HANGİ HABERLERE "ERİŞİM ENGELLELİRİ" GETİRİLİYOR

HANGİ HABERLERE  "ERİŞİM ENGELLELİRİ" GETİRİLİYOR

  Demokrasilerde haberlere sansür uygulamasının elbette yeri vardır. Ancak yasalar bunu belirlemektedir. İstenildiği zaman istenildiği haberlere engel konulursa orada demokrasinin varlığından hukukun üstünlüğünden söz edilemez. Hukuk devletinde engellemeler getirilirse önce hukuk zarar görür. Bir devletin kendini hukuk devleti olarak göstermesi ile de hukuk devleti olunamaz. Önemli olan öteki devletlerin ve toplumların da aynı içerikli olarak görmesidir hukuk devletlerini..

    Bu alanda nereye bakılır. Elbette uluslar arası göstergelere raporlara değil mi? Bu belgeler ede hak ve özgürlükler konusunda hukuk devleti anlayışından uzak göründüğümüzü gösteriyor dünyaya.. Örneğin şu örneklerin hiç birini gelişmiş demokrasilerde göremiyoruz:

  Yakın zamanda dini etiketi de olan bir kişinin uyuşturucu ele yakalanmış olmasının haberin medya işledikten bir iki gün sonra hemen ERİŞİM ENGELİ getirildi. Engeli gelince aynı haberin işlenmesi yorumlanması artık yasaklar kapsamına girmiş oluyor. Geçmişte bir sağcı senatör Avrupa'da sınırda arabasında uyuşturucu ile yakalanmıştı. O zamanları bu kadar kolay erişim yasakları olmuyordu ve günlerce işlenmişti medyamızda.. Yaklaşık bir ay kadar önce de yine önemli bir zat uyuşturucu ile yakalandı ama hemen arkasında erişim yasağı getirilip konunu kapatılmak istendiğini görüyoruz. Son zamanlarda kimi taciz olayları ile ilgili yayınların önüne geçebilmek için de erişim engelleri getirildiğini görüyoruz.

    Son olarak da ünlü bir eski güreşçinin diploması ile ilgili yayınlara erişimi engeli getirilmiş. Bir mahkeme kararının sathi lise diploması ile ilgili kararının işlenmesini birileri sakıncalı bulmuş ve yasaklama getirmiştir. Bunu herhangi bir değer anlayışı, bunu herhangi bir hukuk anlayışı bunu herhangi bir etik anlayışın kabul edebilmesi nasıl mümkündür acaba? YANİ HANGİ DEĞER ANLAYIŞI BU SAHTE DİPLOMAYI KULLANARAK HAKSIZ KAZANÇLAR SAĞLAYAN BİR İNSANIN YANINDA YER ALABİLİR?    Bir değer anlayışı değil bir hukuk, bir devlet, bir demokrasi anlayışı da onaylamaz böyle ir kararı? Hele devlet kadrolarına alınmayı öngörecek bir tek değer bulamazsınız dünyanın hiçbir yerinde. Böyle bir davranışın ise haber yapılmasına yasak getirmenin bir mantığı olabilir mi?  Korunmak istenen acaba kimin itibarı oluyor bu durumda?

     Bu tür yasaklamaların arkasında her türlü soru üretmek kuşku beslemek olasıdır. Devletin bu tür sorulara ve kuşkulara pabuç bırakmaması gerekir. Birileri ille sterse de hukukun buna izin vermemesi gerekir. Çünkü ortada bir iddia değil bir mahkeme kararı var. Bu kara rağmen erişme yasağı getirmek nasıl mümkün olabiliyor? Hukuk bundan zarar görmez mi? Hukuk bundan rahatsız olmaz mı?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI