Yakın zamanda şöyle diyenleri duymuştuk: Bize göre Amed diye bir yer yoktur. Bu sözün söylenmesinden 3-4 yıl kadar sonra bu olmayan yerin spor kulübü şampiyon olarak süper lige çıkıyordu. Öyle bir yer yoktu ama o yerin bir futbol takımı vardı ve takım ,onlarca takım gibi futbol alanında faaliyet gösteriyor ve hatta şampiyonluk da yaşıyordu.
O şampiyonluğun yaşandığı gecede ise tüm ekranlarda bunun haberi ve kutlama görüntüleri yer alıyordu..
Hani, Amed diye bir kulüpten bahsedilemezdi diyenler bile onun şampiyonluğunu kutlama gereğini duyuyordu, Devletin tüm üst kurumları ve kişileri de bu kutlayamaya katılıyordu.
Son görüntü neydi? Hem yok saymak hem de şampiyonluğunu kutlamak gibi bir çelişki yaşarıyordu. Çelişki varsa buna bilimin verdiği yanıt neydi acaba?
Örneğin bilim bir düşüncede, böylemde, yargıda çelişki varsa orada bir yanlışlık var diyordu.
Bunun için de bu çelişki ikisine YANLIŞLIĞIN İLKESİ demişti. Yan çelişkinin olması yanlışlığın olduğunu gösteriyor, diyordu.
Hangi düşünce, anlayış, yargıdan gelirse gelsin eğer ortada bir tutarsızlık ve çelişki varsa kemse ona doğru diyemez. Doğru bilginin tek ölçüsü vardır tutarlılık ve çelişmezliktir o da..
Ne varki özellikle bizim siyaset söylemsizde ve eylemlerinde aramadığımız kadar çok çelişkiler yaşanabilmektedir ama kimse burası çelişiyor diye şu siyaset bakışı yanlıştır demiyor. Yani diyemiyor çünkü çelişkinin ne olduğunu bilmiyor ve ya aramıyor. Böyle olunca de inandığımız siyaset yaklaşımının tüm söylemlerini doğru kabul ederiz. Hele söyleyen yandaşı olduğumuz anlayış ve kişi olursa anlarda asla çelişki aramayız. Peşinen onların her söylediklerinin doğru olduğunu kabul ediyoruz. Bunun bir nedeni de egemen olan BİAT Vİ ETAAT kültürümüzün varlığıdır. Kimilerine göre bizim siyasetçilerimiz sürekle doğru söylerler. Bilerek asla yanlış söylemezler. Yanlış gelenler olursa da mutlaka bir bildikleri vardır diye düşünürüz.
Bilim bize yanlışı yapmamak için bir aynı sunuyor. Bu da çelişkidir, Çelişki varsa orada bir eksiklik,hata ,yanlışlık vardır diyebilmemiz gerekir.