FARKLI MODELLER FAKLI KÜLTÜRLERİ YARATIR

 

 

                         FARKLI  MODELLER FAKLI KÜLTÜRLERİ  YARATIR

 

          Eğitim sistemleri farklı olduğu için toplumlar da birbirinden farklıdırlar. Çünkü eğitim sistemleri aynı insan modelini yaratmaz. Onun için eğitimi tanımlarken TOPLUMA UYGUN İNSAN YETİŞTİRME olarak gösteririz. Her toplum kendine uygun olacak insanları yar etmek için eğitimini düzenler.Böylece farklı jnsan modelleri ortaya çıkar dünyada..

   Yönetim şekilleri de insan örneklerine göre gerçekleşir her zaman. Toplumun insan örneği ne ise yönetim o örneğe uygun olmak zorundadır.

Toplumlar ilkel toplumdan er son gelişmiş en uygar topluma kadar değişik toplum örnekleriyle görülmüştür dünyada. Örneğin ilkel toplumun insan örneği ile. Feodal toplumun, kapitalist ve sosyalist toplumun insanı örneği aynı değildir. Zaten aynı olsaydı birine A birine B toplumu denilmezdi..

    Demokrasi önce bir yaşam şekli sonra da bu yaşam şekline uygun düşen bir yönetim anlayışıdır. Bunu ancak gelişmiş toplumlarda görebiliriz, Örneğin feodal toplumda insanların demokrasiye uygun yaşamaları, düşünme ve davranmaları beklenemez. Demokrasinin gerektirdiği düşünce, davranış, kültür, öngörüleri vardır. İnsanların bu beklentiye uygun düşünme ve davranışları için de olması gereken bir insan modeli vardır. Her model insan demokrasinin istediği insan değildir. Çünkü demokrasinin insan modeli BİREY olabilmiş insandır. Kul insanın demokrasiye uygun düşünmesi istemesi, davranması ise beklenemez..

  Seçimden sonra kaybedenlerin  çokça kullandığı NEDEN KAYBETTİK sorusu dolaştırıldı ortada. Bunun incelenebilmesi için toplumun hangi insan örnekleriyle öne çıktığının bilinmesi ve bulunması gerekir. Bu bilgi olmadıkça doğru bur sonuca ulaşılması da mümkün değildir. Toplumun insan modelleri nasıldır?

Bu modelin düşünce ve davranışları ile hangi siyasal yaklaşım uyumlu görünmektedir. Kültür yapıları nasıldır bu insanların?

  Her coğrafi bölgede insanların model örnekleri  aynı mıdır/Her coğrafi bölgede insanların davranışlarını belirlen  etkenler nelerdir?

Örneğin haritaya baktığımız zaman iktidar ve karşıtların  aynı bölgelerde farklı göründüklerini görüyoruz. Bu öğlelerini kültürleri   aynı mıdır ,farklı mıdır? Bunları bilmeden düşünmeden bir analizin yapılması mümkündür ama bu doğru değildir.

   Bizdeki siyasi parti anlayışlarına göre seçimlerin kaybedilmesi veya kazanılmasında ne insan modelleri ele alınmaktadır. Ne o modellerin kültürel yaklaşımları hesaba katılmaktadır. Ayrıca o modellerin bir psikolojik yapıları da bulunmaktadır. Bunun da bilinmeden yapılacak incelemelerin sağlıklı bir sonuca götürmesi mümkün değildir.

   Her alandaki bakışımızken anlayışımıza göre kendi öngörülerimize 2öre kendi beklentilerimize göre oluştuğu için uygarlık noktasıyla aramızda biraz farklı bir mesafemiz olmaktadır. Önce akıl ve mantık değil önyargılarımızı koyuyoruz ki bu de  doğra bir davranış getirmemektedir.

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI