20 Nisan 2025 günü Cumhuriyet Gazetesi'nin Pazar Ekin' in 3.sayfasında Prof. Dr. Üstün Dökmen'in "Çocuk Bayramı ve Ülkü " başlıklı yazısı vardı, onu ele aldım.
"23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayacağız. Bu yazıda çocuklardan, çocukların değerinden, dünyada resmileştirilmiş ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan'dan ve Atatürk'ün Ülkü'sünden söz etmek istiyorum.
Prof.Dr.Çiğdem Kağıtçıbaşı'nın araştırmalarından birisi ülkemizde çocuklara verilen konu alan "Çocuğun Değeri " araştırmasıydı. 30 yıllık bir süreci kapsayan bu araştırma bir büyükşehirde ve iki de kırsal bölgede yürütülmüştür. Çocuğun değeri aileye olan ekonomik katkısıyla ölçülüyordu. Çocuk işgücüyle veya çalışarak aileye katkıda bulunduğu ölçüde değerli sayılıyordu. 30 yılın sonunda çocuğun aileye maddi katkısı değil duygusal, psikolojik katkısı görece daha önemli sayılmaya başlanmış. Kağıtçıbaşı'nın araştırmasında çarpıcı örnekler vardır. Burada kendi kişisel gözlemlerimden söz etmek istiyorum. İlk kızımız dünyaya geldiğinde, mutluydum, erkek bebek beklentim yoktu. Yurt dışında eğitim görmüş bir kadın meslektaşım,
"Üstün sakın şey etme, kız çocuk iyidir, yaşlılıkta ana babaya bakar." dedi. Ben böyle düşünmüyordum.
Annemle babamın 15 sene çocukları olmamış. Ankara'da bir kız çocuğunu evlat edinmek istemişler, gecekondu mahallesinden bir kız bulmuşlar, onu evlat edinerek okutmak istemişler. Annem o sırada hem öğretmen hem avukatlık yapıyormuş. Son anda annem babama, zaten kızını vermeye razı olan çocuğun babasına para vermeyi teklif etmesini söylemiş. Babam adamcağıza para isteyip istemediğini sormuş. "Olur beyim, kızı tartalım kilosuna göre kemikli koyun eti fiyatına para verin " demiş. Onun bu önerisi annemi ve babamı rahatsız etmiş. "Bu çocuk yanlış bir ortamda büyümüş, düzeltemeyiz" demişler, evlat edinmekten vazgeçmişler. Kabul etselerdi benden iki yaş büyük ablam olurdu.
Mustafa Kemal Atatürk dünyada birçok ilki gerçekleştirmiştir. Yenilgiye uğrattığı düşmanlarının annelerine "Anzaklı anneler gözyaşlarınızı dindiriniz, sizin çocuklarınız bu topraklarda öldükten sonra bizim çocuklarımız olmuşlardır. " diyerek gönül alıcı, empati yapan ilk komutandır. Yenilgiye uğrattığı düşmanın bayrağını yerde görünce "Bir milletin onurunu temsil ediyor, kaldırıp topun üzerine koyun" diyen ilk komutandır ve çocuklara bayram hediye eden ilk dünya lideridir.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türk çocuklarına, tüm dünya çocuklarına hediye edilen bayramdır. Atatürk, çocuklara, gençlere, askerlere bayram hediye etmiştir.23 Nisan Bayramı, Cumhuriyeti müjdeleyen bir demokrasi bayramıdır. Ülkü, Atatürk 'ün manevî kızıydı. Atatürk'ün çocukları çok sevdiğini, toplumun gözünde değeri olmayan kız çocuklarının değerini vurgulamak için
Ülkü'nün elinden tutmuştur.
Atatürk, kızının elinden tutup ciddi toplantılara giden ilk ve son dünya lideridir. Böyle davranan başka lider yoktur. O dönemdeki Türk babaların zihinlerinde yer eden kızının elinden tutup sokağa çıkan, toplantılara giden baba figürüydü. Ülkü bir tesadüf değildi."
Görüldüğü gibi Atatürk'ün her davranışının altında mutlaka millete vermek istediği bir mesaj vardır.
Türk milleti olarak "Atatürk " gibi bir dehaya sahibiz.