Muğla'nın lavantaları eğitim için bir kez daha yola çıktı
Muğla merkezli olarak eğitim odaklı faaliyetler yürüten Eğitim Geriatri Ekolojik Tarım Turizm Vakfı (EGET Vakfı) tarafından Geleneksel Lavanta Hasat Festivali 8. defa Ula Armutçuk Organik Tarım İşletmesi'nde coşkulu bir katılımla kutlandı.
Haber Merkezi
Organik ürün sertifikalı, ekolojik tarım ilkeleriyle yetiştirilen EGET lavantalarının hasadı ilk yılından itibaren şenlik ve festival havasında, eğitime gönül vermiş insanlarla birlikte yapılıyor. Bu yıl da hasat edilen lavantalar, dar gelirli öğrencilerin eğitimlerini sürdürebilmesi için yüksek katma değerli ürünlere dönüşecek.
Çok sayıda gönüllünün ilgi gösterdiği, 26-27 Temmuz günleri arasında gerçekleştirilen EGET 8. Lavanta Hasat Festivali'ne Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Ula Belediye Başkanı Mehmet Caner, Ula İlçe Tarım Müdürü Ahmet Donduran, Menteşe Belediye Başkan Yardımcısı Merve Fidem Barut, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş ve Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk de katıldı.
Festivalde katılımcılar, ziraat mühendisleri gözetiminde organik ilkelerle üretilmiş lavantayı hasat ettiler. Festival süresince, ücretli ve ücretsiz atölye çalışmaları yoğun ilgi gördü. Bu kapsamda pilates eğitmeni Mihriban Doğaroğlu öncülüğünde 3-10 yaş arası çocuklar için Hareket Eğitimi ve Koordinasyon Becerisi atölyesini gerçekleştirirken Dr.Taylan Doğaroğlu yetişkinlere Bu Devirde Arı Olmak başlıklı eğitim verdi. Yine etkinlik kapsamında Kadir Hasman çocuklar için yaratıcı drama atölyesini sunarken, Süleyman Kurnaz yetişkinler için "Doğal Balmumu Atölyesi"ni gerçekleştirdi. Etkinlik kapsamında katılımcılar EGET çalışanları ziraat yüksek mühendisi Necla Dal, Dr. Kimyager Çiğdem Kuş ve peyzaj mimarlığı öğrencisi EGET Vakfı stajiyeri İren Eylem ile birlikte karoeke yaptılar, Simge Yudum Çeliker ise zumba atölyesiyle katılımcılara keyifli ve bol hareketli ânlar yaşattı.
Festivalin ikinci gününde ise Kadir Hasman çocuklar ve aileleri ile sokak oyunları oynadı. Yoga eğitmeni Ahu Başer eşliğinde yetişkinler için Nefes ve Beden Farkındalığını Geliştiren Yoga atölyesi gerçekleştirildi. Önemi giderek artan tohum ve mayalarla ilgili olarak yetişkinlere yönelik Ata Tohumu Buğdaylar ve Ekşi Mayalı Ekmek Atölyesi, Fırınımdan Ekmekler kurucusu Murat Demirtaş tarafından verildi. Bu etkinliğe, Hasbahçe Vakfı kurucusu Ayşe Eyüboğlu da destek verdi.
Yine ikinci günde ziraat yüksek mühendisi Necla Dal tarafından Tohum Topu Atölyesi gerçekleştirildi, çocuklar için hareket eğitimi ve koordinasyon becerisi atölyesi yapıldı. Festival, , Mas Amor Tango kurucu eğitmenleri, Arjantin La Plata Ulusal Tango Şampiyonası yarı finalistleri Kseniya Podavalenko ve Serkan Kürkçü'nün sergilediği "Kalbin Fısıltısı Dans Gösterisi" ile sona erdi.
"NİHAİ HEDEFİMİZ, DAHA FAZLA ÖĞRENCİYE BURS VEREBİLMEK"
EGET Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Uzman, festivale yönelik yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti: "25-Temmuz-2015 tarihinde, yani bundan tam dokuz yıl önce, maddi yetersizliğin üniversite eğitimine engel olmadığı; doğanın sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla korunduğu; orta yaş ve üstü insanlar için çağcıl turizm örneklerinin yaşama geçirildiği bir Türkiye düşlemiyle yola çıkarak Eğitim, Geriatri, Ekolojik Tarım, Turizm Vakfı'nı, EGET Vakfı'nı Safai Özer ile birlikte kurduk. Dokuz yıla, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok başarıyı sığdırdık. Bir yandan topluma hizmet eden bir eğitim vakfı olmanın hassasiyeti, ciddiyeti ve adanmışlığı ile kök salarken, öte yandan bir sivil toplum kuruluşunun sınırlarını aşan çalışmalarımızla sosyal girişimciliğin en güzel örneklerini sergiledik.
Kıvanç duyduğumuz bu faaliyetlerin tek bir amacı vardı; o da güzelim ülkemizin, maddi imkânsızlık nedeniyle eğitimine devam edemeyen güzelim gençlerinin eğitimlerini kesintisizce sürdürebilmesine olanak sağlamaktı. EGET Vakfı, hiçbir zaman isimlerle anılacak, kurucuları hayatta oldukça varlığını sürdürecek bir yapıyı benimsemedi."
EGET'in ilk burslarını kuruluşundan bir yıl sonra 2016'da vermeye başladığını ve EGET'in kendi geliştirdiği BUSED (Bursiyer Seçme ve Değerlendirme Sistemi) adını verdiği programla başvuruları alıp, sayısal olarak değerlendirdiğini hatırlatan Uzman şunları vurguladı:
"Ne yazık ki yine ekonomik olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu ortamda, maddi zorluklar nedeniyle eğitimden kopma riski yaşayan gençlerimizin sayısının artması endişemiz var. Bugüne değin, BUSED ile 38.785 öğrencinin başvurusunu adil bir şekilde değerlendirdik. Türkiye genelinde 230 öğrenciye eğitim bursları sağladık. Genç bir Vakıf olmamıza karşın, EGET Vakfı, mobil uygulaması ile burs başvurusu kabul eden, Türkiye'nin ilk Vakfı oldu. Hali hazırda EGET Vakfı Lisans Bursları, EGET Vakfı Lise Bursları ve kurucularımızdan Safai Özer anısına başlattığımız Yaşayan SAFAİ Lisans Bursları olmak üzere üç burs programımız bulunmaktadır. Her zaman vurgulamak gerektiğine inanıyoruz. EGET'in yaptığı her faaliyet sadece ve sadece sözünü ettiğimiz eğitim bursları için kullanılmaktadır. EGET olarak, bilim insanlarının katkısıyla trüf mantarı yetiştirmek için çalışıyoruz. Lavantamızın yüksek katma değerli ürünlere dönüşmesi için lavanta yağı ve suyu, bunları kullanarak da EGET TEN markası altında kozmetik ürünleri oluşturduk. Muğla artık bir markanın merkezi. Kozmetik markamız T.C. Sağlık Bakanlığı Ürün Takip Sistemi'ne kayıtlı. Muğla'nın yalnızca bir turizm, bir tarım şehri olmadığını, tüketicilerin güvenerek satın alabileceği bir kozmetik markası da olduğunu göstermiş olduk.
Vakfımızın ticari kuruluşu EGET Vakfı İktisadi İşletmesi, Doğadan Size, Sizden Eğitime sloganıyla onlarca ürünü hem kendi e-ticaret platformu eget.com.tr üzerinden satmakta hem de tanınmış tüm dijital pazaryerlerinde mağaza açarak doğal ürün arayışındaki müşterilere ulaşmakta. EGET Kuzluk ve EGET Memecik markalı soğuk sıkım, erken hasat Memecik zeytininden edinilen zeytinyağlarımız uluslararası zeytinyağı kalite yarışmalarında, 2020 ve 2022 yıllarında Japonya'dan iki, Londra'dan ise bir gümüş madalya ile ödüllendirildi.
Doğayla Yaşam Akademisi Armutçuk adını verdiğimiz ve ekolojik bilinç oluşturma amacıyla farklı disiplinlerin bakış açısıyla kurguladığımız teorik ve uygulamalı atölyelerden oluşan eğitimlerimizi çeşitli yaş grupları için Armutçuk Organik Tarım İşletme'mizde gerçekleştiriyoruz. TED Üniversitesi, EGET Vakfı ve kardeş vakfımız TOVAK Vakfı ortaklığıyla lisans ve yüksek lisans öğrencileri için geçen yıl pilot uygulamasını yaptığımız DYA-1'in ikincisini ise bu yıl Muğla Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda 'Kadın ve Ekoloji' temasıyla Temmuz ayı başında başarıyla tamamladık.
2024'te ilk defa, Elkin'de yer alan organik tarım sertifikalı tarlamızda, organik nohut, karakılçık buğdayı ve sarı buğday yetiştirdik. Kısa bir zaman içinde, İktisadi İşletmemiz aracılığı ile bu ürünlerin gerek tahıl ve bakliyat gerekse un olarak satışına başlayacağız.
Elbette tüm etkinliklerimizde ilimizin yöneticilerinin desteğine, elinden gelen her türlü yolla destek veren iyi insanlara çok teşekkür ediyoruz. Amacımızı, hedefimizi düşündüğümüzde iyi insanlarla birlikte yol almanın öneminin farkındayız."