DEMOKRASİ VE LAİKLİK

 

            Cumhuriyet tarihi boyunca en çok konuşulan konuların başında LAİKLİK  gelmektedir. Siyaset bir şekilde sıkıştığı zaman hemen bu konuya sarılır. Hatta zaman zaman en önemli tartışma kanolarından olmuştur bu konu. Kimi laiklikten yana söylemleriyle kimi anti-laik  söylemleriyle konu ile ilgili düşüncelerini ortaya atmıştır. Son zamanlarda da yine aynı konuyu gündeme taşımıştır bir siyaset anlayışı.

       Anti-demokratik toplumlarda en önemli konulardan biridir laiklik. Az gelişmiş toplumlarda da laiklik tartışmaları önde gelmektedir. Çünkü bu tür toplumlarda demokrasi olmadığı veya az olduğu için, demokrasinin yerini laiklik kavası öne çıkarılmaktadır. Gerçekte demokrasinin tam olduğu toplumlarda ise laikliğin tartışılmasına gerek yoktur.

Çünkü demokrasi, laikliğini koruma altında tuttuğu anlayışlara var olma koşullarını sağlar. Yani demokrasi laiklik adına söylenenlerin teminatını getirir. Demokrasinin işletildiği toplumlarda ANLAYIŞ,SAYGI VE HOŞGÖRÜ anlayışı egemendir. Bu anlayış da laiklikle güvence altına alınmak istenen hak ve özgürlükleri hukuk  çerçevesi içine alır. Yani laiklik anlayışı ile korunmak istenenleri demokrasi HAK VE ÖZGÜRLÜKLER içeriğinde sunar topluma..

       Demokrasi ne zaman ihtiyaçtır toplumlar için?

Bir çok farklılıkların olduğu ve bunların aynı toplumda yaşamak zorunda olduğu zaman. Bunların varlığının tanıması ve güvence altına alınması ihtiyacını karşılamak için ihtiyaçtır.

Tüm farklılıkların bir arada yaşamanı sağlamak için ve bunun güvencesini vermek için gereklidir demokrasiler.

O zaman ben laikim veya değilim diyebilmenin anlamı kendiliğinden ortadan çıkar.

Çünkü demokrasi laiklik anlayışına aykırı düşen düşünce ve isteklerin olmasına izin vermez.

      Laiklik dincilerin ileri sürdükleri gibi dinsizlik değildir. Aslında bir çok  inanç şeklinin toplumlarda olmasını sağlar, Ancak onların savunduğu laiklik, benim inancım olsun ama ötekilerin olmasın anlayışıdır. Eğer tam demokrasi varsa bu anlayışa asla izin de yoktur. Hem senin inançların olacak hem de başkalarının olacak mantığı işletilir demokrasilerde. Laiklik  bunu getirmek istediği için gereklidir. Yani demokrasi anlayışına bir destek verdiği için..

   Bir toplumda ekonomik , sosyal, pisikolojik, kültürel özellikleri olan insanlar yan yana içi içe yaşar. Bu yaşasın başkalarına zarar vermemesi için mir takım kurallar getirilir. İşte laiklik burada zorunludur. Bu kararları getirmesi açısından gereklidir. böylece har farklılık yaşam alanı bulacaktır toplumda. Bu yaşam alanlarını da demokrasiler ve laiklik güvence altına alırlar. Onun için demokrasi varsa laiklik sözünün kullanılması ihtiyacı duyulmaz toplumlarda..

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI