AVRUPA & ASYA KITASINDAN İLK DEFA AMERİKA KITASINA GİDENLER

AVRUPA & ASYA KITASINDAN İLK DEFA AMERİKA KITASINA GİDENLER

MEHMET BİLDİRİCİ

Antik çağda Ege denizin batısı Avrupa, Ege denizinin doğusu İyonya Asya olarak bilinirdi. Yani dünyanın ilk bilinen bölgesi Ege Denizi olmuştur. Daha sonraki yüzyıllarda Avrupa İngiltere, Norveç ve İsveç'e kadar Asya ise Çin Hindistan ve Japonya'ya kadar uzanmıştır. Bir de Ege denizinin güneyinde antik çağda Libya olarak bilinen Afrika vardı. Burada denizlerle ayrılmadığından Avrupa ve Asya bir kıta gibide düşünülebilir.

15. yüzyılda keşfedilen ve Amerika adı verilen kıta ile Avrupa ve Asya'da eski uygarlıklar bulunuyordu. Antik çağlarda Avrupa Amerika ile herhangi bir bağlantıya geçmişler midir? Bu yazıda bunlar araştırılacaktır.

Yeni kıta Kuzey ve Güney Amerika'ya 1492 yılında İspanya Devleti adına Kristof Kolomb komutasında 3 gemi ile uzun bir yolculuktan sonra karaya ayak bastılar burası Orta Amerika'da bir yerdi. Kolomb burayı Hindistan olduğunu zannediyor ve bu insanlara Indian (Hintli) adını vermişti. Bence dünyayı baştan başa değiştirecek olayda büyük Cenovalı denizci Kristof Kolomb (1451-1506) ve İspanya Kraliçesi İsabel'in (1474-1504) çok önemli yerleri bulunmaktadır.

Bu olayla İspanya yepyeni bir olay başlatmıştı. Yeni kara parçaları keşfeden Kristof Kolomb bunun yeni bir kıta olduğunu öğrenemeden hayata veda etmiş daha sonra bunun yeni bir kıta olduğunun farkına varılmıştır. Önceleri İspanya Portekiz, daha sonra İngiltere daha sonra Hollanda burada koloniler kurmaya başlamıştır. Avrupa Uygarlığını ve Hıristiyanlığı yeni kıtaya taşımaya başlamışlardır. Bu olaylar buralara uygarlık getirmiş, aynı zamanda dini kıyımlara ve köleleştirme olaylarına dönüşmüştür. Bu şunu eski dünyadaki uygarlık seviyesi yeni kıtadan kat kat üstün olduğunu göstermektedir.

Dünya tarihini tamamen değiştirecek Kristof Kolomb'un keşfini burada bırakalım daha önce bu kıtaya bilmeyerek gidenler oldu mu? Onları inceleyeceğiz.

1.. BERİNG BOĞAZINDAN GEÇİŞLER

Asya ve Amerika kıtaları arasında bu iki kıtayı ayıran Bering Boğazı bulunmaktadır. Bering Boğazını genişliği 62 km genişliğindedir, Yaklaşık 20.000-30.000 yıl önceleri bu boğaz bir buz köprü görevi görmüş Asya'dan insanlar buradan Amerika kıtasına yürüyerek geçmişler ve geçen kişiler Türk kökenli imiş ve Kızılderililer Türk imiş. Hiçbir kanıt olmayan bu hayali teze maalesef Türkiye'de inananlar ve savunanlar var. Bering Boğazına Amerika'nın keşfinden çok daha sonraları Rus Semyon Dezhenev (1605-1673) ve Danimarkalı Vitus Bering (1681-1741) tarafından ulaşılabilmiştir.

2. FENİKELİLER AMERİKA KITASINA ULAŞABİLDİ Mİ?

Fenikeliler dünyanın en eski denizci ulusudur. Fenikeliler yaklaşık MÖ 1200 yıllarında bugün Lübnan'da bulunan Sayda Sur, Biblos gibi kentleri kurmuşlar buradan tüm Akdeniz'de ticaret yapmışlardır. Bu defa yaklaşık MÖ 8 yüzyılda Batı Akdeniz'de Kartaca'yı (Tunus) kurmuşlar bu eski Fenike Kolonisi zamanla bağımsız olmuş çok gelişmiş, deniz ticaretini daha da ileri götürmüşler İngiltere ve Afrika kıyılarına ulaşmışladır. Kartaca'nın dili bir Fenike dilii olan Pön dilidir.

Bazı teorisyenler ilk Çağda çok ileri gitmiş Kartacalıların iyi havalarında Atlas Okyanusuna açılabileceğini var saymaktadır. Bunların yolda yok oldukları bir kısmının dönmemek üzere Amerika kıtasına ulaşabildiklerini var saymaktadır.

3.. NORVEÇLİ LEİF ERİCSON'UN KANADA NEWFOUNLAND (VINLAND) ULAŞMASI 1000

Norveçli bir denizci olan Leif Ericson (970-1020) hayatı hakkında kesin bilgiler yoktur. Olanlarda İzlanda Saga'larından (denizcilik kayıtları) gelmekte, Kristof Kolomb sonrası fark edilmiştir. Kesin olmamakla bunlar şöyledir.

Leif Erricson'un babası Kızıl Erik Norveç kökenlidir. Bir suçtan dolayı İzlanda'ya sürülmüş daha sonra Greenland'a yerleşmiştir. Oğlu Leif Ericson'un 910-1020 yılları arasında yaşadığı ve gemiyle yaklaşık 1000 dolaylarında Amerika kıtasında Kanada Newfounland' kadar gittiği ve buraya Vinland (Üzüm ülkesi) adını verdiği ve burada bir süre yaşadığı ve geri döndüğü konusunda İzlanda sagalarında anlatımlar olduğu görülmektedir.

Buna göre Amerika'ya ayak basan ilk Avrupalının Leif Ericson olduğu kabul edilmektedir. Ancak bu durum Kristof Kolomb! 1492 yılında yaptığı seferden sonra fark edilmiştir. Bu konuda tartışma ve araştırmalar devam etmektedir. Erickson İskandinav dinini bırakıp Hristiyan olmuştur.

4. GAL PRENSİ MADOG OWAIN GWYNEDD AMERİKA GEZİSİ 1170

15. yüzyıldan kalma bir Gal şiiri, Prens Madog'un 10 gemiyle nasıl yelken açıp Amerika'yı keşfettiğini anlatır. İster gerçek ister efsane olsun, bir Galli prensin Amerika'yı keşfinin öyküsü, Kraliçe I. Elizabeth tarafından, İspanya ile toprak mücadeleleri sırasında İngiltere'nin Amerika üzerindeki iddiasının kanıtı olarak kullanılmış gibi görünüyor. Pek inandırıcı gelmiyor

12. yüzyılda Gwynedd (Welch-Gal) kralı olan Owain Gwynedd'in on dokuz çocuğu vardı. Bunlardan Prens Madog 1170'te kardeşi Riryd ile birlikte, Kuzey Galler Kıyısı'ndaki (şimdiki Rhos-on-Sea) Aber-Kerrik-Gwynan'dan Gorn Gwynant ve Pedr Sant adlı iki gemiyle ABD'nin Alabama eyaletine yelken açtı. Prens Madog daha sonra maceralarının muhteşem hikâyeleriyle Galler'e döndü.

Tartışmalı olsa da Gal Prensi Madog Amerika'ya giden ikinci Avrupalı sayılabilir.

5.AFRİKA MALI'DEN EBUBAKARI'NIN AMERİKA'YA GİDİŞİ 1312

Orta Çağda Afrika'da Mali İmparatorluğu uygarlıkta ileri gitmiş İslam dinindeki Prens Mansa Abubakari Atlas Okyanusunun batısı ile ilgilenmiş Müslüman Coğrafyacılardan da yararlanarak SÖZLÜ ANLATIMLARA (RİVAYET) dayanarak Atlas Okyanusuna açıldığı Amerika'ya gittiği anlatılmaktadır.

Eğer bu gerçek olursa 1312 yılında Kristof Kolomb'tan önce ilk Müslüman Afrikalı Prens Abubakari olacaktır.


YAZARIN DİĞER YAZILARI