Menteşe Belediyesi'nden eşitlik odaklı çalıştay: "Yerel Eşitlik Eylem Planı" hazırlanıyor

Menteşe Belediyesi, kentte adil ve eşit bir yaşam modeli oluşturmak amacıyla "Yerel Eşitlik Eylem Planı Çalıştayı" düzenledi. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirilen çalıştaya akademisyenler, sivil toplum temsilcileri ve alanında uzman isimler katıldı.

Haber Merkezi

Çalıştayda Prof. Dr. Melek Zühre Sözeri "Kadına Yönelik Şiddet", Prof. Dr. Özlem Kırlı Baydur "Toplumsal Cinsiyet Farkındalığı ve Katılım", Prof. Dr. Özlem Şahin Güngör "İstihdam ve Eğitim", Dicle Dilan Özmen Kaya "Sağlık", Prof. Dr. İlkim Çıtak Karakaya "Gençlik", Ali Bakır "Yaşlılık" konularında sunumlar yaptı. Necla Dal ve Prof. Dr. Özlem Şahin Güngör ise genel değerlendirmeleri paylaştı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal Aras, eşitlik kavramının yalnızca kadın-erkek ilişkisi ile sınırlı olmadığını, toplumun tüm kesimlerini kapsayan geniş bir çerçevede ele alınması gerektiğini vurguladı. Başkan Aras, konuşmasında şunları kaydetti:

"Yerel Eşitlik Eylem Planı deyince akla direkt kadın-erkek eşitsizliği gelse de biz daha geniş bir perspektiften bakıyoruz. Eşit yurttaşlık hakkı, adalet ve onurlu yaşam kavramları bizim temel yaklaşımımız. Hayatın bir döneminde hepimiz engelli olabiliriz. Bu kenti hepimiz paylaşıyoruz." Aras, doğaya ve diğer canlılara yönelik eşitsizliklerin de çalıştay gündeminde yer aldığını belirterek, özellikle Muğla gibi doğal zenginliği yüksek bir kentte çevresel baskıların derin yaşandığını söyledi.

Belediye projelerinde eşitliğin ön planda tutulduğunu ifade eden Aras, kreşlerden kadın yaşam merkezlerine, engelli rampalarından park aydınlatmalarına kadar tüm düzenlemelerin adil bakış açısıyla yapıldığını söyledi. Ayrıca, Muğla'nın ilk kadın ilçe belediye başkanı olarak görev yapmasının da eşitlik mücadelesinin bir parçası olduğunu vurguladı.

5 Aralık Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 91. yıl dönümüne dikkat çeken Başkan Aras, Atatürk'ün vizyonu ve kadın mücadelesinin önemine işaret etti. Aras, "Toplum kadın ve erkekten oluşur. Yarısı zincirlerle yere bağlıyken diğer yarısı göklere yükselemez. Ancak eşit haklara sahip olursak toplum yükselebilir" dedi.

Çalıştaydan çıkacak sonuçların Yerel Eşitlik Eylem Planı'nın yol haritasını oluşturacağını belirten Aras, tüm katılımcılara teşekkür ederek, ortak akılla ilerlemeye devam edeceklerini ifade etti.

 

DİĞER HABERLER