani bağlılık bir görevdir herkes için. Ama adamlar bu bağlılıklarını puan toplamak malzemesi yapmıyorlar asla.. Bundan büyük fark olur mu?

  Bu Avrupa ülkeleri dünyadaki ülkeler arasında pek çok iyi şeyde yine ilk sıralarda yer alıyor. Rüşvet ve yolsuzluk sıralamalarında bunlar en sonlarda görüyoruz. Basın özgürlükleri alanında önlerde görüyoruz. İnsan hak ve özgürlükler alanında önlerde buluyoruz. Hukuk devleti anlayışında,  demokrasi anlayışında kısaca iyi olan ne varsa onların sıralamasında yine önlerde görüyoruz.

  Demek ki bu toplumlarda bizlerden çok farklı bir yaklaşım var çeşitli konularda. Peki bizde bu yaklaşımları örnek alsak olur mu? Hangi ulemalara sormamız gerekir bu soruyu acaba?

   Ulemalar bilmez elbet.. Bunun yanıtını bilse bilse yandaşlar bilir. O zaman onlara soralım değil mi?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI