HER SEÇİM ATMOSFERİNDE YAŞANANLAR HEP AYNIDIR

 HER SEÇİM ATMOSFERİNDE YAŞANANLAR HEP AYNIDIR

 

Partilerin aday listeleri açıklandığı zaman bir takım hoşnutsuzluklar yaşanır çoğu partilerde.. Kimi küskünler kervanına katılır kimi geçici soğuk bir havaya bürünür uğradığı düş kırıklığını çeşitli şekillerde yansıtmağa çalışır. Bu dönemde de yaşanalar farklı olmadı.

     İlk tepkiler seçmenlerden değil beklentisi olan, adaylıklardan uzak tutulanlardan gelir. Bunlara yandaş olanların katılmasıyla da tepkiler büyür. Ancak bir iki gün içinde sular durulmaya başlanır ve parti çıkarları sözü öne geçirilir. Ne yapalım böyle uygun görülmüştür denilerek, kırgınlıklara rağmen partililik görüntüsü devam ettirilir.

      Bu dönemde de aynısı yaşandı özellikle birazcık demokratik yaklaşımları bulunan partilerde.. Biat ve itaat kültürünün esas tutulduğu partilerde ise tepkilerin sesleri pek duyulmamaktadır. Çünkü ses biat kültürüne aykırıdır her zaman. Öteki partilerdeki  sesler ise her zaman fazla çıkabilmektedir ama en kısa sürede onlarda da biter gürültüler..

      Kişisel beklentileri olanların bazen küskünlüğe ve ayrılığa vardırdıkları tepkiler seçmen üzerinde çok etkili değildir. Yani bir aday adayının küskünlüğüne seçmenlerden çok azının katılımı olmakta çoğu seçmen ise bu küskünlüğün dışında kalabilmektedir. Seçmenlerin seçimlerden bazı beklentileri aday adaylardan çok farklı olabilmektedir. Seçmenlerde, yakın ilişkileri dışında adaylardan bazı özelliklerin bulunmasını bekler. Partilerin sunduğu adaylarda sıradan insanlardan farklı özelliklerin bulunmasını ister. Beklentisi bu olduğu için adaylara bakışı da farklıdır. Örneğin seçmen seviyesinin üstünde bir bilgi birikimi ve kültürel görüntüyü arar adaylarında. Yani kendinden biraz farklı olan özellikleri görmek ister adaylarında.. Ancak bu özellikleri olan adayların toplumu bir üst noktaya taşıyacağına inanır. Bu yüzden adaylar açıklandığı zaman isimlerden çok aradıkları ve özlediklerinin bulunmasını ister.

   Partilerin kesin aday listeleri belli olduktan sonra bu adaylarda aradığı özelliklerin olup olmadığına bakar seçmen.. ONUN –BUNUN ADAYI olarak öne çıkanların varsayılan olumsuz özelliklerini görüyorsa veya biliyorsa ise  tepki olarak önceden oy vermeyi düşündüğü partiye oy vermeme şeklinde  tepkisini dile getirir.. Her ne kadar kısa bir süre sonra bundan vazgeçse de ilk tepki bu çerçevede olur.

   Bunların hepsi de bu dönemde yaşandı pek çok partide..

   Partilerde filanca adayın olması falancanın olmaması gibi görüntüler partililer için önemlidir. Kimi beklediği adayların listede yer almamasının öfkesini yaşar birkaç gün.. Kimi mademki parti böyle uygun görmüştür o zaman bize düşen oy vermektir sadece.

    Ne var ki demokrasi kaygısı açısından bakan ve teki gösterenler hemen hemen birkaç kişiyi geçmiyordur. Örneğin CHP’nin yaşlı bir üyesinin adaylığını alkışlayan ve borç olarak görenler olduğu gibi eleştirenler de olmuştur. Bu yaşlı üyeden ne beklenebilir şeklindeki soruya yanıt bulamayanların eleştiriler bakışıdır bu. Bir partinin içinde, geçmişi ne olursa olsun gençler yokmuş gibi yaşı bir hayli ilerlemiş bir kişiyi hangi anlayışla hangi mantıkla aday göstermiştir. Bundan nasıl bir yarar sağlayacaktır. Ne beklenebilir bu kişiden?

   Hala yaşlı bir üyeden beklentileri bulunan bir partinin olmasını hazmetmekte zorlanıyor çoğu insan bizim gibi..

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI