ÇAĞDAŞLIK NEDİR?

                                                    ÇAĞDAŞLIK NEDİR?

                  Sözlük anlamı: yenileşmek, modern almak, medeni olmak, uygar olmak gibi kullanılsa da çağa uygun insan modelinden çağdaş topluma giden yoldur; çağdaşlık.

Günümüz dünyasında çağdaşlığın Amerika ve Avrupa ülkelerindeki ölçüsü, ülkemizdeki ölçüsüyle çok farklıdır. Zenginliğin ölçüsü, para ve gayrimenkul olarak ölçülür ülkemizde. Kültür zenginliği fazla konuşulmaz.

                Örneğin, evlerimizdeki teknoloji harikası bilgisayarlar, cep telefonları, çamaşır ve bulaşık makineleri, biri küçük biri büyük tv'ler, son model nofrost buzdolapları, halılar ve mobilyalar, son model arabalar, yatlar, katlar, villalar, yalılar, hanlar, hamamlar, dükkanlar, artı hizmetçiler, şoförler de sanki afedersiniz meta gibi zenginliğin göstergesi olarak ülkemizde böbürlenerek sergilenmektedir.

Oysa batı dünyasında çağdaşlık, malla, mülkle değil kültür zenginliğiyle ölçülmektedir.

Şöyle ki;

Bir aile fertlerini ele alalım.

1 - 1 yılda ürettikleri çöp miktarı

2 - 1 yılda banyo ve tuvalette kullanılan tuvalet kağıdı miktarı

3- 1 yılda okunan dergi, kitap ve gazete sayısı

4- 1 yılda seyredilen tiyatro, sinema ve film sayısı

5- Yıl içinde gidilen konferans, dinleti ve müzikal sayısı

6- Aile bireylerinin sportif faaliyetleri ve çeşitliliği

7- Dernek ve kulüp faaliyetleri, sosyal aktiviteler

8-Birkaç yabancı dilin öğrenilmesi

9- Besin olarak aldıkları gıda ve protein miktarı

10- Gezi olarak gidilen yerli ve yabancı ülkelerdeki tatilleri

11- Yıllık vücut bakımı ve chek-uptan geçirilmesi

12- Doğa sevgisi, hayvan sevgisi, çiçek ve bitki yetiştirilmesi

           Bu tür örnekleri çoğaltabiliriz. İşte esas olan zenginlik, çağdaşlık budur. Ülkemizde bunu anlatmakta güçlük çekiyoruz. Bir devletin sosyal devlet olduğu kültür zenginliğinden belli olur. Eğitimin, öğrenimin ve sağlığın ücretsiz olması gerekir. İnsan olmanın erdemliliği çağdaşlıktan geçer. Kendi kültürümüze dış ülkelerin iyi yönlerini ekler, kaynaştırırsak, çağdaş medeniyeti yakalarız.

      Sevgili Atamız da münhasır medeniyet seviyesini yakalamamız için bize devrimleriyle destek verdi. Gelecekte, çocuklarımız çağdaş yetişsinler, birkaç dil bilsinler, bol bol kitap okusunlar, tiyatro bilgisi alsınlar, çağdaş derneklere üye olsunlar. Kısacası iyi birer yurttaş olsunlar. Ülkemizde Avrupa (Kopenhag) kriterlerini temel alsın ki bütün dünyaya çağdaş olduğumuzu tescil ettirelim.

Gelecek kuşakların çağdaş yetişmesi dileğiyle.Uygar kalın.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI