Cinsiyet kalıplarını rafa kalktı: Kadınlar usta oldu
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği "Hayatımın Ustasıyım" projesiyle kadınlar, marangozluk, tesisat, elektrik ve boyama gibi teknik alanlarda eğitim alarak hem beceri kazandı hem de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik güçlü bir mesaj verdi.
Haber Merkezi
Kadınlara yönelik dört hafta süren uygulamalı eğitimlerde, genellikle erkek mesleği olarak görülen iş kollarında kadınların da söz sahibi olabileceği gösterildi. Eğitimlerin sonunda, kursiyerler belediye hizmet binalarında yer alan "bayan" yazılı tuvalet tabelalarını "kadın" olarak değiştirdi. Bu adım, cinsiyet eşitliği konusunda önemli bir farkındalık çalışması olarak değerlendirildi.
Kursiyerlerden Zeliha Çetin, "Burada öğrendiklerimiz hayatımızı kolaylaştırdı. Kadınlar olarak teknik işlerde de başarılı olabileceğimizi gördük" derken, Işıl Mutlu ise eğitim sayesinde kendi banyo rafını monte edebileceğini söyledi. Katılımcı Funda Çelen de, "Kadın ve erkek arasında ayrımcılık olmamalı. Bu eğitimler bunun en güzel örneği" ifadelerini kullandı.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Uzmanı Sosyolog Ayşe Merve Şayak, "Kadın kelimesi, cinsiyet kimliğini temsil eder. 'Bayan' kelimesi bu kimliği silikleştirir. Eşitlik dili dönüştürmekle başlar" diyerek yapılan tabelaların sembolik ama güçlü bir değişimi temsil ettiğini vurguladı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras da proje hakkında yaptığı açıklamada, "Kadınların yaşamın her alanında daha görünür, daha güçlü ve eşit olmaları için bu projeyi destekliyoruz. Teknik becerilerin yanında toplumsal dönüşüme de katkı sunmayı amaçlıyoruz" dedi. "Hayatımın Ustasıyım" projesi, Muğla'da kadınların hem kendi ayakları üzerinde durmasını sağlıyor hem de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik farkındalık yaratıyor.