Türkiye, AB'nin gıda risk listesinde zirvede: Denetimsizlik alarm veriyor
Avrupa Birliği'nin 2024 gıda güvenliği raporlarına göre Türkiye, "en fazla risk tespit edilen ülke" olarak listenin başında yer aldı. Sadece bir yılda Türkiye menşeli 488 gıda ürünü AB'nin RASFF uyarı listesine girdi; bu, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerinden biri olarak kayıtlara geçti. En çok bildirilen riskler arasında aflatoksin, pestisit kalıntıları, Salmonella ve izin dışı katkı maddeleri bulunuyor. Özellikle kuruyemiş, kuru meyve, susam ve taze meyve-sebze ürünlerinde rekor düzeyde uyarı alındığı belirtildi.
İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, tabloyu "Denetimsizlik, liyakatsizlik ve yıllardır görmezden gelinen tarım-gıda yönetiminin sonucudur" sözleriyle değerlendirdi. Ergun, Türkiye'nin marka değerini güçlendirmesi gerekirken gıda güvenliği alanında "risk ülkesi" olarak anılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Ergun, çözüm önerilerini de paylaştı: Tarım ve Orman Bakanlığı'nın şeffaf, düzenli ve ulusal bir gıda güvenliği eylem planı açıklaması, üreticiyi cezalandıran değil bilimsel denetimlerle destekleyen bir sistem kurulması, ihracatın önünü açmak için laboratuvar kapasitesinin artırılması, bölgesel denetim merkezlerinin güçlendirilmesi ve üreticiye temiz üretim için teşvik verilmesi gerektiğini belirtti.
Milletvekili, "Türkiye'nin uluslararası itibarını zedeleyen bu tabloyu düzeltmek, sadece ekonomik değil, halk sağlığı açısından da bir zorunluluktur" diyerek, acilen adım atılması çağrısında bulundu.
Haber Merkezi