Sinpaş/Kızılbük GYO'nun Kızılkum Koyu'ndaki otel ve devremülk projesine karşı talepleri yerine getirilene kadar Marmaris Kaymakamlığı önünde açıklama yapacaklarını duyuran Marmaris Kent Politikaları Derneği, 10'uncu basın açıklamasını gerçekleştirdi. Açıklamada, "Yetkililer yasalara uyulmasını sağlamadığı, ranta göz yumduğu sürece yeni felaket yerini aramayın; Marmaris'te olacaksınız" denildi.
Haber Merkezi
Açıklamada, mahkeme kararının 3 Aralık 2024'te alınmasına rağmen Sinpaş'ın inşaat çalışmalarını 24 saat boyunca sürdürdüğü belirtilerek, "İl İdaresi Kanunu'na göre Marmaris Kaymakamı'nın inşaatı durdurması ve yasaları uygulaması gerekiyor ancak bunu yapmadı" denildi.
Açıklamada, bir ay süren imza kampanyası kapsamında toplanan 6 bin 200 ıslak imzanın hem Muğla Valiliği'ne hem de Marmaris Kaymakamlığı'na teslim edildiği belirtildi. Ayrıca, imzaların tesliminin ardından Marmaris Kaymakamlığı önünde her gün saat 14.00'te eylem nöbetine başlandığı hatırlatıldı.
"MAHKEMELERİN HİÇBİRİNE GÜÇLENDİRME RUHSATI SUNAMADILAR"
Sinpaş'ın inşaatının 1988 yılında deprem yönetmeliklerinin olmadığı bir dönemde başladığı belirtilen açıklamada, "40 yıla yakın deniz kenarında, ağır korozyona uğrayarak bekledi. Hatta ortaya çıkan harabe arama-kurtarma ekiplerinin tatbikat alanı olarak kullanıldı. Hattat döneminden gelen yapı inşaatı yedi kattı. Ama üzerine üç kat daha çıktılar. Mevzuatlara göre güçlendirme ruhsatı olmadan, güçlendirme yapılamaz. Mahkemelerin hiçbirine güçlendirme ruhsatı sunamadılar" ifadeleri kullanıldı.
Yaklaşık 80-90 santimetre yüksekliğindeki temelin altına üç metre daha toprağı açıp file gerildiği ifade edilen açıklamada "File üzerine çimento püskürterek sanki bu derinlikte temeli varmış gibi bir görüntü yarattılar" sözleri kullanıldı.
Ruhsat iptal davasına sunulan bilirkişi raporunun 38'inci sayfasında bu durum ele alındığı ve bilirkişi heyeti raporuna şu bölümü eklediği ifade edildi: "Mahkeme heyetiyle yerinde yapılan keşif sırasında devam etmekte olan inşaatlarla ilgili olarak hem tadilat ruhsatı alınarak yapılan hem de daha sonra yeni ruhsat alınarak yapılan otel blokları ve devremülk blokları inşaatlarının projelerine uygun olarak yapılıp yapılmadıkları gözle muayene edilerek anlaşılacak bir durum değildir. O yüzden bu inşaatların deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı veya projelerine tam olarak uyumlu yapılıp yapılmadığı ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından lisanslandırılmış ve yetkilendirilmiş bir Yapı Malzemeleri Laboratuvarı tarafından yerinde yapılan testler ve sonucunda yapılacak olan bir analiz sonucunda belli olacaktır. Laboratuvar tarafından öncelikle röleve alınarak mimari projesine göre ölçüleri doğru olarak konumlandırılmış mı tespit edilir, sonrasında yapılardan şartnamenin belirli sayıda karot numunesi alınır ve donatı hesabı için sıyırma işlemi yapılır. Buralarda yapılan işlemleri sonucu elde edilen bilgiler ışığında analiz yapılarak deprem şartnamesine uygun olup olmadığı tespit edilir."
"KONUDAN HABERSİZ HALKA SATTILAR"
Sinpaş projesinin bir otel projesi olarak görünse de yurttaşlara devremülke dönüştürülüp yurttaşlara satıldığı belirtilen açıklamada, "Muhtemeldir ki güçlendirme ruhsatı olmadığı için güvenli olmayan otele alıcı bulamayacaklardı. Onun yerine konudan habersiz halka sattılar" sözleri kullanıldı.
Açıklamada, Sinpaş'ın inşaatı tamamlayarak konaklamaya açacağını duyurması halinde, bu durumun 15 bin kişi için felaketin önünü açacağı vurgulandı. Yetkililerin mahkeme kararına uymadıkları belirtilen açıklamada, son olarak şu ifadeler kullanıldı: "Bırakın 15 bin insanın yerleşmesini şu anda firmanın verdiği rakamlara göre bin 500 can ekmeğini kazanmak için bu güvensiz ortamda çalışmaya devam ediyor. O yüzden şimdiden uyarıyoruz. Yetkililer yasalara uyulmasını sağlamadığı, ranta göz yumduğu sürece yeni felaket yerini aramayın; Marmaris'te olacaksınız."