SUÇ VE CEZA

SUÇ VE CEZA

Hukuk, icad edildiğinden beri suç sayılan davranışları ceza anlayışlarıyla önleme kaygısına düşmüştür. Hiç bir dönemde hukuk suçların işlenmesine onay vermemiştir. KİMİ ZAMANLAR OLMUŞ SUÇ İŞLEYENİN TÜM AİLE BİREYLERİYE CEZALANDIRILMASINI GETİRMİŞ, KİMİ ZAMAN CEZANIN SUÇ İŞLEYENLERE VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ ÖNGÖRMÜŞ. Kimi zaman cezanın insan anlayışına aykırı düşmemesi için özen göstermiştir. Her durumda zamanın ceza anlayışlarına en uygun biçimde CEZALANDIRMA yoluyla önlemek istemiştir. Ne var ki ceza hiçbir zaman suçlarını tümden ortadan kaldırılmasını sağlayamamıştır. Yani ceza asla önleyici olmamış sadece bazıları için caydırıcı olabileceği düşünülmüştür. Dolayısıyla ceza suçları önlemek için yeterli bir anlayış olamamıştır tarihte. Çünkü suç işlemeyi göze alanlar için caydırıcı olma özelliği yoktur. Cezayı da göze alabilirler  ve hatta kendileri cezayı verebilirler kendilerine.. Bu durumda cezanın olması olmaması önemli değil onlar için..

          YAPILMAMASI GEREKEN BİR DAVRANIŞIN, YAPILMAMASI GEREKİR BİLİNCİYLE ELE ALINMADIKTAN SONRA. CEZANIN BİR ETKİSİ OLAMAZ. Yani bu hareketi yapmamalıyım diye düşünmeyi, yargıyı sağlayamayan kişi ceza ile caydırılamaz. Bu caydırma işi ancak çok nadir durumlarda ve belirli durumlarda olabilir.

      Cezanın caydırıcılığı kurallara uygun düşünen ve davranan kişiler için mümkündür. O zaman toplumların insan örneklerini yetiştirmede önemli görevleri ortaya çıkıyor. Örneğin ceza ile sağlanacak caydırıcılığın kişinin kendi aklını kullanarak sağlanması gerekir. Yani öyle bir eğitim anlayışı getireceksiniz ki insan kendi içinde bunu düşünecek ve görecek bilinçte olmalıdır. O BİLİNCE VARAMAYANLARIN İSE SADECE YAPTIRIM KORKULARIYLA DAVRANIŞLARINI FRENLEMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR. Bu mümkün olsaydı zaten bu gün dünyada ceza gerektiren davranışların hepsinin yok olması gerekirdi.

   Gazetelerde şöyle bir haber yer almıştı geçtiğimiz günlerde. Bir katil tam otuzbeş kere şikayet edilmiş bir genç kız tarafından. Yine de kız öldürülmüş. Ama sonunda katil kendini de öldürmüş.. Bu durumdaki insanları yapacakları eylemlerden vazgeçirecek ne olabilir? Zaten o kendine gerekli cezayı veriyor.

    Bu tür insanları caza yaptırımları korkusuyla vazgeçirmek mümkün değil. Mümkün olan tek şey onların eğitimle bu tür davranışlara sapmamasını önlemektir. Yani öyle bir eğitim anlayışı olmalı ki bu insanları bu tür davranış yapmaktan alıkoymalı..

    Örneğin son yıllarda devletin koruması altında 846 kadından 157 tanesi öldürülmüş. Bunların katillerinin bir kısmı da cinayetten sonra kendini öldürmüş. Demek ki cezanın olması onların yapacaklarından vazgeçmelerini getirmiyor..

       Suçlar ancak toplum kültürünün suçları önleyecek anlayışları yaratmasıyla önlenebilir. Öyle bir  kültür oluşturacak ki toplum kimse suç işlemeyi düşünmeyecek. Yoksa ceza örnekleriyle önlemek asla mümkün görünmüyor..

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI