FENİKE ALFABESİNİN ORTA DOĞU VE UZAK DOĞUYA YOLCULUĞU

FENİKE ALFABESİNİN ORTA DOĞU VE UZAK DOĞUYA YOLCULUĞU

 

Yazı daha önce yazının yaklaşık M.Ö 3500 önce Sümerlerce M.Ö 3200 yılında Mısırda bulunmasına rağmen Alfabenin M.Ö 1200'lerde icadı önemli çok büyük bir olay olmuştur. Bu ise Fenikelilerin olağanüstü bir başarısıdır.

Ortadoğuda Fenike alfabesini ilk aynen kabul eden İbranilerdir. İbranice dilinde bu alfabe ile yazılan kutsal kitap Tevrat'tır. Semavi bir dine temel olmuştur.

Fenike alfabesini M.Ö 8 yüzyılda Suriye'yaşamış olan Aramiler kabul etmiş Müslümanlığın doğuşuna kadar Aramice ve Grekçe bölgede en geçerli dil olmuştur.

İslamiyetin doğumu ve yayılması ile dini çevrelerde Kutsal Kitap Kuran ve Arap harflari yer almış Arapça ve Arap Alfabesi yaygın hale gelmiştir.  28 harften oluşur. Sağdan sola yazılr ve sessiz harflerden oluşur

Mısır Suriye Irak Libya Cezayir vs gibi ülkeler İslamiyeti kabul etmiş aynı zamanda Araplaşmıştır. Bunun yanında Arap olmayan ve köklü bir kültür geçmişi olan İran hem Müslüman olmuş ve Arap alfabesini kabul etmiş, ancak Fars alfabesne 4 harf eklemiştir. Dilleri Farsça İran Afganistan ve Tacikistanda konuşulur.

Osmanlı alfabesi büyük çapta İran alfabesinden esinlenmiştir. Osmanlı alfabesi ayrıca Türk alfabeleri ile incelenecektir.

Arap Alfabesi Uzakdoğuda Endodezya ve civar Müslüman ülkelerde kullanılmakta bu alfabeye CAVİ ismi verilmektedir.

Ayrıca tarihi dönemlerde İspanya'da Endülüs Emeviler döneminde kullanılmıştır.

Arap alfabe ve Arapça Asya ve Afrika'da yaklaşık 300 milyon kişi tarafından uygulanmaktadır

İsalamiyetin ibadet dili olduğundan tüm dünya devletlerinde Müslüman azınlıklar tarafından dini çevrelerde kullanılır

Latin alfabesinden sonra en yaygın kullanılan alfabedir.

Yazıma Arap alfabesi (Elif ba), İran yazı örnekleri ve Arapça'nın etkin olduğu coğrafyayı gösteren bir harita internetten eklenmiştir.

Devamı var

 


YAZARIN DİĞER YAZILARI