DÜNYA GÖRÜŞÜNÜ BELİRLERKEN ATATÜRKTEN ESİNLENMEK

  Hakimiyeti Milliye yazıları arasında.6,7,8  Mart tarihli bir yazıda   Hüseyin  Ragıp imzalı

 "SAĞDAN  SOLA DOĞRU"   başlığı ile çıkan bir yazıda şu yaklaşım yer almıştı:  "..   Cihan devletleri, kuvvetlerinin derecesine, menfaatlarına ve kabiliyetlerine göre bir büyük mücadelenin saflarından birinde yer almıştır.

       Türkiye devleti milletler arası ilişkilerin dışında ve uzayda asılı bir varlık olmadığı için, tutacağımız mevkii şimdiden tayin etmek ve hayat mücadelesinde siyasi, ilmi, iktisadi ve hatta müesseselerimizi ona göre kurmak  mecburiyetindeyiz. Dolayısıyla, fırtınaya tutulmuş, kendini dalgaların keyfine bırakmış, yönü meçhul gemilere benzemekten vazgeçelim. Ve genel memleket mesaisi için,iyi düşünülmüş, iyi   tayin olunmuş bir  hayat programına, ilim ve siyasette bizi bir gün sağa, bir gün sola bocalamaktan kurtaracak bir ölçüye, bir pusulaya sahip olalım. Sağa mı,sola mı? Nereye gideceğiz?

        HER HALDE SAĞA DEĞİL. Çünkü insanlar, fikirleriyle, siyasetleriyle, ilimleriyle devamlı olarak aksi istikameti takip ediyorlar. Eski tarihin, insanlığı kendine bağlayan bağları, bilhassa Umumi Harbin yarattığı büyük sarsıntıdan sonra, büsbütün gevşedi. Ve sola doğru, bazı memleketler seri ve hamleli,bazı memleketlerde de yavaş ve  (..) bir yürüyüş başladı. Bütün milletlerin, bu birlikte yürüyüşe ayak uydurup ilerledikleri bir zamanda, biz geçici düşüncelerle yerimizde sayacak olursak, Avrupa, Asya ve Amerika milletlerini bir gün, ancak tarih öncesi zamanlardan seyreden insanlar haline  geleceğiz. Asrın zihniyeti, evrim ihtiyatıyla değil,fakat ihtilal süratiyle değişmektedir.."

      Yazının devamında  Avrupa'daki hanedanların yıkılışlarından söz ettikten  sonra şöyle devam ediyor HÜSEYİN Rahmi  imzalı dünya görüşü..

    " Fakat insanlar sola doğru gidiyorlar .Cihan Harbi, bu ağır yürüyüşü bir sıçrama ile çok uzaklara götürünce bu hanedanların, mallarına, canlarını ve kanlarını kendi keyif ve heveslerine helal zannettiği kitleler, bir ayaklanma ile, sahte ilahların kuvvetlerini tuzla buza çevirdiler."

   Geçmişte egemen anlayışlar bu Atatürk'ü toplumdan gizledikleri için Toplumun sol düşünceleri benimsemesini suç saydılar. Hatta öylesine gizlediler ki Atatürk'ün hiçbir yerde ve hiçbir zaman söylemediği bir sözü söylemiş gibi alanlara bile yazdırdılar.

  BU Atatürk  saklandığı için bu gün insanların bir kısmı Akbelendeki protestolara suç diye bakıyor. Gezi olaylarına hala suç diye bakıyor.

  Sola bakışta Atatürk'ün bu konudaki görüşlerini ne yazık ki toplumun bir çok siyasetçisi bilmiyor ya da bilmek istemiyor   

  Onun için bunların  yeniden Atanın konuyla ilgili  yaklaşımlarını yeniden okumaları gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI