PROVAKASYON SÖYLEMLERİ


 Türkiye 12 Eylüle götürülürken en çok kullanılan sözcüklerden biri “Dış güçler”, “provakasyon” sözcükleri olmuştu. BUNLARIN KULLANILMASI İSE SADECEİKTİDAR GÜCÜNÜ KULLANAN ANLAYIŞLARIN AKLANMASINI sağlamak içindi. Sorumluların sorumluluklardan kaçırılası için kullanıldı bu sözcükler. Bunları kullanınca yöneten anlayışların hiçbir suçu-sorumluluğu yoktur sorumla bu dış güçler ve provakasyonlar oluyordu. Oysa bu söylemler doğru kabul edilse bile sorumluların sorumluluklarından arındırılmaması gerekirdi. “Bu sözcüklerin kullanılmasa “ne yapalım bizim suçumuz yok dış güçler ve provakasyon yaratmak isteyenler”

 suçludur demeye getiriliyor bunları kullanmakla..                            

 Varsayalım ki öyledir. Peki bu varsayımların olabileceğini anlamayan göremeyen yetkililerin sorumluluğu nedir?

     Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırı da yine aynı kalıplarla kafalara sokulmak istendi. Provakosyon olarak algılanması için çaba sarfedenler çoğunluktaydı. Oysa akıl ve mantık diyor ki bunun provakasyon olarak algılanması yanlıştır. TOPLUMUN GETİRİLDİĞİ NOKTAYA BAKTIĞIMIZ VE ÜZERİNDE DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ  ZAMAN provakasyon kokusundan bir öngörü yaklaşımı sezilmektedir. Bu öngörü de gerilmiş toplumda yaratılmak istenen kavgalar olma ihtimalini düşündürüyor. Yani bir kargaşa ortama yaratılıp istenilen düzenlemeler zemin hazırlama öngörüsü düşünebilir. Bunu düşündürecek olayları da ortada iken yaşanan provakasyondan çok istenilen olayların yaratılması görüntüsüdür.

   Böyle düşünmeye yol açan örnekler neler olabilir? Birincisi bir yetkili kişinin aylar öncesi söyledikleridir. Ne diyordu bu kişi söyleminde? Şehit cenazelerine CHP’lileri almayın. Bunu kimlere söylüyordu. Elbette CHP anlayışına karşı tepki gösterecek yandaşlarına. Bir hukuk devletinde bir bakan dahi olsa böyle bir sözü kullanamaz. Ne yazık ki böyle bir sözü kullandı birisi ve bunun sonucunda doğabilecek olayların nedenlerini başka yerlerde aramamak gerekir  diyor akıl.. Devlet adına birileri böyle diyorsa elbette orada birileri istenileni yapmaktan kaçınmayacaktır.

   Şimdi varsayalım ki ortada bir provakasyon var. Peki bu sözleri nereye koyacağız/Bu sözler neyi proveke etmek için kullanıldı acaba?

   Provakasyon söylemi sadece bakanın geçmişti kullandığı sözleri unutturmak için kullanılmış olabilir. Seçim sürecindenken çıkmış bir toplum zaten gereğinden fazla gerilmiş durumdadır. Üstelik birkaç gün önce yeni İstanbul belediye başkanının elinin sıkılmaması görüntüler çok taze duruyor. BİRİLERİ BU GERİLİME LEHLERİE ÇEVEREBİLMEK İÇİN HAREKE GEÇMİŞ OLABİLİR AMA NE OLURSA OLSUN VE NASIL OLURSA OLSUN ORADA OLABİLECEKLERİ ÖNCEDEN GÖREMEYON VE GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALAMAYAN DEVLET SORUMLUDUR TÜM OLUP BİTENLERDEN. Suçu provakatörlere atarak da kendini aklayamaz hukuk devleti. Provakatörler olsa bile onlara fırsat vermemesi gerekirdi hukuk devletinin.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI