MATEMATİK BİLİMLERİ, ALT DALLARI TARİHİ

MATEMATİK BİLİMLERİ, ALT DALLARI TARİHİ

Bu günkü Teknolojik çağda Teknolojinin temeli Matematik denilebilir. Tüm Mühendislik eğitimi veren Kurumlarda, tıp fakültelerinde önce temel olarak matematik dersi okutulur.  Antik çağda da çok önemi bir yeri vardı. Ayrıca Matematik öğrenmenin sosyal bilimlerde doğru düşüncemede ve karar vermede en önemli unsurdur diye düşünüyorum

Ben şahsen bir mühendisim, benim mesleğimin temeli matematik denilebilir. Antik çağlarda da matematik çok önemli kabul edilmiştir.

Şunu belirtmeliyim ki bu konuları incelerken inanın bende günlerce internetten araştırma yapıyor ben de yeni şeyler öğreniyor mutlu oluyor ve hayretler içinde kalıyorum. Ana kaynağım internetten, burada çapraz araştırma yapıyor Türkçe ve İngilizce metinleri inceliyor hangisinin doğru olduğuna ulaşmaya çabalıyorum.

Önce matematiğin alt dalları nelerdir. Batıdan gelen terimler

Cebir, Geometri, Aritmetik, Trigonometri, Kozmoğrafya, Astronomi

Osmanlı döneminde ise Riyazi, Hendese, Cebir, Hesap

Önce bu terimlerin ne anlama geldiği ve hangi dillerden geldiği incelenmelidir.

Matematik kelimesi eski Yunanca mathema kelimesinden gelmektedir. Tüm batı dillerinde farklı yazılışlarla aynıdır. Tarihte bunu ilk kullanan Pytgoras'dır

Aritmetik eski Yunanca sayı sayma sözcüğünden gelmekte daha ziyade sayılarla ilgilidir.

Geomerti eski Yunanca geo (yer) metron ölçme sözcüğünden türemiştir. Üçgen dikdörtgen birimleri ile yer ölçme maksatlıdır.

Trigonometri Eski Yunanca trigon (üçgen) ve metron (ölçme) sözcüklerinden gelmektedir.

Astronomi terimi Yıldız bilimi anlamına Eski Yunanca Astronomia sözünden gelmektedir.

Kozmoğrafya terimi eski Yunanca Kosmos (evren) kelimesinden gelmektedir.

Hendese Arapça ölçme kelimesinden gelmektedir.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİNİN 1888-1911 YILLARI ARASI İSMİ HENDESE-İ MÜLKİYEDİR. İnşaat Mühendisi ve Mimar yetiştiren kuruma bu ad verilmiştir.

Riyaziye Arapça kökenli bir kelimedir, matematik anlamına kullanılmıştır.

Cebir Arapça kökenlidir. Al Cebr güç, zor anlamına gelmekte, İslam Matematikçisi Harizmi tarafından geliştirilmiş batı dillerine Algebra olarak geçmiştir.

Hesap Arapça kökenli bir kelimedir.

Etimolojisi incelemesi bilimlerin nereden doğduğu hakkında fikir verir Matematik alt dalları terimleri Eski Yunanca ve kısman Arapçadır. Üzülerek eski Türklerin matematikle uğraştığı konusunda bilgi yoktur.

Bundan sonraki yazılarımda Matematik ve dallarının tarihsel gelişmeleri ayrı ayrı incelenecektir. Ekli tabloda Babil de sayıların harflarla gösterilmiştir.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI