KONYA'DA BÜYÜK SELÇUKLU SULTANI II. KILINÇARSLAN 1156-1192


Önceki yazımda Anadolu Selçuklu devletinin kuruluşu ve ikinci Sultanı I. Kılınçarslan'a kadar dönemden bir özet verilmiştir.

MELİKŞAH 1107-1116

I. Kılınçarslan'ın ölümünden sonra oğulları İran'a götürülmüş. Oradan serbest kalınca devletin başına 3 Sultan olarak Melikşah geçmiştir. I. Kılınçarslan'ın oğludur. Sultan Melikşah 1096 yılında doğduğu kabul edilmektedir. Babasının yerine Sultan olmuş, kardeşi daha Sultan olan I Rüknettin Mesut tarafından tahttan indirilmiş ve Konya'da öldürülmüştür. KONYA'DA ÖLEN VE KONYA'YA GÖMÜLEN İLK SELÇUK SULTANIDIR. Hayatı mücadelelerle geçmiştir. Ölümü Konya'da olmuş ve nerede gömüldüğü bilinmemekte, tartışma konusudur.

RÜKNETTİN I. MESUT 1116-1192

Melikşah'ın yerine tahta geçen kardeşi Rüknettin Mesut Gazne 998 doğumludur. Konya'da 1116 yılından 1156 yılına kadar Selçuklu Sultanıdır. En uzun tahta kalan Selçuk Sultanıdır.  Danişment Beyliğinden Emir Gazi'nin kızı ile evlenmiş ve kayın pederinin yardımı ile kardeşi Melikşah'ı öldürerek tahta geçmiş, ancak neredeyse Danişment Oğullarının kuklası haline gelmiştir.

Danişment Oğulları Malazgirt zaferinden sonra Anadolu'da kurulan 1080-1178 yılları arası hüküm süren ilk devletlerinden biridir. Danişment Oğullarının sınırları içinde Sivas, Çorum, Tokat, Malatya, Niksar bulunuyordu. Anadolu Selçuklu Devleti I. Mesut döneminde küçük bir alanı kapsıyordu. Sultan I. Mesut kayınpederi Emir Gazi'nin ölümü üzerine devlete hâkim olmaya başlamıştır. Sultan Mesut 1156 yılında Konya'da ölmüştür. Oğlu II Kılınçarslan tarafından Alaaddin Tepesinde yaptırılan Sultanlar Türbesine ilk gömülen Sultandır.

II KILINÇARSLAN 1156-1192

Uzun saltanat sonucu Sultan I Mesut'un ölümü üzerine yerine en büyük oğlu II. Kılınçarslan geçmiştir. II Kılınçarslan Selçuklu tahtında 1156-1192 tarihleri arasında kalmıştır. Nerede doğduğu bilinmemektedir.

SELÇUKLU DEVLETİ II. KILINÇARSLAN DÖNEMİNDE GERÇEK KİMLİĞİNİ KAZANMIŞTIR. DEVLETİN GELİŞMESİ ONUN DÖNEMİNDE BAŞLAMIŞTIR.

Ömrü savaşlarla geçmiştir. Döneminde ilk defa altın sikke bastırılmıştır. Ticaret gelişmiş ilk defa Bizans ve Avrupa devletlerince Selçuklu Sultanlığı tanınır hale gelmiştir. Konya'da imar faaliyetleri başlamıştır.

Bizans ile temas kurmuş barış yollarını aramış 80 gün İstanbul'da kalmıştır. Dönemine III Haçlı Ordusu Alman Frederik Barbaros Konya'dan geçmiş bunun için önceden Edirne'de ön anlaşma yapılmıştır. Anlaşma gereği Haçlı Orduları zarar vermeden Kudüs'e doğru devam etmiş, Konya'yı 5 gün kuşatmıştır. Frederik Barbaros Silifke'de Göksü nehrinde boğulmuş, mezarı Anadolu'dadır.

Sultan II Kılınçarslan Konya dışında Aksaray'a çok önem vermiştir. Nitekim ölümü Aksaray'da bir çatışma sırasında olmuş, cenazesi oradan getirilerek Alaaddin Tepesinde yaptırdığı türbede babasının yanına gömülmüştür. Aksaray'da Kırkkızlar tepesinde iç organlarının gömülü olduğu bir türbe de bulunmaktadır. Türbe son yıllarda restore edilmektedir.

 

Konya'da imar faaliyetleri II Kılınçarsla döneminde başlıyabilmiştir. 1155 yılında ilk Selçuklu Camisi Aladdin tepesindeki Alaaddin Cami bu dönemde yapılmaya başlamıştır. İlk Sultanlar Bizanstan kalan saray ve binalarda yaşamış ilk Alaaddin tepesi eteğindeki bugün kalıntısı bulunan Selçuklu Köşkü yapılmıştır.

II.Kılınnçarslan'ın 11 oğlu bulunmakta, Sultanlığı oğulları arasında paylaştırmış, bunlar taht kavgalarına dönüşmüştür. Önce devlet sonra aile gelmelidir. Devlet bölünmez başına aileden bir kişi geçmelidir. Osmanlı devletinde bu uygulanmış paylaşım bölünme olmamıştır. Büyük hizmetlerine karşı yaptığı büyük bir hatadır.

Yazıma II. Kılınç Arslan döneminde genişleyen Anadolu Selçuklu Sultanlığının haritası ile bastırdığı altın sikke resmi internetten eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI