Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan hava sıcaklıklarına karşı Halk Sağlığı Genel Müdürü Dr. Muhammed Emin Demirkol, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00 - 16.00 saatleri arasında mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Demirkol, özellikle risk grubundaki bireylerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Haber Merkezi
Demirkol, sıcak havaların özellikle yaşlılar, çocuklar, bebekler, hamileler ve kronik hastalığı bulunan bireyler için ciddi sağlık riski oluşturduğunu belirterek, "Bu saatlerde mümkün olduğunca evde kalmalarını öneriyoruz. Güneşe maruz kalmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" dedi.
Yüksek sıcaklıklarda su kaybının önlenmesi gerektiğini söyleyen Demirkol, "Günde 2,5 ila 3 litre su içilmesini tavsiye ediyoruz. Çay ve kahve gibi sıvı kaybına yol açan içeceklerden uzak durulmalı, karpuz ve kavun gibi su oranı yüksek meyveler tercih edilmeli" dedi.
Dışarı çıkılması gereken durumlarda mutlaka geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu güneş kremi kullanılması gerektiğini söyleyen Demirkol, ani sıcaklık değişimlerinin de vücut direncini düşürebileceğine dikkat çekti. "Ev veya araç kliması ile dış ortam arasında aşırı sıcaklık farkı olmamalı" uyarısında bulundu.
Sıcak çarpmasına karşı da vatandaşları uyaran Demirkol, "Yüksek ateş, bulantı, kusma, sersemlik, baygınlık gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı. Bu semptomlar ciddi hastalıkların habercisi olabilir," ifadelerini kullandı.
Demirkol, sıcak havalarda beslenmenin de büyük önem taşıdığına değinerek, "Yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalı. Aksi takdirde tansiyon yükselmesi, bayılma ve ateş gibi olumsuz durumlar daha sık yaşanabiliyor" dedi.