AKYAKA'DA İLK KÜLTÜR DERNEĞİ "GÖKOVA AKYAKAYI SEVENLER DERNEĞİ" 1991 YILINDA KURULDU. I

AKYAKA'DA İLK KÜLTÜR DERNEĞİ "GÖKOVA AKYAKAYI SEVENLER DERNEĞİ"

1991 YILINDA KURULDU. I

MEHMET BİLDİRİCİ

Dünyanın en güzel doğal güzelliklerine sahip Gökova Körfezi ve bunun kıyısında antik İDYMA kenti kalıntıları üzerinde yeniden ortaya çıkan AKYAKA önceleri kimsenin bilmediği bir yerdi. Bunun sebepleri henüz Türkiye'de deniz tatillerinin bilinmediği, buraya gelinecek yolların bozuk olduğu ve sıtmanın bir tehdit oluşturduğudur. Cumhuriyet hükümetinin başlarda en büyük mücadelesi sıtma ile savaş olmuştur.

1960'lı yıllardan itibaren Akyaka'nın güzelliklerinin farkına varılmış, yabancı aydınlar buraya yerleşmeye başlamıştır.

Köyde yerli halk ile yabancı aydınlar bir araya gelerek 1991 yılında "GÖKOVA AKYAKA'YI SEVENLER DERNEĞİNİ kurmuşlardır. Burada kurulan ilk kültür derneğidir. Derneğin kurucuları 14 kişidir. Bunlardan 8 kişi köy eşrafından, 6 kişi buraya yerleşen aydınlardandır. Bunlar

Halil Akaydın-Ula

Aziz Albek- Arkeolog- Akyaka (1923-2019)

Âdem Barza- Akyaka

Saffet Bozkurt- Akyaka

Mehmet Datça-Akyaka

Naci Kaya- Akyaka

Pehlane Marmara -Bankacı tek kadın kurucu

Ahmet Menekşe - Akyaka

Fahrettin Özatay - Emekli Asker

Prof. Dr. Adnan Pekman- Üniversite hocası, Tarihçi, ilk başkan

Ali Şahin- Akyaka

Yılmaz Tankut- Emekli Albay

Mustafa Taşkesiği- Muhasebeci

Aydın Turunç - Maden Yüksek Mühendisi İTÜ

Ben Derneğin varlığının 1994 yılında farkına vardım, etkinliklerine katılmaya başladım. Derneğin ilk kurucularından ve ilk başkanı olan Prof. Dr. ADNAN PEKMAN hiç tanımadım. Ölümünden sonra değerli bir üniversite hocası olduğunu ve pek çok tarihi konularda eserleri olduğunu öğrendim. Perge Tarihi, Strabo'nun Anadolu Coğrafyası gibi

Ben üye olduğumda Dernek Başkanı Maden Yüksek Mühendisi AYDIN TURUNÇ idi, o günden bu yana eşi Solmaz Turunç ile aile dostumuz. Bu dönemde özellikle tarih ve arkeoloji konularında en bilgili ve bizleri yönlendiren kişi AZİZ ALBEK (1923-2019) idi. Akyaka tarihi konusunda kendisinden çok çok yararlandığımı burada belirtmek isterim. Aziz anısı ile saygıyla eğiliyorum. 2019 ölümü üzerine Akyaka mezarlığında eşi yazar Suzan Albek yanında toprağa verildi.

Derneğin kurucuları arasında tek kadın üye bankacı Pehlane Marmara idi. Onu da tanımak kısmet olmadı. Ama Amerika'da olan yeğeni tarafından evinde Akyaka'da ikinci Dernek olan "Akyaka Kültür Sanat Derneği"ni iki yıl evinde misafir etmesi unutulmazdı. Pehlane Hanımı saygı ile anıyorum.

Kurucu olarak tek kadın Pehlane Hanım olmasına karşı daha sonra Derneğin başına gelen sonradan üye olan kadın başkanlar olmuştur.

İlk kadın Başkan Yazar, çevirmen YAŞAR GEDİKOĞLU (1936) olmuştur. Yazları Akyaka'da kışları İstanbul Moda'da yaşamımı sürdürmektedir. Başkan olduğu kısa sürede çok gayret göstermiş, maddi imkânsızlıklar işlerini güçleştirmiştir. Bir anımı burada anmak isterim.

 

Sanıyorum 1995 yılıydı, Dernek kapanma durumuna gelmiş, bu durumda Yaşar Hanım geçici 6 aylığına başkanlığı kabul etmiştir. Aydın Turunç dernekten ayrılmıştır. Yaşar Hanımla henüz tanışmıyorduk. Sonra ilk tanışmamızda bana teşekkür etti, Başkan seçildiğimde beni telefonla ile kutlayan ve başarı dileyen siz oldunuz demişti. Kibar bir insansınız demişti. Asla unutamam

 

Emekli Albay Yılmaz Tankut'ta çok yakından tanıdığım bir kişiydi. Yazar İlhan Selçuk'un eşi Handan Hanım teyzesi oluyordu. Yılmaz Tankut sonsuz uykusunda Akyaka Mezarlığındadır. Anısı önünde saygıyla eğiliyorum

Derneğin bu kısa dönemde (1991-1994) üç başkanı olmuştur. Adnan Pekman, Aydın Turunç ve Yaşar Gedikoğlu

Sanıyorum 1995 yılında gene bir kadın Alman asıllı Akyaka'ya yerleşmiş çevresi HEIKE THOL SCHMITZ (BAHAR SUSEVEN) Dernek Başkanı oldu. Onu başkanlık dönemi sonraki bir yazıda incelenecektir.

Kurucu Başkan Adnan Pekman ve Yaşar Gedikoğlu'nun fotoğrafları eklenmiştir.

Devam edecek

YAZARIN DİĞER YAZILARI