ANADOLU'NUN ANTİK TARİHİ KONUSUNDA YARARLI ESERLERİ OLAN TARİHÇİ STEPHEN MITCHEL

ANADOLU'NUN ANTİK TARİHİ KONUSUNDA YARARLI ESERLERİ OLAN TARİHÇİ STEPHEN MITCHEL (1949)

 

Muğla Devrim Gazetesi köşe yazarı olarak sabahları ilk işim internetten Devrim gazetesini okumaktır. Kısa bir süre önce Amerikalı Tarihçi Stephen Mıtschell'in Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin konuğu olarak Muğla'ya davet edildiğini ve bir konferans vereceğini okudum, katılmayı ve dinlemeyi ne kadar isterdim, mümkün değildi zira İstanbul'da yaşıyorum. Konferansın gerçekleştiğini ve yararlı olduğunu umuyorum.

Ünlü tarihçi Stephen Mitchell'i daha önce kitaplarını okudum ve tanıyorum. Newyork 1949 doğumlu ve yıllarca Anadolu tarihini inceleyen Stephen Mıtchell' en tanınmış eseri "Anatolia Land Men and Gods in Asia Minor" Anadolu'nun Coğrafyası, İnsanları ve Tanrıları" isimli yayınıdır.

Bunu yıllarca önce okumuş ve hakkında Konya gazetelerinden Yeni Meram'da 28.06.1997 yılında yayınlamıştım. Bu yazının bazı kısımlarını sizlerle paylaşmak isterim. Şunu da belirtmek isterim, bu eserler Türkçe'ye de çevrilmelidir.

1993 yılında İngiliz Bilim Adamlarından Stephen Mitchell tarafından Roma ve Bizans dönemlerini konu olarak ele alan "Land, Men and Gods of Asia Minor" adı altında iki cilt İngilizce bir eser yayınlanmıştır. Kitabın basımı Clrendon Pres- Oxford 1993.

İstanbul Beyoğlu İngiliz Kütüphanesi'nde gördüğüm kitabı inceledim, kısmen fotokopilerini aldım. İki cilt bilimsel bir kitap birinci ciltte Roma dönemi insanları, tanrıları kentleri inceleniyor. Tabii bu daha önce burada araştırma ve epigrafik çalışma yapmış, kendisi gibi yabancı uzmanların bölgede okudukları yazıtlara ve antik yazarların verdiği bilgilere dayanarak yapılmış bir çalışmalar.

İkinci ciltte ise Anadolu'da Hıristiyanlığın yükselişi, kurumsallaşması, bunları gerçekleştiren kişileri, karşılaştığı güçlükler ve tartışmalar, o dönemde görülen ve çarpık kabul edilen inanış ve mezhepler hep incelenmektedir. Eski din ve kültürlerin etkisi ile çarpık olarak görülen inanış merkezlerinden önemli birisi Laodeicea'dir (Konya, Sarayönü, Lâdik).

Eserde tüm Anadolu'daki önemli olaylar incelenmektedir. Konya ve çevresi hakkında çok önemli bilgiler yer almaktadır. Ben şahsen yeri geldikçe bu bilgilerden yöremiz ile ilgili olanları aktarmaya çalışacağım.

Bunları okudukça bu dönemlere ait bazı doğru tarihi bilgiler yanında, pek çok yanlış bilgiye de sahip olduğumuzu ve bunları araştırmadan ısrarla savunduğumuzu görüyorum.

İkinci bir tespitimde yöremiz hakkında yerli ve yabancı yayınlar arasında bir kopukluğun olmasıdır. Yabancı araştırmacılar incelemelerini yapmakta, bunları yayınlamakta, gerekli üst düzey uluslararası platformlara taşımakta, bunlardan genelde bizlerin haberi olmamaktadır.

Devletin kurumlarının ve çevre belediyelerinin yayınlarına bunlar yansımamakta, bunların yerine yanlış ve yüzeysel bilgiler konulmaktadır.

Gerçekten Konya'da Türk ve Anadolu'nun bizden önceki dönemlerinin kültürlerine diğer kentlerden daha fazla ilgi ve alakanın olduğunu görüyorum. Bu farkı Adana ve Muğla kentlerinde bulunduğum zamanlarda daha iyi algılıyorum.

Ancak böyle kitap ve yayınları izleyip, onu tartışmamız gerektiğini düşünüyorum. Kısır döngüden kurtulup çağdaş ve bilimsel çizgiyi yakalamamız gerektiğine inanıyorum.

Yazıma Tarihçi yazarın resmi eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI