"YALAN" DÜZENLEMESİ

   "YALAN" DÜZENLEMESİ

       Faşist İtalyan anayasasından esinlenerek yürürlüğe sokulan ünlü  141  ve  142. Maddeler vardı geçmişte..

Egemen siyasetin en büyük korucusu olarak kullanıldı uzun yıllar..

Beğenilmeyen söz, söylem ve düşüncelerin susturulması, sindirilmesi için kullanıldı.

En büyük öcülerden biri olarak tutuldu yazar ve çizerlerin başında..

"Bir sınıfın öteki sınıflara." diye başlayan bir suçlamayı öngörüyordu. Ancak hep solu sindirmek susturmak cezalandırmak için kullanıldı .yani bir sınıfın..diyordu ama sadece işçi sınıfını sindirmek için kullanıldı.Bunun için geçmişte bir sosyalist   lider "biz iktidara  gelirsek bu maddeyi değiştirmeyeceğiz.." demişti

    Aslında bu örnek bize ,kimi yasaların uygulandığı anlayışa hizmet için konulduğunun kanıtlıyor.HİTLERİN  PROPAGANDA BAKANI da bunu şu örneğiyle kanıtlıyordu:"  Bana  Hitleri öven birkaç makale getirin ben bunlardan bir kaçını idama bile götürebilirim"  Aynı şeyi Antik Çağ düşünürlerinden biri de söylemişti şöyle diyerek..2Egemenlerin yaptığı yasalara göre bana sokaktan geçen herhangi bir masum insanı getirin onu ölüme bile mahküm edebilirim:

  Demek ki kimi yargılar, doğrular, hukuk kuralları ,onları koyan anlayışlara göre doğru veya yanlış olabilmektedir.

Çünkü bu kuralları koyanlar kendi öngörülerine ve anlayışlarına, beklentilerine göre koymuşlardır.

   O zaman genel geçer yargılar var mıdır? Sorusu akla geliyor. Bilimsel yaklaşımların dışında nesnel olabilecek yargılardan söz edilebilir mi?

  Son günlerde SOSYAL MEDYAYA yalan haber üzerinden düzenlemeler yapılacağı söyleniyor.

Sosyal medyada yalan haberin hangi ölçülere göre yalan veya doğru olduğunu nasıl anlayacağız? Çünkü bir toplumda farklı görüş ve  anlayışlar kendilerine göre doğru ve yalanı da belirliyor.Örneğin birisi için yalan sayılabilecek haber  karşıt görüşler için doğru sayılabilir. Bakın bun somut bir örnekle göstermeğe çalışalım.

Basında TOSUNCUK olarak bilinen bir dolandırıcının bir  kanala verdiği demecinde şöyle  diyordu: Ben ortaya çıktıktan sonra arkamda bir çok destekçim olmuştu.Bu destekçiler önemli siyasiler önemli  mevkilerde bulunan önemli kişilerdir.?

Bir medya anlayışı bunu haber yaptığı zaman acaba yalan habere mi girmiş olacaktır? Tosuncuğun  söylediği isimlerden hangisi kendisine yönelik suçlamaları kabul edebilir ki?

O zaman bunu yalan haber içine almak mümkün olmayacak mı?

  Bir haberin doğru veya yalan olduğunu kime göre saptayacağız? Kimin için doru kimin için yalan haberdir bu?

 Hangi kişi ve kurum bir haberin doğru veya yalan olduğuna karar verecektir?

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI