BİR PRENSESİN DİRENİŞİ (2)


 

31 Mart 1925 günü Vedat Nedim Tör''ün yazdığı "Issizler" piyesinde ilk kez sahneye çıkmış, gazeteci Said Ulvi Bey, saray mensubu bir kadının  tiyatro sahnesine çıkmasını  ilginç bularak "Saraydan sahneye inen prenses" başlığıyla kendisiyle bir röportaj yapmıştır. Celaleddin böylece ilk kadın tiyatroculardan olur.

Ancak Muhsin Ertuğrul Beyin Avrupa'ya gitmesiyle topluluk dağılır. Mevhibe Hanım bit süre Şadi Karagözoğlu ile tiyatro yapar. Falih Rıfkı Atay Beyin eşi Şefika Hanımın yardımıyla 1 Temmuz 1926'da Liman Idaresi' ne santral memuru olarak girer, 16 Eylül 1928 tarihinden itibaren de Osmanlı Bankası'nda görevini sürdürür. 5 Mart 1953 günü zatürre nedeniyle yaşamı sona erer.

Vefatının ardından Ahmet Emin Yalman kitabında kendisine yer vermiş ve öldüğünde Fatih Camisinde babasının yanına gömülmek istediğini söylemiş, öğle uykusundan uyanamamıştır.

Onu özel kılan Osmanlı hanedanına mensup olmasına rağmen vatanı için canını hiçe sayarak Mustafa Kemal Paşa'ya  istihbarat taşımıştır. Belki Halide Edip gibi onuda tanıyabilirdik, Anadoluya geçerek Cumhuriyet ile Türk kadın hareketi içinde olsaydı.

Bu dünyadan bir Mevhibe Celaleddin geçti. Ardında anı kitabına girmeyen sırlar ve fırtınalarla dolu film gibi yaşam bırakarak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI