SEÇİM ve ETİK DEĞERLER!

Nevzat Çağlar Tüfekçi

 

SEÇİM ve ETİK DEĞERLER!

SEÇİM KAZANMA UĞRUNA SERGİLENEN ETİK OLMAYAN DAVRANIŞLAR ve GELİŞTİRİLEN SÖYLEMLER...

Bu seçimde, hedefe ulaşmak için her yol denenebilir taktiği uyguluyor Cumhur ittifakı mensupları...

Çamur atmak, kendisinden olmayanları terörist ilan etmek, Millet ittifakı mensuplarının Kandilden, Pensilvanya'dan talimat aldıklarını iddia etmek, PKK ile işbirliği içinde olduklarını öne sürmek gibi daha nice zırva sözler ve saçmalıklar...

Bu tür suçlamaların yapıldığı partiler, TBMM'de. Parlamentoda yer alan partileri, yukarıdaki şekillerde suçlamak, siyasi etik açısından doğru olur mu? Bu tür sözler, geleneklerimizde yer alan, döğüş de mertçe olmalı davranış biçimi ve anlayışına da uygun düşmemektedir.

Güreşin kuralları var, boksun var, futbolun var, ciritin var, basketbolun var vd. Her türlü mücadelenin(spor vb.) bir kuralı ve ahlakı var. Bu anlamda fair-play(*) olgusu ve gerçeği de var.

Her sporun ve mücadelenin kendine göre kuralları varken, seçim mücadelesinin de olması gerekmiyor mu? Asıl etik kuralların, demokrasi mücadelesinde olması gerekiyor. Ülke yönetiminde olanların, kentleri yönetecek olanların; demokrasi mücadelesinin etik kurallarına uygun davranarak örnek bir davranış sergilemeleri gerekmiyor mu?

Bir kısım insanların her ne pahasına olursa olsun seçimi kazanma düşüncesiyle rakiplerine hak etmediği suçlamaları yapmak, onları terör örgütleriyle işbirliği yapan çete olarak nitelendirmek, rakip partilere oy verenleri zan altında bırakıcı, aşağılayıcı ifadeler kullanmak; hem etik hem de insani bir davranış biçimi değildir. Türk örf, adet ve gelenekleriyle de bağdaşmamaktadır, bu ifade ve davranışlar…

Seçimler gelip geçici ama kalıcı olan ve kurumsallaşması gereken; insani erdemler, etik değerler ve demokrasi kültürüdür...

(*) Fair-Play ya da dürüst oyun; sporda kurallara uymaktan da öte belli bir davranış tarzını sergileyen bir terim. Rakibe saygı, ona fizyolojik ve psikolojik açıdan zarar vermeme özentisidir. Rakip, bir düşman olarak değil, oyunun bir parçası olarak görülür ve yoğun mücadelede bile rakibin onuruna saygı duyulur. (Vikipedi)

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI