TÜRK TIBBINA BÜYÜK KATKILARI OLAN ÇAĞDAŞ YAŞAM DERNEĞİNİN KURUCUSU TÜRKAN SAYLAN

TÜRK TIBBINA BÜYÜK KATKILARI OLAN ÇAĞDAŞ YAŞAM DERNEĞİNİN KURUCUSU TÜRKAN SAYLAN (1935-2009)

 

Özellikle iki yıldan bu yana boğuştuğumuz bu günlerde Türkiye'de insan sağlığına büyük katkıları olan tüm doktorlar yardımcıları ve sağlık çalışanları bizler adına bir savaş veriyorlar. Hepsinin önünde saygıyla eğiliyorum. Hakları zor ödenir cinsten.

Bu konuda Türkiye'de öncü tıp kadınları da çıkmıştır. Bu yazımda bizlere bir örnek ikon olan bir bilim kadınını tanıtacağım..

PROF. DR. TÜRKAN SAYLAN (1935-2009)

13 Aralık 1935 günü İstanbul'da dünyaya geldi.. Cumhuriyet döneminin ilk Müteahhitlerinden Fasih Galip Bey ile (evlendikten sonra Leyla adını alan) İsviçreli Lili Mina Raiman çiftinin beş çocuğunun en büyüğüdür. 1946-1953 yıllarında Kandilli Kız Lisesi'nde okudu. 1963'te İstanbul Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1964-1968 yılları arasında SSK Nişantaşı Hastanesi'nden Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını aldı.

1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda Başasistanlığa başladı. 1971'de İngiliz Kültür Heyeti'nin bursuyla İngiltere'de ileri eğitim gördü, 1974'te Fransa'da ve 1976'da İngiltere'de kısa süreli çalışmalar yaptı, 1972'de doçent, 1977'de Profesör oldu. 1982-1987 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanlığı'nı, 1981-2001 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü'nü yürüttü.. Dermatoloji Kliniği öğretim üyesi olarak 2002 yılı sonuna kadar çalıştı ve 13 Aralık 2002'de emekli oldu.

1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başladı, Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı'nı kurdu. 1986'da kendisine Hindistan'da "Uluslararası Gandhi Ödülü" verildi. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü'nün lepra konusunda danışmanlığını yaptı.

1957'de evlendi ve bu evlilikten iki oğlu oldu. Biri Grafiker diğeri hekim iki oğlundan iki torunu vardır. Son 17 yıldır meme kanseri hastası olan Saylan, 18 Mayıs 2009 tarihinde aramızdan ayrıldı.

 Vefat ettiğinde gönüllü kuruluş olarak Çağdaş Yaşam Derneğinin Genel Başkanlığını, TÜRKÇAĞ ve KANKEV Vakfı Başkanlığı ile Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı Başkanlığı'nı sürdürmekteydi.

1989 yılında, "Atatürk ilke ve devrimlerini korumak, geliştirmek, çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak amacı ile oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) kurucularındandır ve uzun bir süre Genel Başkanlığını yürütmüştür.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin dışında farklı sivil toplum kuruluşlarında da çeşitli görevlerde bulunmuş, örneğin 1990'da oluşan "Öğretim Üyeleri Derneğini kurmuş ve ilk dönem II. Başkanlığını yapmıştır. Ayrıca 1995'te, mezun olduğu lise için oluşturulan Kandilli Kız Lisesi Kültür ve Eğitim Vakfı (KANKEV)'nın ve yine 1995'te kurulan 'Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı' (TÜRKÇAĞ)'nın kurucusu ve başkanıydı.

Özellikle Atatürk Devrimlerinin en önemlisi olan kadınların eğitimini ve kızların okumasına büyük öncelik vermiştir. Hizmetlerinin en büyüğü budur. Ölümünden sonra bile kurduğu dernek Kızların okumasına öncülük etmektedir.

Yetişme çağında olan kızlar, Atatürk ilkelerinden ve sizin anneniz Türkan Saylan'ın izinden sakın ayrılmayın.

Tüm Türk doktorlara yardımcılarına ve sağlık çalışanlarına iyi ki varsınız.

Yazıma İnternetten Türkan Saylan'ın iki portresi eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI