2023 YILI DA TARİH OLURKEN

2023 YILI DA TARİH OLURKEN

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Her yeni yıla bir ümitle iyi şeyler bekleyerek adımımızı atarız. Ama o yeni yılda eskileri gibi acımasız katı kurallarla bildiği gibi alışagelmiş olduğu gibi yoluna devam eder. Ama insanoğlu hep umutla yaşar.

 

2023 yılında Türkiye ve dünyada önemli olaylar oldu. Dünyada savaşlar oldu, hemen yanı başımızda Ukrayna-Rusya ve İsrail Hamas savaşı, insanlar bombalandı çocuklar kadınlar insanlar öldü. Çok belgesel izlediğimden biliyor, savaşlar sadece insanlar arasında olmuyor, hayvanlar âleminde hep var. Aslanlar yırtıcı kuşlar hem kendi içlerinde hem de dışarı ile savaşırlar. Ama şu gerçek ki erkekler savaşa kadınlardan daha heveslidir. Örnek olarak boğalar dövüşür, ama inekler sakindir kavga etmez. Gönül istiyor ki insanlar milletler hakkına razı olsa sorunlarını anlaşarak çözse savaş olmasa hep barış olsa. Bunun için yönetimlerde daha çok kadınları iş başına getirmeliyiz. Ama olmuyor insan yaratılıştan mücadeleci kavgacı tarihe baktığımızda hiç savaşsız yıl yok, ama bazı yıllar oluk oluk kan dökülmüş, 1914-1918 & 1939-1945 gibi.

Ama benim gönlüm barış gene de barış gene de barış, gene de barış istiyor.

Türkiye'de iktidar ve tarikatlar toplumu ortaçağa götürmeye çalışıyor büyük bir kesim Atatürk yolunda çağdaşlık savaşı veriyor, gençlere inanmaya zorlanan tapular aksine din aleyhine protestolara dönüşüyor, bu arada Türkiye adaletin tarafsız uygulanması ve yoksulluğun yok edilmesi için savaşıyor. Türkiye'de çok zengin ve açlık sınırında toplumlar oluşuyor.

Ama bilimde, tıp da arkeolojide mühendislikte baş döndürücü gelişmeleri de görmemiz gerekiyor. Ben bir inşaat mühendisiyim. Bize öğretilen baraj 30-40 m yüksekliğinde kaya veya toprak dolgu idi. Su getirme projesi bir pınardan bir kasabaya su getirmekti. Şimdi öylemi 200 metre yükseklikte Ermenek Barajı, Artvin Yusufeli Barajı dünyanın en büyük mühendislik harikası, bu eserler Türk mühendisi gözetiminde gerçekleştirilmiştir. İstanbul'a su temin eden MELEN Projesi 268 km den İstanbul boğazı altından bir tünelle geçirilerek Avrupa yakasına su iletilmiştir. Borular içinden araba ile dolaşmak mümkündür. Marmaray İstanbul Boğazı altından Asya yakasına yolcu taşıyabilmektedir.

Benzer çalışmalar tüm tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması için Edirne'den Kars'a üniversiteleri ve Kültür bakanlığınca çalışmalar yapılmaktadır.

2024 Yılını Türkiye ve dünyaya aydınlık getirmesi dolayısıyla kutluyorum.

Özellikle Devrim Gazetesine yazılarımı yayınladıkları için Devrim Gazetesi köşe yazarları arasına aldıkları için teşekkür ediyorum

Devrim Gazetesi sahibi Sayın MAHİR ATEŞ, Yazı İşleri Müdürü Nazife Ersöz Şahin, Güliz Karaoğlan ve tüm çalışanlarının, Köşe yazarı arkadaşlarım Sayın Şair İbrahim Ergin, Sayın Sadettin Özbek Sayın Selahattin Sapmaz'ın, Devrim okuyucularının, Akyakalı dostlarımın yeni yılını en iyi dileklerimle kutlar saygılar sunarım.

2024 yılında da yazılarımla da karşınızda olmak istiyorum.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI