1935 İLK DÖNEM MALATYA KADIN MİLLETVEKİLİ YÜKSEKÖĞRENİMLİ MİHRİ PEKTAŞ (1895-1979)

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Atatürk'ün Kadınlara siyasi haklarının verilmesi ile Türkiye Büyük Millet Meclisine 1935 yılında giren 18 kadından biri Mihri Pektaş'tır. Gerçi kadın hakları için Türkiye'de çalışanlar vardır ama bu hak Atatürk tarafından kadınların önüne bir armağan olarak konulmuştur. Hâlbuki bu hakları kazanmak için özellikle İngiltere ve Amerika'da pek çok kadın mücadele etmiş zaman zaman hapse bile atılmışlardır.

Seçilen ilk kadın milletvekilleri arasında Mihri Pektaş eğitim almış bir kadındır. Hayat hikâyesine Robert Kolej "İmparatorluktan Cumhuriyete Bir Okulun Tarihi" isimli kitapta rastladım. Kitabın yazarı Önder Kaya olup 2022 basımı ve 540 sayadır. Ben bu kitapta 429-430.sayfada hiçbir yerde ulaşamadığım hayat hikâyesini sizlerle paylaşmak istedim.

1895 yılında Bursa'da Bursa Vali Yardımcısının kızı olarak dünyaya geldi. Aile kısa sürede İstanbul'a taşındı. İlkokuldan sonra 1908 yılında Amerikan Kız Kolejine kaydoldu burada TEVFİK FİKRET'in (1867-1915) öğrencisi oldu. Tevfik Fikret'in üzerinde çok derin etkileri oldu. 1916 yılında Kolejden mezun oldu, Okul Müdiresi Mary Mills Patrick (1850-1940) okulda görev almasını istedi. Mary Mills Patrik Türkiye de Kolejde unutulmaz eğitim hizmetleri yapan bir kadındır. Böylece Kolejde kaldı, Türkçe öğretmeni oldu. Robert Kolejde yani Amerikan Kolejinin erkekler kısmında Türkçe dersleri veren ve Kolejin ilk Türk mezunu Hüseyin Pektaş (1893-1970) ile tanıştı ve 1927 yılında evlendiler. İki kızları olur bu sıralarda okula ara verir, ama daha sonra tekrar döner uzun yıllar Türkçe derslerini yürütür.

Mihri Pektaş aydın bir kadın olarak kadın haklarının savunmasına kendisini adar. Bu arada edebiyat dünyasında yerli ve yabancı pek çok yazarın eserlerin okur. Kadın hakları konusunda uluslararası toplantılara katılır konuşmalar yapar.

1935 yılında ATATÜRK tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmiş. Parlamento'ya 18 kadın milletvekili seçilmiştir. Atatürk Milletvekili olmayı eşi Hüseyin Pektaş'a yapar onun af dilemesi üzerine yerine eşi seçilir

Mihri Pektaş MALATYA milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yapmıştır.

Mihri Pektaş 1979 yılında öldü ve Boğaz'da Aşiyan Mezarlığında toprağa verildi.

Yazıma Mihri Pektaş'ın kitaptan bir resmine ve aile mezar taşına yer verilmiştir.

Aile tüm kitaplarını İBB Atatürk Kitaplığına bağışlamıştır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI