SİYASETİ ÇİRKİNLEŞTİRMEDEN

 

 

                                    SİYASETİ   ÇİRKİNLEŞTİRMEDEN

Siyaseti çirkinlik örnekleriyle değil güzellik motifleriyle süslemesini beceremeyen toplumların temiz toplumlar arasında anılması olanaksızdır. Tüm kurumların üstünde yer alan siyaset başta temizlik konusunda doğruluk konusunda tutarlılık konusunda hepsine örek olmadıkça hiçbir toplumda temiz kalmak temiz olmak düşü gerçekleşmeyecektir. Bu gün0 dünyamızda toplumların kirlilik sıralamalarındaki sıralanmasını incelediğimiz zaman siyaseti temiz olmayan hiçbir toplumun temiz toplumlar arasında anıldığını göremeyiz. Evrensel değerler açısından bakılınca da siyaseti temiz 6lmayan toplumların bu değerlerden ne kadar uzak olduğunu görebiliriz.

     Siyaseti birilerinin özel işi, uğraşı olarak değil de o toplumda yaşayanların ortak uğraşı olarak görmemiz gerekir. Çünkü her toplum orada yaşayanların ortak yaşamıdır. Sadece birilerinin yaşamından oluşmaz. Siyaset sadece birilerinin uğraşabildiği bir alan değil tüm insanların doğrudan ve dolaylı olarak uğraşması gereken bir alandır. Ancak egemen anlayışlar siyaseti asla böyle görmez ve düşünmezler. Bunun için üç bin yıl kadar önce Aristo denilen düşünür siyaseti, YURTTAŞLARIN ÜLKE SORUNLARIYA UĞRAŞMASI olarak gösteriyordu. Gelişmiş demokrasi örnekleri de bu uğraşmanın doğrudan veya dolaylı yollardan olabileceğini kabul etmiştir. Ne var ki  demokratik açıdan yeterince gelişemeyen toplumlarda siyaseti sadece birilerinin  uğraşabildiği bir alan olarak göstermeye çalışırlar. Çünkü egemen anlayışlar devleti kendi öngörülerine göre kullanmak ister. Başkalarının bu kullanımdan pay almak istemesi kendi paylarını azaltacağa için siyaseti kendilerine ha  bir hak olarak görürler. Hatta bizde de sıkça duyduğumuz bir söylemle bunu dile getirirler. Örneğin herkes kendi işine baksın. derler,. Bu memlekete komünizm gerekirse onu da biz getiririz ..diyenler bile oldu geçmişte. Bunanla demek istedikleri siyaset bizim işimiz siz  sakın bu işe bulaşmayınız.

    Siyaset böyle algılanınca ve sunulunca çok çabuk kirleniyor. Siyaset kirlendikçe de toplumlar da aynı şekilde hızlı kirleniyor. Siyaseti bu kirliliklerden kurtarmak için sadece birilerini işi değil toplumda herkesin işi olarak görülmesi ve kullanılması gerekir.

      Ancak bu siyasetin temiz siyaset olması gerekir. Bunun da mantıktaki ölçeği tutarlı, çelişkiden uzak .doğru olması gerekir. mantık bize çelişki varsa orada bir eksiklik ve yanlışlık vardır, diye öğretir. Siyasette de bir çelişki görülüyorsa ortada büyük bir yanlışlık var demektir. Çünkü çelişkinin olduğu bir düşünce, bir yargı bir söylem yanlış, eksik demektir. Bu yanlışlarla da doğrulara varılamaz temiz toplum kurulamaz,

    Bakınız son günlerdeki siyasetin kullandığı söyleme.. LİBYALI KARDEŞLERİMİZİ YALNIZ  BIRAKAMAYIZ.. Peki o Libyalı kardeşlerimiz birkaç  yıl önce emperyalizmin  boyunduruğuna sokulurken siz ne yaptınız? Kıbrıs çıkarmasında dünyada bize destek veren o Libyalı kardeşlerimizi yok eden uçakları İzmir'den kaldırırken de onlar kardeşti.. Siyaseti kardeşlik edebiyatıyal süslemek bizi çelişkiye düşürebilir. Onun yerine çıkarlarımız böyle gerektiriyor denilse daha doğru ve tutarlı olmaz  mı? O zaman siyaset de fazla kirlenmemiş olmayacak mı?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI