Muğla'da Cemal Metin Avcı tarafından öldürülen Pınar Gültekin davasının avukatı Rezan Epözdemir, "Cemal Metin Avcı 6,5 yıl sonra cezaevinden çıkabilir. Son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek" dedi.
Haber Merkezi
Ekol TV'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtlayan Epözdemir; Muğla'da üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya Yargıtay tarafından verilen "Haksız tahrik indirimi" kararını değerlendirdi. Epözdemir, "Türk Ceza Kanunu canavarca hisle öldürmeye örnek olarak 'bir insanı diri diri yakmak' demiş. Bu Pınar Gültekin cinayetinde somut olarak yaşandı ve Yargıtay burada canavarca hisle öldürme yok dedi. Türk yargısının kronik problemi haksız tahrik" dedi.
"6,5 YIL SONRA ISLAH OLMADAN TOPLUMA KAZANDIRILACAK"
Epözdemir, sürecin devam ettiğini belirterek, "Son sözü Yargıtay Ceza Genel Kurulu söyleyecek. Yargıtay Ceza Genel Kurulu derse ki 'İzmir'in kararı doğrudur' ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kesinleşecek, şartlı salıvermeden faydalansa bile 30 yıl sonra çıkabilirse dışarı çıkacak. Ama 'yok dairenin kararı doğrudur' derse bu durumda karar bozulacak, ilk derece mahkemesine gidecek. Belki de bu sanık 11 yıl sonra ki yaklaşık 4 yıldır da tutuklu, 2031 Temmuz'da yaklaşık 6 buçuk yıl sonra rehabilite olmadan, ıslah olmadan topluma kazandırılacak" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Muğla'daki yerel mahkeme Cemal Metin Avcı'ya önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş sonra bu cezada haksız tahrik indirimi uygulayarak 23 yıla düşürmüştü. Mertcan Avcı ile diğer sanıklar ise beraat etmişti.
YARGITAY KARARI BOZDU
İzmir İstinaf Mahkemesi bu kararı bozarak Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet, kardeşi Mertcan Avcı'ya ise 4 yıl hapis cezası vermişti. Dosya bir kez daha temyiz edilince bu kez Yargıtay iki kararı da bozulmuştu. Yargıtay, Cemal Metin Avcı'ya "tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme" suçundan değil, "niteliksiz kasten öldürme" ya da "eziyet çektirerek öldürme" suçundan "haksız tahrik" uygulanarak ceza verilmesi gerektiğine hükmetmişti.
KARARA İTİRAZ
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından bozulmasına itiraz etmişti.