TARIM FUARLARI

TARIM FUARLARI

        Son günlerde sıkça ekranlarda rastladığımız olgulardan biri TARIM FUARLARI ile ilgili reklamlar olmaktadır. Özellikle tarımla ilgili TV'lerde görülmektedir bu fuar reklamları. Bu fuarlarda da dile getirilenlerin başında MİLLİ TOHUM olmaktadır. Yıllar önce bir yelerde tohum şenlikleri yapılırdı ama burada tohumlar satılmazdı. Almak istediğimiz zaman yasak olduğu söyleniyordu. BİR İKİ YIL ÖNCE İLİMİZDE DE BÖYLE BİR GÖRÜNTÜ İLE KARŞILAŞMIŞTIK.

     Özellikle özelleştirme yalanlarından sonra dillerde dolandırılan bir sözcük vardı.. ALTERNATİF ÜRÜN uyutmacasıydı bu. Neden acaba alternatif ürün isteniyordu köylümüzden? kim istiyordu bu ürünü bizden? KÖYLÜMÜZ ELİNDEKİ ÜRÜNÜ BIRAKIP ALTERNATİF ÜRÜNE Mİ YÖNELMİŞTİ YOKSA? Bu alternatif ürüncülerimiz kimlerdi? Örneğin medyada sıkça alternatif ürün masalları anlatanlar kimlerdi/Alternatif ürüne neden kaydırılmak isteniyordu üreticilerimiz?

    Bu alternatif yalanları şunun için söyleniyordu. Dünya tarım tekellerine Pazar alanı açmak ve yaratmak için kimi toplumların tarım politikaları kontrol altına alınmıştı ünlü özelleştirme uygulamaları sonucu. İşte bu politikanın yerli savunucuları da köylümüzü üretmekten alıkoymak ve onları oyalamak için bir alternatif ürün masalına sarılmıştı. Özelleştirme mantığı da köylüden üretmeyin dönüm başına size şu kadar para vereceğiz diye üretimden vazgeçirmeye çalışmıştı. Üretimden vazgeçirmek zor olduğu için onlara size üretmeyin şu kadar para verelim diyorlardı. Bir şeyler üretmek zorunda olan köylüye de ekonomik değeri olan ürünler yerine hiçbir değeri bulunmayan sözde alternatif ürünler masalı anlatılıyordu.

    Oysa bizim köylümüzün alternatif ürüne ihtiyacı yoktu. Tarih boyu pamuk üretmişti tütün üretmişti. Bunlar alanında da bir zamanları dünyada üstüne yoktu. Buna rağmen o köylümüzden üretimden vazgeçmesi için türlü türlü yalanlar söyleniyordu. Hatta bu yalanları en çok söyleyenlere ödüller bile veriliyordu. Şimdi sorsanız o ödülleri alanların hiç birisi ödül aldım diyemeyecektir. Bu güne dek bunların köylüden yanıldıklarını ve özür dilediklerini hiç duydunuz mu?

Bu bölgede en çok öğütlenen alternatif ürün ise çilek olmuştu. Bol bol çilek yetiştiriciliği muhabbeti yapılıyor boy boy çilekler arasında pozlar veriliyordu..

    Köylü pamuk üretmek varken,tütün üretmek varken bu kendisine yabancı ürünü nasıl üretecekti/Bu yan ürünün ekonomik bir gücü ve değeri var mıydı? Örneğin bir pamuk üretiminin yanında bir sürü ek işler çıkabiliyorken çilek üretimin böyle bir gücü oluyor muydu/Bu gün çilek yerine lavanta üretimi teşvik edilmektedir, bunun da ekonomik değeri nedir acaba?

   Bu yazı yazılırken ekranlarda tohum takası haberi yer almıştı. Haberde ATALIK TOHUM TAKASI konu ediliyordu. Neden acaba atalık tohum satışı diyemiyorlar da takas diyorlar? Bir nedeni mutlaka vardır bunun. Neden acaba ATALIK TOHUM SATIŞI diyemiyorlar da tohum takasından söz ediliyor? Yoksa atalık tohumları satıyoruz demeleri bir yerlerden engelleniyor mu? Yoksa bu tohumların satışına birileri izin mi vermiyor?

     Ne dersiniz acaba kendi tohumların satılmasına birileri engel mi koymuş da TAKAS lafını kullanıyorlar? Elbette biz bunun nedenini tam bilemiyoruz. Şu ünlü alternatif ürüncülerimizden biri yazsa da doğrusu anlasak olmaz mı?

   Biz bildiğimizi söylersek suç mu olur yoksa? Yani yerli tohumların para ile satılmasına tohum tekelleri izin vermiyor onun için bu takas masalı anlatılıyor dersek suç mu işlemiş olacağız?

YAZARIN DİĞER YAZILARI