NİLÜFER 'DE MANDOLİNİN YARATTIĞI MÜZİK BAMBAŞKAYDI


Mandolin topluluğu Prof.Dr. Ayfer Kocabaş eşliğinde Bursa'da coşkulu dakikalar yarattı. Bambaşka bir müzikti bu.  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Mandolin topluluğunda alkışlanan panele  bir başlangıç. Zirveydi .

Bu sene Yeni Kuşak Köy Enstitüleri derneği ve tüm şubeleri aydınlanma buluşmasını Bursa Nilüfer'den yaşattı.

Bu buluşmaların bir başka önemli  yanı yerel yönetimlerle buluşması , sonuç bildirgeleri ve hedeflerin  konması. Bursa Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Başkanı Jülide Akköprü ve ekibi  ev sahipliği yaptı. Elbette Nilüfer Belediye Başkanımız mimar Turgay Erdem .

Toplantımızda Nilüfer Belediyesinin eski -yeni başkanları yanı başımızdaydı. Cumartesi günkü Köy Enstitüleri sergisi ile başlayan heyecan gün süresince paneller , oturumlar ile devam etti.

Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Başkanı Kemal beyin çabalarını çok ciddi buluyorum ve bir gün hedefine ulaşacaktır.

Anılıyor Köy enstitüleri . Unutulmuyor. Köy Enstitülerini adeta yaşatıyor.  Şubeleri ile yanan ışıklar gibi yine.

Ancak Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği olarak şunun farkındalar. Bunun ötesinde yapmak istedikleri bir şey var, uygulama var.

Köy Enstitülerini yaşatmak,  aynı zamanda yaratmak. Elbette aynı model işlenmeyecektir.  Bir model oluşturularak Köy Enstitülerinin ruhunu vermek. Çoğu yerel yönetimlerin  çalışmalarında bu ruhu görüyor , inceliyoruz.

Yerel yönetimlerle olan buluşması oldukça etkileyicidir. Tabana topluma yakın çalışmak.  Uygulamaların çok daha hızlı, yararlı olacağı kanaatini düşünüyorum.

Eski Balçova  Belediye başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın konuşmasının içeriğinde vardı. Yaptığımız çalıştaylar da biz hazırız, eğitim raporları programları ile iktidara daima hazırız. Eğitim projemiz hazır.

Nilüfer Belediyesi'nde Mustafa Bozbey, Turgay Erdem el ele, yan yana   aynı çalışma ruhunun ve programının içindeler.

Nilüfer'de ayrıca Bursa milletvekilliği yapan Ceyhun İrgil vardı.  Uygulama zamanıdır, diyordu. Anıları konuşalım, yaşatalım . Uygulayalım, eğitimi canlandıralım, bir şeyler yapalım demekteydi.

Nilüfer'de kurdukları ÇEK (Çağdaş Eğitim Kooperatifi ) anaokulundan liseye dek uygulama vermekte şimdi yetiştirdikleri çocukların Üniversite olarak devam edebilmesi için Üniversite açma çabası içerisindeler.

ÇEK(Çağdaş Eğitim Kooperatifi) uygulamanın ne kadar  canlandırıldığına tanıklık ediyor.

Köy Enstitülüler sayıları  azaldı. O neferler bir bir eksiliyor. İşte onu devam ettirecek ve daha fazlasını hayata katacak olan kurumlar, kuruluşlar.

Prof. Binnur Yeşilyaprak vardı.  Arifiye çıkışlı Kadriye Yeşilyaprak öğretmenimizi dinlemekten keyif aldım.

Oturumların ardından tüm şubelerin bir araya geldiği özel danışma toplantısı gerçekleşti.  Danışma toplantısına girerdim. Girmedim.

Nedeni çok özel bir anıyı biriktirmek . Bursa Gemlik'te oturan gönül  dostlarım fotoğraf sanatçısı sevgili Şinasi Kaya ve eşi ile buluştuk. Bir kahve içimlik vakitti belki. Şinasi Kaya'nın çekimlerinde Bursa'yı izlemek çok keyifliydi. Gemlik Körfezi'ni  o gün batışı sahilini.

Sevgili dostlarım Şinasi Kaya'nın babasının Arifiye çıkışlı bir köy enstitülü olduğunu konuştuk.

Merhum Ali Kaya  1935 yılında Bursa İli Orhangazi İlçesi Gedelek Köyünde, 4 çocuklu bir ailenin en büyük çocuğu olarak dünya ya gelir. İlkokulu köyü Gedelek 'te tamamlar, sonrasında 1947 yılında Sakarya- Arifiye Köy Enstitüsünde eğitimine devam eder.

 Bu okulda sadece öğretmenlik mesleği değil, diğer bir çok alanlarda ( Marangozluk, sağlık, müzik, spor, edebiyat, tarım ve daha bir çok alanda) 6 yıl eğitim alarak 1953 yılında Arifiye Köy Enstitüsünden mükemmel bir eğitimci( Sadece  Ali Kaya değil,  tüm mezunlar hakkıyla yetiştirilmiş) olarak mezun olur..

İlk Öğretmenliğini Çorum, Mecitözü- Terken Köyünde yapar.   Sonrasında Bursa, Orhangazi Çakırlı Köyü( oğlu Şinasi Kaya  dünyaya geldiği  dönem ve köy), Orhangazi İlçesi merkezinde ve Gemlik İlçesinde değişik okullarda öğretmenlik, okul müdürlüğü (Bu arada Lisans eğitimini dışarıdan tamamlar) ve bir dönem vekaleten İlçe Milli Eğitim müdürlüğü yaparak emekli olur..

Şinasi kaya şöyle söylemektedir;  "Merhum Babacığım emekli olduktan sonra bile tatil günlerinde dahil olmak üzere vefat ettiği 1998 yılına kadar kravatını gömleğinden eksik etmemiştir. Bu kendisi için bir hayat tarzıydı..! Allah Rahmet eylesin.. "

Yüz yüze, göz göze tanışmak ve görüşmekten mutluluk duyduğum güzel , gönül dostlarım Şinasi Kaya ve eşiyle vedalaştım. Fotoğraflarını merakla izlemeye devam edeceğim.

Pazar günkü kültürel gezide Mudanya'yı gezdik. Mütareke evinde anılar izler, bıraktık. Mudanya antlaşmasının yapıldığı odada  İsmet Paşa ve karşısında oturan Fransa, İngiltere, İtalya.

İsmet Paşa'nın, Asım Paşa'nın odasını inceledik. Mudanya Mütareke evi müze Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çalıştırılmaktadır. Ziyaretçiler dolup taşmakta. O suların, dalgaların o sesinde o günleri, o tarihi hissetmek.

Mudanya anıtı önünde toplu fotoğraf çektirdik. Girit sokağı tarihi ile çok görkemli. Fotoğraf kareleri  aldım. Mudanya Belediye Başkanımız  Hayri Türkyılmaz öğleyin grubumuzu ağırladı. Uğur Mumcu kültür merkezinde kendisini büyük bir keyifle dinledik.

Mudanya'nın özellikle tarihsel yönden önemine değindi, o çalışmalarını projelerini öne  çıkararak hizmetini sağlıyor. Siyasi, tarihsel, kültürel her değerinden yola çıkarak projelerini geliştiriyor, uyguluyor. Yerel yönetimde iddialı başkanlar kutluyorum.

Mudanya Belediyesi  Tahir Paşa Konağını gezdik,  gördük.

Trilye'de bir okul. Zeytinbağ ortaokulu. Tarihi bir okul. Yöneticisi, Okulun Müdürü  babasının Beşikdüzü  Köy Enstitülü  olduğunu anlattı. Okula Köy Enstitüsü ruhunu katmıştır.

Kıvrıla kıvrıla sahilden gittiğiniz Marmara'ya kıyısı olan bir kasaba. Eski Rum köyü. Tarih her sokakta canlı.  Zeytin bahçeleri var. Ahşap evler var.

Bizi okulun önünde karşıladı. Piyanoda samanyolu şarkısını birlikte okuduk. Okulu gezdik. Çocuklarını, yaptıklarını anlattı.

Okulun bahçesinde yetiştirdikleri sebze ve meyveleri birlikte yiyor,  birlikte çalışıyorlar.

Kültürel çevre gezimizin ardından Bursa'dan ayrıldık. Seneye aydınlanma buluşmamız  Cumartesi gecesi Gala yemeğinde bir araya geldiğimiz şubelerimiz ile toplantıda konuşuldu.   İstanbul Şubesi üstlendi.  İstanbul olsun, dendi.

Gala yemeğinde izlediğimiz  folklor gösterisi bir hayli ilgi çekici oldu.

Bu sene  aydınlanma buluşmasını gerçekleştiren ev sahibi Yeni Kuşak Bursa Şubesi Jülide Akköprü ve  ekibine ve Nilüfer Belediye Başkanımız Turgay Erdem'e, Mudanya Belediye Başkanımız Hayri Türkyılmaz'a,  Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Genel Başkanımız Kemal Kocabaş'a, tüm şubelerin üyeleri dostlarımıza teşekkür ediyoruz.

Aydınlanma ışığı hiç sönmesin!!!

YAZARIN DİĞER YAZILARI