Vidanjör Fiyatları Ne Oldu !?

İlçemizin en eski, en önemli tarihi köylerinden biri Eskihisar Köyü, yani "Stratonikeia" dır. Bugüne kadar depremler ve yerleşim yeri altında bulunan linyit kömürü yatakları yüzünden tam üç defa yerleşim yeri değişti. Kimi köylüler yerlerini terk etmezken, kimileri de bu işlerden bıkıp-usanıp başka yerlere göç edip gittiler, bu yüzden büyük nüfus kaybına uğradılar.

İşte bu önemli köyümüzde 2014 yılına kadar üç dönem Muhtarlık yapan emekli öğretmen arkadaşımız sayın Mehmet Kaya, köyün gelişmesi ve yaşanır hale gelmesi için çok çalıştı, güzel yatırımlar da yaptı. Yolları düzenlendi, ağaçlandırma yapıldı, köy meydanı ve Atatürk Heykeli yapıldı, turizmin gelişmesine çalışıldı.

Köyde kanalizasyon olmadığı için, her evin kendine özel fosseptik çukurları açıldı. Zaman zaman dolan bu fosseptik çukurlar, Muğla Büyükşehir vidanjörleri tarafından çekilip, uygun görülen yerlere dökülüyor. Ancak, bu vidanjör fiyatları "Mayıs-2019" tarihine kadar "99 TL" iken, bundan iki ay sonra, yani "Temmuz-2019" tarihinde, bir anda iki katına, yani "184,50 TL" oluveriyor. Neredeyse % 100 zamlı hizmet verilmeye başlanıyor, köylüler de bu işe şaşırıp kalıyor, ödeme güçlüğü çekiyorlar.

Mehmet Kaya arkadaşımız "MUSKİ"ye durumu izah etmek için Muğla'ya gidiyor. Daire Amirlerine ulaşamıyor, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Dr. Osman Gürün'le görüşemiyor ve Yatağan'a dönüp, CHP İlçe Başkanı sayın Mehmet Kemiksiz arkadaşımıza durumu anlatıyor. Hemen telefonla vidanjör fiyatları hakkında bilgi isteyen İlçe Başkanına, sosyal medya üzerinden bazı fiyatlar atıyorlar ve diyorlar ki; "Yeni vidanjör fiyatları şöyle: 5 tona kadar 60 TL, 10 tona kadar 100 TL, 20 tona kadar da 140 TL." deniliyor.

Köylüler para ödemeye gittiklerinde ise, MUSKİ bu fiyatları kabul etmiyor ve köylülere yine  184,50 TL'den makbuz kesiyorlar. Mehmet Kaya bu durumu 04 Eylül 2019 tarihinde Yatağan CHP İlçe Binasına gelen CHP İl Başkanı sayın Adem Zeybekoğlu'na anlattı, bu işin çözülmesini istedi. İl Başkanı; "Bu konuların çözümünü istiyorsanız, ilk önce bize getirin" dedi. Artık köylülerin bu sorunu şimdilerde çözüldü mü, bilemiyoruz?

Son günlerde kimin ürününe, kimin maaşına % 100 zam yapıldı da, Belediye vidanjör fiyatlarına bu oranda zam yapabiliyor, bu da akıllara gelen ayrı bir soru?

Konu Eskihisar'dan açılmışken; Eylül-2019 başlarında TRT bir haber yayımladı. Haberde denildi ki; "Eskihisar-Stratonikeia içinde bulunan Şaban Ağa Camii, restorasyondan sonra ibadete açıldı. 3.000 Yıl önce yapılan Şaban Ağa Camii, yörenin en eski ve değerli tarihi eserlerinden biridir." denildi, iyi mi?

Yahu, 3.000 yıl önce Müslümanlık mı vardı, yüce Peygamberimiz Hz. Muhammed mi vardı? Yüce Peygamberimiz 571 yılında doğup, 632 yılında vefat etmedi mi? Yani bu Şaban Ağa Camii, ortada Müslümanlık ve Yüce Peygamberimiz yokken, onlardan tam 981 yıl önce mi yapılmıştı!?

Bu habere, başta Tarihçi Yusuf Halaçoğlu olmak üzere birçok tarihçi tepki gösterdiler!.. Yani hata yapılır da, bu kadar da yapılır mı yahu!? Nerede bu TRT'nin yöneticileri, danışmanları, eğitimli kadroları!? Devletin TRT'si ne hallere getirildi!?            Sakin KOŞAR.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI