2 asırlık gelinlik, 184 yıllık binada sergileniyor

Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Olgunlaşma Enstitüsüne Bodrumlu bir vatandaş tarafından bağışlanan 150-200 yıllık gelinlik, Enstitü'nün 184 yıllık binasının girişinde camekan içinde sergileniyor. Has ipekten yapılan gelinliğin üzerindeki nakış ve işlemeler ilk günkü gibi duruyor.

İHA

150-200 yıllık has ipekten dikilen gelinlik, Bodrum'da oturan 78 yaşındaki Nazan Rado isimli vatandaş tarafından Muğla Olgunlaşma enstitüsüne bağışlandı. Bağışçı Nazan Rado, gelinliği anneannesinin giydiğini, gelinlikten bilgileri olduğunu fakat tesadüfen sandıkta bulduklarını söyledi.

GELİNLİKTE DÖKÜLMELER OLDU

9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de bir dönem yatılı olarak eğitim aldığı tarihi binanın girişinde cam koruma içinde sergilenen 150-200 yıllık ipek gelinliğin üzerindeki pul palet ve kurt tırtılları oluşturulmuş olmasının geçmişte gelinliklerin süs eşyası değil, süslü eşya olarak kullanıldığı açıklandı. Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, gelinliğin ham ipek olması nedeniyle 100 yılı geçtiği için dökülmeler yaşandığını açıkladı.

TARİHİ BİNADA SERGİLENİYOR

Gelinlik, 1839 yılında Kışla olarak yapılan, 1916'da onarılarak liseye dönüştürülen tarihi binanın sonraki yıllarda Turgut Reis Lisesi, Ticaret Lisesi, Halk Kütüphanesi, Halk Eğitim Merkezi ve Kız Meslek Lisesi olarak değişik isimlerde hizmet veren ve son olarak 2018 yılında açılan Muğla Olgunlaşma Enstitüsü'nde sergileniyor.

150-200 YILLIK BİR GELİNLİK

Muğla Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Mehmet Keleş, kuruluş amaçlarının milli kültürel değerleri araştıran, güncelleyerek yenilerini üreten ve gelecek kuşaklara aktaran bir kurum olduğunu açıkladı. Keleş, "Geçtiğimiz yıl Bodrum'da yaşayan bir aile Muğla Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kültürel değerleri araştırdığımızı sosyal medyadan öğreniyor. Bize bir gelinlik bağışlamak istediğini belirtiyor. Gelinliğin kendisine annesinden hediye olduğunu, ona da onun annesinin gelinliği olduğunu söylüyor. Bizim tahminimize göre yaklaşık 150-200 yıllık arasında bir gelinlik. Çünkü eskiden gelinlikler anneler tarafından yapılırdı. Kız çocuk dünyaya geldiğinde çeyiz hazırlanırdı. Gelinliğin üzerinde pul palet ve kurt tırtılları oluşturulmuş bir Maraş işi teknikleri var. Bu teknikleri günümüzde yaşatan ve yapan çok kimse kalmadı. Geçmişteki bu sanatın ve giysilerdeki süsün ne kadar önemli olduğunu bize gösteriyor. Çünkü eski insanlar hep şunu amaç edinmişler. Süs eşyası değil, süslü eşyalar vardı. Bir giydiği gelinliği süslemiş ve kullanmış. Kullanım ömrü bittiğinde yenisi yapmış" dedi.

DİĞER HABERLER