Muğla Boğacılar Derneği Başkanı Ümit Arslan, boğa güreşlerine karşı başlatılan imza kampanyası ve yargı süreci sonrası açıklama yaptı. Boğa güreşlerinin bin yıllık bir gelenek olduğunu vurgulayan Arslan, bu kültürün Dede Korkut'tan günümüze uzandığını belirtti.
Arslan, geçmişte hasat ve bağbozumu şenliklerinin bir parçası olan güreşlerin günümüzde festival formatında, hakem, gözlemci ve veteriner eşliğinde resmi kurallar çerçevesinde yapıldığını söyledi. Türkiye'de Aydın, Muğla, İzmir, Denizli, Antalya, Rize, Erzurum ve Artvin gibi illerde yılda 1-1,5 milyon kişinin katılımıyla gerçekleştirilen bu organizasyonların, resmi izinlerle düzenlendiğini vurguladı.
"2 YAŞINDA KESİLMİYOR, 15 YIL ONURLA YAŞIYORLAR"
Boğa güreşlerinden elde edilen gelirlerle öğrencilere burs verildiğini, sağlık ve eğitim kurumlarının ihtiyaçlarının karşılandığını belirten Arslan, bu etkinliklerin 5253 sayılı Dernekler Kanunu ve 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'na uygun yapıldığını ifade etti.
Hayvanlara zarar verilmediğini, güreşlerin kurallara bağlı ve şiddetten uzak olduğunu söyleyen Arslan, "Boğalarımız sevgiyle büyütülüyor, normalde 2 yaşında kesilecek boğalar güreş sayesinde 15 yaşına kadar yaşıyor. Ateşdağlı, Cumhur ve Çakal Karlos gibi örnekler bunun kanıtıdır" dedi.
Son olarak Arslan, boğa güreşlerinin bölge ekonomisine ve sosyal dayanışmaya büyük katkı sağladığını belirterek, yasadışı bahis ve menfaat sağlanmasına kesinlikle izin verilmediğinin altını çizdi.
Altar Zeyhan