Her yıl 16 Ekim'de kutlanan Dünya Gıda Günü kapsamında Muğla'da gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik konularına dikkat çekildi. Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Seyfettin Baydar, gün dolayısıyla yaptığı açıklamada, 2025 yılı içinde 19 bin 120 gıda işletmesinin denetlendiğini ve 512 idari yaptırım kararı alındığını belirtti.
Haber Merkezi
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 1945 yılında kurulduğu gün olan 16 Ekim, her yıl dünya genelinde 'Dünya Gıda Günü' olarak kutlanıyor. Bu yılın teması ise "Daha İyi Gıdalar ve Daha İyi Bir Gelecek İçin El Ele" oldu.
İl Müdürü Baydar, Muğla genelinde yürütülen denetim ve kontroller hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Muğla'da halkın sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimi için üretimin her adımında titizlikle çalışıyoruz. Bu yıl şu ana kadar 19 bin 120 denetim gerçekleştirdik, 669 numune aldık ve 935 başvuruyu değerlendirdik. 99 gıda kontrol görevlimizle, vatandaşlarımızdan gelen ALO 174 Gıda Hattı ihbarlarını da titizlikle ele alıyoruz. Denetimler sonucunda 512 idari yaptırım kararı uygulandı."
Baydar, açıklamasında gıda israfı konusuna da özel vurgu yaptı. Dünya genelinde her yıl üretilen gıdaların üçte birinin kaybedildiğini veya israf edildiğini ifade eden Baydar, şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'de kişi başına yılda 93 kilogram yiyecek çöpe atılıyor. Bu, tüketime hazır gıdaların yüzde 17'sinin israf edildiği anlamına geliyor. Oysa dünya üzerinde her dokuz kişiden biri açlıkla mücadele ediyor. Bu tablo, gıdanın değerini çok net ortaya koyuyor. İsrafı önlemek insanlık adına ahlaki bir sorumluluktur."
Türkiye'nin güçlü bir tarım ülkesi olduğunu vurgulayan İl Müdürü Baydar, açıklamasını şöyle tamamladı: "Tarım sektörü, ülke ekonomimizin temel taşlarından biridir. Bakanlık olarak sürdürülebilir, güvenli ve sağlıklı gıdaya erişim konusunda farkındalık oluşturmak ve geleceğe güçlü bir gıda sistemi bırakmak adına çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz."