TARİHİN BABASI (FATHER OF HISTORY)

TARİHİN BABASI (FATHER OF HISTORY) BODRUM DOĞUMLU HERODOT (M.Ö. 484-425 ?)

 

Karia Bölgesinden ilk çağda dünya çapında insanlar çıkmıştır. Bunların Batı Uygarlığında çok önemli etkileri olmuştur. Bunlar bizim hemşerilerimizdir. Bunların başında bugün Bodrum'da heykeli dikili olan Tarihin Babası olarak isimlendirilen Herodot gelmektedir.

Herodot'un M.Ö 484 yılında Halikarnas'ta (Bodrum) doğduğu bilinmektedir. Ölüm yeri İtalya olup ölüm tarihi M.Ö 425 dolaylarıdır.

Herodot zengin bir ailenin oğludur. Ailesi ona iyi eğitim kazandırmıştır. Halikarnas Tiranı (Despotu) Lygdamis II tarafından sürgüne gönderilmiş komşu ada Samos (Sisam) da bir süre yaşamıştır.

Lygdamis Pers yönetimi altında Karia yöneticisi (Satrabı) olup Satrap Deniz Savaşına katılan I İlk Artemisia'nın torunudur. Grek veya Karia kökenlidir.

Herodot M.Ö 490-479 yılları arasında meydana gelen Pers-Grek savaşlarının tarihini yazmış ve gezdiği yerlerdeki halkın anlattıklarını, derlediklerini 'History-Tarih" isimli dokuz bölümden oluşan kitapta toplamıştı. Kendisinden sonra yaşayan ÇİÇERO (M.Ö 106-43)) tarafından TARİHİ Babası olarak isimlendirilmiş ve bu isim benimsenmiştir.

Herodot'un yaşadığı dünyanın ve gezdiği yerlerin coğrafyası yazı ekinde görülmektedir. Buna göre;

Anadolu (Asia Minör- O zaman Pers Yönetiminde) İran, kısmen Afganistan

Trakya, Yunanistan, İtalya ve İspanya

Afrika'da Mısır güneye Habeşistan'a doğru Nil vadisi, Libya, Fas Atlas Dağları

Tarihin Babası Herodot'un benim üzerinde de çok etkisi olmuştur. DSİ Konya Bölgesinde görevli iken oldukça zamanım vardı. 1985'li yıllarda İngilizceyi ilerletmeye, tarihi kitapları okuyup anlamaya çalıştım. İlk olarak İstanbul'da öğrenci iken 9,90 TL aldığım bir İngilizce (poket book) ile başladım. Bu Herodot'un tarihi idi, okumaya başladım.

Çok zorlanıyordum, ağır bir İngilizce, ikincisi kitapta geçen coğrafi isimler zamanın isimleriydi, yenileri yazılı değildi.. Anlayamadım, inat ettim, döndüm bir daha okudum, döndüm bir daha okudum. Bu yaklaşık altı ay sürdü..

Ben Mühendisim, tarihe meraklı bir mühendis, başka tarihi kitapları okudum

Peçevi'nin Osmanlı Tarihçisi (1572-1650) ( Padişaha hiç eleştiri yok, Müslüman değilse yerden yere vuruluyor)

Arap ve İranlıların Tarihisi Taberi (839-923) (Falan zattan rivayet olunur ki dedikten sonra mantık rafa kalkıyor)

Ermeni Tarihçi Movsep Horenatzi vs. başka örnekler de verilebilir. Tabii bu örnekler eski dönemlerde yazılmış kitaplar

Herodot kendisi Grek, ama ona göre Barbarlar (Grek olmayan örnek Persler) tu kaka değildir. Onlara da olumlu yaklaşıyor, Anadolu'yu o tarihte onlar yönetiyor.

Yaşadığı dönemde arkeoloji henüz gelimemiştir. Bilgiler sözel olarak toplanmaktadır. Herodot ayrıca mitoloji, masal ve tüm anlatılanları kitabına almıştır..

Şu Greklerin mitoloji, masalları inandırıcı değildir. Ama onlar olmasa da Grek kültürü olmazdı demektedir.

 

Herodot Mısır'da Nil Nehrinin suyunun nereden geldiği konusunda çok araştırma yapmış, doğruya ulaşamamış ama her olası sebeplere yer vermiştir.

 

Sonuç olarak Akyaka'da yaşayan bir mühendis tarih sever bir kişi olarak kısmen aynı coğrafyada yaşamaktan aynı memleketlisi olmaktan gurur duyuyor ve kendisine verilen TARİHİN BABASI UNVANINA LAYIK OLDUĞUNA İNANIYORUM.

 

BODRUMLULARIN ONUN HEYKELİNİ DİKMESİNİ DE ALKIŞLIYORUM

 

Yazıma Bodrum'da büstü önünde çekilmiş bir resmi, onun dünyası onun gezdiği yerleri gösteren bir harita eklenmiştir. Haritaya dikkat edilirse üç kıta vardır.

AVRUPA- ASYA- LİBYA

YAZARIN DİĞER YAZILARI