ADIYAMAN BESNİ'DE ROMA DÖNEMİ SULAMA TÜNELİ VE KAYALARA OYULMUŞ KANALLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI

 

 

Anadolu Tarihi Su yapıları yönünden dünyada bir açık Hava Müzesidir. Biz Türk İnsanı Anadolu'ya 1071 yılında gelmiş camiler medreseler kaleler yapmışız. Ancak bizden önceki Anadolu halkı tarafından pek çok eserler bu topraklara konmuştur. Bunların bir kısmını zaman, doğal afetler yok etmiş bir kısmı korunabilmiştir.

Eski eserleri Koruma (Asarı Atika) Kanunu, Büyük Türk Arkeolog ve Ressamı Osman Hamdi Bey'in (1842-1910) gayreti 1880'li yıllarda çıkarılabilmiştir. İstanbul'da ilk Arkeoloji Müzesi açılabilmiştir.

Ben inanıyorum ki bu Asaıı Atika yasası 100 yıl önce çıkarılabilse eski eser sayımız dört katına, 200 yıl önce çıkarılabilse 8 katına çıkardı.

Bu konuda Dokuzuncu Cumhurbaşkanımız Türkiye'de gelmiş en büyük İnşaat Mühendislerinden SÜLEYMAN DEMİREL 1994 yılında DSİ Genel Müdürlüğünün 40.  Kuruluş açış toplantısında söylediği özlü sözlerdir.

Bizden önceki Anadolu halkları her kimse, büyük mühendislik eserleri koymuşlardır. Mühendisliğe hevesi olanların bunlardan alacağı çok şeyler vardır. Bunlar Anadolu'nun bir yerinde değil, her yerindedir.

Gene de yer altında olan bilinmeyen duyulmayan pek çok anıtları toprak altındadır. Memnuniyetle görüyorum resmi kurumlar ve üniversiteler bir bir bunları çıkarmada yarış halindedir.

Basın ve internetten Adıyaman BESNİ ilçesi Kantara köyünde Roma döneminden kalan bir su tüneli ortaya çıkarıldığını memnuniyetle öğrenmiş bulunuyorum.

Besni Adıyaman'ın batısında Adıyaman Kahramanmaraş arasında tarihi bir yerleşimdir. Daha önce Gaziantep'e bağlı idi. Atatürk Barajına yakın bir bölgedir.

Su Tüneli 80 cm genişliğinde yaklaşık 1,5-2 m yüksekliğinde olup yaklaşık 150 m uzunluğunda olup Roma döneminde titiz bir işçilikle açıldığı ifade edilmektedir. Tünelin dışında kayaya oyma kanallar açılmıştır

.Kanal ve tünelin Sofraz çayından alınan suyun civar arazileri sulama maksatlı olduğu ifade edilmektedir.

Tünelin civarda yaşayan köylülerce bilindiği ancak Müze yetkililerinin öncülüğünde içine girildiği ve tanıtıldığı ifade edilmektedir.

Yazıya tünelin ve kanalın internetten resmi eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI