YİTİK HARMANDAN SON TANELER

TURGAY MUTLU                                                                                                       MUTLU KÖŞE

                                            YİTİK HARMANDAN SON TANELER

       Bu sene Muğla Kültür Şenliği’nin 22. Etkinliği geçen hafta sonu yapıldı. Düzenlenen bu etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Etkinliğin ikinci günü, cumartesi saat 5’te, Muğla Kültür Evi’nde, ilçemizin gurur kaynağı, Eğitimci-Yazar, saygıdeğer büyüğümüz Bahattin Uyar’ın yazdığı Yitik Harmandan Son Taneler adlı antoloji kitabının tanıtımı ve imza töreni yapıldı. İlçemiz Şeref Köyü doğumlu Bahattin Ağabey’imizin kitap tanıtımının yapıldığı kültür evinin bir diğer adının ‘Şerefliler Evi’ olması ilginç bir rastlantı olsa da bu benzerlik bizi ziyadesiyle mutlu kıldı. Gerçekten büyük bir gururla ve sevinçle bu mutlu ana şahit olduk. Ünal Türkeş, Mehtap Birgili, Muammer Özler, Yükselecek Demirel ve Nabide Kılıç ile birlikte, hep beraber sunumu alkışladık. Daha sonra aramıza Erol Soğancı arkadaşımız da katıldı. Bahattin Hoca’mız, ailesinin, dostlarının, arkadaşlarının ve sevenlerinin desteklerini görünce duygulandı, mutlu oldu. Onun mutluluğu bizim de mutluluğumuzu arttırdı. Etkinliği sunan Sadettin Özbek arkadaşımız, gerek okuduğu şiirlerle, gerekse başarılı tanıtımlarıyla büyük bir beğeni topladı. Sadettin arkadaşımız, Muğla’da ilçemizi iftiharla temsil eden bir kardeşimizdir. Onunla da gurur duyuyoruz. Gür sesi şiire ahenk katıyor, coşturuyor.

        Kitabın içeriğine gelince, yazacak o kadar çok malzeme var ki, insan; hangi birine değinsem, sıraya koysam da ona göre yazayım diye de düşünmeden edemiyor. Bu kitaptan inanın bir yıl boyunca her hafta bir köşe yazısı çıkar. Bahattin Uyar, kendisini 431. Sayfada yer vererek, bir kaç şiirini ve 2010 yılında yazdığı ‘O Resim Var Ya’ adlı köşe yazısını koymuş. Bu kitapta 65 Köy Enstitülü yazarın yaşamları ve yapıtlarından seçmeler var. Gerçekten de gelecek nesiller içinde çok yararlı bir kitap olmuş. Ellerine ve beynine sağlık Hocam. 500 sayfalık bu eserde tanıdığımız, kitaplarını okuduğumuz, bildiğimiz bir çok yazar var. Başta Mehmet Kara, Arif Karakoç, Şöhret Ünal Dirlik, Maksut Doğan, Feyzullah Ertuğrul ve Kemal Şahin Muğla’dan tanıdıklarımızdır. Şiirlerini genç kardeşlerimiz ve Sadettin arkadaşımız okudular. Zevkle dinledik, keyif aldık. Şadan Gökovalı rahatsız olmasına rağmen etkinliğe gelerek Can Yücel’in ‘Ben En Çok Babamı Sevdim’ adlı şiirini okudu. Duygulandık. Sağ olsun. Ömrü uzun olsun. Muğlalı vefakardır. Şadan Gökovalı’nın adı Açıkhava Tiyatrosuna verilerek onurlandırılmıştır. Umarız bu isimle uzun yıllar adı yaşatılır.

          Etkinlikte bir başka noktaya değineyim. Biliyorsunuz köy enstitüleri, Demokrat Partinin 1950’de iktidara gelmesiyle tamamen kapıları kapatıldı. Ancak 1947 yılı CHP’nin iktidar olduğu bu dönemde bu işin fitili çoktan yakılmıştı. Acı da olsa bu gerçektir. Ülkeye komünizm gelecek korkusuyla bu işi yapanları tarih yargılıyor, yargılayacaktır. Yazık oldu ülkemizin aydınlık geleceğine. Etkinlikte CHP eski Milletvekili Gürol Ergin Hocamız, bunu itiraf ederek, bir nebze de olsa günah çıkardı. Doğruya doğru demek gerekiyor. Geçmişten ders çıkarmak lazım. Ama iş işten maalesef geçti. Bugün başımıza bela olan eğitim sistemi ve ülkemizin kötü gidişatının sebebi köy enstitülerinin kapatılmasıdır. Bu kitapta bugün bile aydınlık yüzlü , 65 kahraman yazarın hayat öyküsü anlatılıyorsa, bu o dönemden kalan çağdaş eğitim düzeninin eseridir. Yapısıdır. Eli öpülesi 65 yazarın, birçoğu aramızdan ayrılsa da eserleri her daim yaşayacaktır. Onlar topluma ışık tutmuş, aydınlatmış, adam gibi adamlar yetiştirmiş, ülkeniz kalkınması için çalışıp çabalamış aziz insanlardır. Toplumu, halkı yurdun efendisi  yapmak için gayret göstermişlerdir.  Etkinliğin son bölümünde  Bahattin Uyar hazine değeri  kitabını okurlarına imzaladı. İmza atmaktan yorulsa da hocamız mutluydu.

         İşte böyle sevgili okurlar. Geldik yazımızın son bölümüne… Kitaba adını veren şiiri bir başka günde bu köşede yer vereceğim. Bahattin Hocamızın bu güzel kitabını mutlaka okuyun, okutun. Gelecek  kuşaklara  ışık tutacak bir kitaptır. Hocamızı  tekrar kutluyoruz. Yitik Harmandan kalan Son Taneler’de, kendinize birkaç tohum çıkartarak sonra onları ekmek istiyorsanız, ekininiz bol, geleceğiniz aydınlık olsun derim efendim… İyi okumalar…

NOT: 1- Bu yazı 6 yıl önce yazılmıştır. Sevgili hocamızın vefatı nedeniyle yeniden yayınlama gereği duydum.  Muğla büyük bir değerini yitirdi. Çok üzgünüm. Ruhu şad olsun. Işıklarda uyusun…            Not: 2- Tüm okurlarımın şeker  bayramını  kutluyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI