ELASTİKİ MADDELER HUKUKU NE KADAR YANSITIYOR

ELASTİKİ  MADDELER HUKUKU NE KADAR YANSITIYOR

 

Hukuk evrensel  olabildiği zaman insanlığın bu gün yaşadığı pek çok sorun da çözülebilecektir. Ancak insanlığın bu noktaya gelebilmesi bu günün gidişatına göre bir-iki nesil sonrası olabilir. Çünkü egemen anlayışların bu hukuk anlayışına izin verebileceğini düşünemiyoruz. Böyle  bir şey egemenliklerine aykırıdır.

        Çağdaş  uygarlık düzeyi denilen şey insanlığın BİLİMDE, SANATTA,HUKUK VE  DÜŞÜNCE ALANINDA  geldiği en son gelişme noktasıdır. Bu gün yaklaşık iki yüze yakın bir topluluk vardır dünyada. BUNLARIN BU ALANLARDA AYNI NOKTAYA GELMESİ İSE ŞİMDİLİK  OLANAKSIZDIR. Bu yüzden evrensel bir hukuk anlayışına gelinmesi  zor biraz. Geçmişin bir düşünürü bu olanaksızlığı insanlığın aynı zamanda ayrı evrelerden geçememesine bağlamıştır. Bir toplum çağdaş uygarlık düzeyini düşünürken ve yaşarken   bazı toplumlar ise  henüz bunun yakınına bile gelememiştir. Bunların  aralarında olan toplumlar da bulunmaktadır. Örneğin kimi toplumlar bilimsel düşünce dönemini yaşarken kimileri metafizik  dönemlerde bocalamaktadır. Bu durumda hukukta evrensellik yalanamaz.

     Geçen hafta içinde FETÖ ile ilgili  bir kitap yazmış bir yazarla ilgili şöyle bir suçlama getirilerek soruşturma açılmış. Suçlama ise ilginç geldi biraz." .Hakim ve savcıları FETÖcü diye suçlamak." Ve bu şekilde onları töhmet altında bırakmak.. Kaldı ki aynı hafta içinde pek çok basında bununla ilgili suçlama örnekleri de yer almıştı.

       Zaman zaman şu suçlamalarla karşılaşıyor insanlarımız, özellikle yazarlarımız: HALKIN DİNİ DUYGULARINI RENCİDE ETMEK.. Pek çok kişi bu suçlamadan dolayı  sorumlu tutulmuştur basınımızda ve kitaplarında.

  Geçmişte ünlü 141-142 denilen faşist İtalyan yasasından alınmış bir maddemiz vardı. Bir sınıfın öteki sınıfı tahakküm altına almak.tan söz ediyordu. Bir sosyalist düşünürü de iktidara gelince biz bu maddeye kaldırmayıp uygulayacağız demişti. Demek ki egemen kim ise gülcü kim ise buhukuk onun işine yarayacaktır.

   Buna benzer bir suçlama mantığı nasıl olur da hukuk mantığı olabilir/Bu hukuk anlayışın Antik çağda Trazymakhos diye bir düşünür şöyle açıklıyordu. Bana sokaktan geçen en masum bir  yurttaşı getirin onu ölüme kadar götüreyim egemenlerin  hukuk mantığına dayanarak

   Hitlerin bir adamı da benzer bir  şey söylemişti. BANA HİTLERİ ÖVEN BİR MAKALE GETİRİN BEN BURADAN HAKARAT DİYE BİR MADDE ÇIKARIP ONU YAZANI İDAM ETTİREBİLİRİM.

    Bu söylemlerin hepsi hukuk adına ileri sürülmüştür. Ancak hiç biri hukuk mantığının evrenselliğine dayanıyordu. ÇÜNKÜ HİÇ BİRİ NESNEL DEĞİLDİR. Yani özneldir ve relatiflik içeriyordu. Bu anlayıştan evrensel hukuk yaklaşımı çıkabilir mi

 Geçen hafta içinde bir ilin valisi bir bilim adamı için  rektörlüğe baş vurarak soruşturma açtırmıştır. Soruşturmanın dayanağı ise HALKA YANLIŞ BİGİLER VERMEK.. Bu halka yanlış bilgiler verdiği için soruşturma açılan bilim adamı halkın sağlığı ile ilgili önceden şu çalışmalar içinde yer almış. Çevrenin korunması, hava kirliliği işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmaları varmış. Soruşturma gerekçesi olarak da yaşanan salgınla ilgili olumsuz görüşler bildirmesi olmuş. Yani Bursa'da özellikle artan salgın olaylarıyla ilgili eksik gördüklerini yanlış bulduklarını söyleyecek olmuş. Vay sen misin bunları söyleyen diye kızmış vali beyimiz ve Bursa Üniversitesi rektörlüğüne başvurmuş bu bilim adamının cezalandırılmasını talep etmiş. Rektör beyimiz de hatırının kırmamak için doktorla ilgili   soruşturma açmış.. Çünkü önemli yerlerden geliyordu istek ve rektör bilim adamını koruyacak değildi..

    Bir rektör nasıl böyle davranabilir acaba?

  Dünya sağlık örgütü ise bir destek yazısı göndermiş

   İşte size birilerinin hukuk anlayışından bir iki örnek.. Bu örneklerin yaşanabildiği bir toplumda evrensel hukuk anlayışı olabilir mi?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI