MÜSLÜMAN KARDEŞLER

MÜSLÜMAN    KARDEŞLER

Bodrum Oasis Çarşısı İmge Kitabevinde sevgili yazar arkadaşımız Feriha Beriş’in 4 gün önce yeni yazdığı ‘’ Zirveye Doğru’’ adlı kitabının imza günü vardı. Dolayısıyla nazik davetine icabet ederek kitabının tanıtımına ve imza gününe katıldık. Okumaya devam ediyorum, bitince tanıtımını yapacağım. İmge Kitabevi sahibi Mehmet Göllü arkadaşımızın da yakın dostu arkadaşı sevgili abimiz Avukat Mustafa İlker Gürkan ile orada tesadüf karşılaştık, hoş sohbet ettik. Yatağanı ve ülke sorunlarını konuştuk. Sohbet sonu ‘’ Abi bu ara okunacak kitaplar elimde çok ama okumam için bana önerebileceğin bir kitap var mı?’’ dedim. ‘’ Türkiye’de Akebe (Akp) nasıl iktidara geldi, getirildi bunu daha iyi anlaman, kavraman için Alison Pargeter’in yazdığı Müslüman Kardeşler adlı kitabı okumanı tavsiye ederim ’’ dedi. Sağ olsun, iyi ki önermiş, 3 gün içinde severek zevkle okuyup bitirdim.

Arap Baharı’nın öngörülmemiş sonuçlarından birisi (İslamcı siyasi hareketlerden en uzun ömürlü ve en ihtilaflı olanı), Müslüman Kardeşler’in (İhvan-ı Müslümin: Yakın dostlar arkadaşlar, aynı tarikattan olan kimseler) yeraltından Ortadoğu siyaset sahnesinin ön saflarına fırlatılması olmuştur. Hareket, ilk kez 1928’de kısmen ülkede sömürgecilerin varlığına ve aynı zamanda son hilafet olan Osmanlı İmparatorluğu’nun sona ermesine cevap olarak Mısır’da kurulmuştu. İhvan, kısacası ilk olarak 19.yüzyılın sonunda Batılılaşma ve modernleşmenin reformist İslam geleneği içinde doğdu. Kısa zamanda hız kazandı ve sonuç olarak ihvan, desteğinin büyük çoğunu değişimden korkan sınıflardan, yani küçük burjuvaziden ve tüccar ve zanaatkarlardan aldı. Gerici bir hareket olup Mısır’da doğmasına rağmen ideolojisi çabuk yayıldı ve diğer ülkelerde kolları ortaya çıkmaya başladı. Nahta Hareket  Partisi gibi. Ya da Ennahta Yeniden Doğuş Partisi olarak ta bilinir. Tunus’taki ılımlı İslamcı siyasi partisidir. Kuruluş tarihi: 6 Haziran 1981.Tunus’un Ak Partisi diye de bilinir. Sloganları; ‘’ Çözüm İslam’da.’’  Esas olarak toplumsal ve kültürel bir hareket olarak ortaya çıkmışsa da ihvan, daha doğrudan bir siyasi rol üstlenmiştir.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu uzmanı olan Alison Pargeter; Cambridge Üniversitesinde akademisyen olarak çalışmaktadır. Yayımlanmış diğer çalışmaları arasında (Libya: Kaddafi’nin Doğuşu ve Çöküşü) ve (Cihatın Yeni Cepheleri: Avrupa’da Radikal İslam) adlı kitapları bulunmaktadır.

Müslüman Kardeşler’e oy vermiş olanların, hareketi daha ne kadar destekleyecekleri bilinmiyor. Hükümet gücünün taleplerindeki artış hareketi hayati ilkelerden taviz vermeye ittikçe, kemikleşmiş tabanını kendinden uzaklaştırma tehlikesini de artırıyor. Bu büyük hantal gücün modern çağın meydan okumalarına ne kadar dayanabileceği meçhul. Müslüman Kardeşler bir cemaattir. Kendisini İslam’ı, siyaset dahil, hayatın her alanında merkeze taşıyabilecek sahici bir ses olarak konumlandırmaya başarmıştır. Hareketi devrimler ve elitist siyaset evreninin ötesine geçip kitlelere dokunmasını sağlayan şey tam da bu ‘’sahiciliği’’dir. Müslüman Kardeşler, en azından şimdilik, siyasi rakiplerinin ya da haleflerinin hayal bile edemeyeceği bir şekilde halkla uyum halinde olduğunu ortaya koymuştur. Mısır’ın her yıl ABD’den yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yardım ve hibe almasını ses çıkarmayan bu hareketin tabanında ABD’ye şüphe ile bakıldığı da biliniyor. Denge politikasını benimsemiş durumda gözüyorlar. Ama nereye kadar?

Kısaca kitabı özetlemeye çalıştım. En iyisi siz alıp okuyun. Arap Baharının etkilerini ve Müslüman Kardeşler cemaatinin iç yüzünü görün. Ayrıca ülkemizdeki yansımalarını ve siyasi ilişkilerini daha iyi anlayacaksınız. Arkalarında hangi emperyal güçlerin olduğunu da göreceksiniz. Bu kitabı okuduktan sonra Laiklik ilkesinin ve Cumhuriyetimizin kıymetini daha iyi anladım. İyi okumalar efendim…

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI