LAMSAKOS'LU (ÇANAKKALE LÂPSEKİ) FİLOZOF METRODOROS (M.Ö 331-287) VE LAKSOKOS'DA İLGİNÇ BİR DİNİ KUTLAMA

LAMSAKOS'LU (ÇANAKKALE LÂPSEKİ) FİLOZOF METRODOROS (M.Ö 331-287) VE LAKSOKOS'DA İLGİNÇ BİR DİNİ KUTLAMA

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Çanakkale ilçesine bağlı Lâpseki Çanakkale Boğazı girişinde şirin bir ilçedir. Ama tarihte çok önemli bir antik kent olan Lamsakos'un ismini taşımaktadır. Büyük İskender Çanakkale Boğazını geçip M.Ö 334 yılında Anadolu'ya ilk ayak basınca büyük seferine başlamadan önce burayı ziyaret etmiştir. Lamsakos'dan bugüne gelen yok gibidir. Ancak kazılarda bol İskender paraları bulunmuştur.

Filozof Metrodoros bu kentte doğmuştur. Epükür'ün (M.Ö 340-287) en önemli öğrencisi olmuştur. Bu konuda Devrim Gazetesinde bir yazım 01.02.2021 tarihinde yayınlanmıştır.

Epikür ile Atina'ya gitmiş Atina'da kurduğu okulunda onunla bulunmuştur. Epikür ölümünden sonra Okulunun başına Metrodoros'un geçmesini istemiş ancak öğrenci Metrodoros hocasından 7 yıl önce ölmüştür. Bu gerçekleşememiştir.

Metrodoros'tan kalan mektuplar daha sonra Diogenes Laertes tarafından toplanmıştır.

Bunlardan bazıları şöyledir

-Fizikçilere Karşı (üç kitap)

-Epikür'ün Sağlık Durumu

-Sofistlere Karşı (dokuz kitap)

Metrodoros'un Berlin Pergamon (Bergama) Müzesinde ve Paris Louvre Müzesinde yer alan iki büstünün fotoğrafı eklenmiştir..

Antik kent Lamsakos dünyada Fallus (erkeklik organı) şenlikleri ile ünlüdür. Erkeklik organına tapınma eski çağda Mısır, Hindistan, Roma ve Yunanistan'da görülür. Pallus'un bereket getirdiğine inanılır, organı nerede ise kendisi kadar olan bir tanrı heykelcik Efes Müzesinde görülebilir. Anadolu'da bu tapınmanın görüldüğü kent Lampakos antik kentidir. Bu şenliklere Phallapheria adı verilir

Tarihçi Diodoros'a göre Bereket tanrısı olan Priapos Tanrı Dionisos ile güzeller güzeli Afrodit'in oğlu ve çirkin bir yaratıktır. Erkeklik organının büyüklüğü ile bilinir. Anlatılanlara göre Lamsakos'un baş tanrısıdır. Önce onun adına tapınmalar yapılmış, oradan kovulmuştur. Bunun üzerine kente bir sürü felaketler gelmiş ve geri çağrılmış baş tacı edilmiştir.

Tarihte bugün bize çok garip gelen garip uygulamalar da vardır. Tarihten doğru ders çıkarabilmek için hepsi incelenmelidir diye düşünüyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI