EMEKLİ ÖLSÜN MÜ?


AKP yetkilileri açıkladı. En düşük emekli aylığı Hazine katkısıyla 16 bin 881 TL olacakmış!

Neden 16 bin 881 TL?

Halen 14 bin 169 lira olan en düşük emekli aylığını 6 aylık resmi enflasyon kadar  (yüzde 16,67 ) artırıyorlar.

En düşük emekli aylığını Ocak 2025'te de 14 bin 469 TL yapmışlardı.

Bu durum hükümetin ekonomi politikasının ne kadar gözü kara olduğunu gösteriyor.

Emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz söylemlerine sığınanlar tarafından milyonlarca emekliye bir kez daha ucuz ekmek kuyrukları işaret edildi.

Emeklilere, "Açlık sınırının altındaki asgari ücretin üçte ikisi kadar aylıklarınızla barının, giyinin, beslenin, faturalarınızı ve ilaç paralarınızı ödeyin!" dendi. İşin aslı, emeklilere "Bu ülke sizlerin omuzlarında kalkındı ancak bizler size yaşama hakkı dahi tanımıyoruz!" dediler.Emekli ölsün dediler.

EMEKLİLER EVLATLARININ ELİNE BAKAR OLDU

 Bir Anne baba için en zor durum, evlatlarının eline bakmaktır.

Emekliye 16.881  lira maaşı reva görmek açıkça emekliyi evladının eline bakmaya zorlamaktır.

Yoksullukla açıklanamaz,insan onuruyla oynamaktır bu..Onca yıl çalış,üret,prim yatır sonra elin emeklisi senin ülkende 1 aylık maaşıyla lüks otellerde tatil yapsın,senin emeklin ucuz et kuyrularında beklesin.

Çalışma ekonomisi hocalarımızdan prof Dr. Aziz Çelik'in verilerine göre

Emekli aylıklarının GSYH'ye oranı yüzde 5,9'dan 4,5'e geriledi.

SGK'ye yapılan bütçe transferleri  de yüzde 3,5'ten 2,6'ya geriledi.

Bu arada emeklilerin nüfusa oranı ise yüzde 12,2'den yüzde 16,3'e çıktı.

Böylece sayısı ve oranı artan emeklilere GSYH ve bütçeden daha az kaynak ayrıldı.

Sonuçta emekli aylıkları düştü.

AKP İKTİDARI AYLIK BAĞLAMA ORANINI DÜŞÜRDÜ

Sosyal güvenlik mevzuatında 2000'li yıllarda yapılan değişiklikler ve özellikle 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emeklileri oldukça olumsuz etkilendi.

Daha o zamanlarda bu yasaya işçiler ve sendikalar itiraz etmiş ve eylemler yapmışlardı.

Hatta bazı işyerlerinde işçiler yasa yürürlüğe girmeden önce maaşım düşmesin diye emekliye ayrılmak durumunda kalmışlardı.

EN FAZLA ETKİLENEN KESİM 1 EKİM 2008'DEN SONRA İŞE GİRENLER

5510 sayılı yasa ile emeklilik yaşı yükseltildi, emekli olmak zorlaştırıldı. Emekli aylığı hesaplama ve bağlama oranlarında yapılan değişiklikler sonucunda emekli aylıkları düşmeye başladı.Aynı koşullarda fakat farklı zamanlarda emekli olanların aylıkları arasında büyük eşitsizlikler ortaya çıktı.

1999'dan itibaren emekli aylıkları hesaplamasına enflasyonun yanı sıra GSYH büyümesi de dahil edilirken AKP'nin 2008 yılında yaptığı yasal değişiklikle güncelleme katsayısına milli gelirdeki büyümenin sadece yüzde 30'u eklenmeye başlandı. Aylık bağlama oranları da yüzde 75'ler seviyesinden yüzde 50'lere düşürüldü.

Diğer yandan emekli aylıkları hesaplanırken kişinin son aldığı maaş dikkate alınmıyor. Geçmişte aldığı bütün aylıklar güncelleme katsayısıyla çarpıldıktan sonra prim esas kazancının güncel değeri bulunup aylık bağlama oranıyla çarpılıyor.

2008 yılında çıkarılan yasa ile o tarihten sonra iş bulabilirse asgari ücretle aralıksız çalışan bir işçi,asgari ücretin en fazla yarısı kadar emekli maaşı alacak.Bu kabul edilemez diyen işçi ve sendikaların itirazları kabul görmedi ve yasa yürürlüğe girdi.

Plan şuydu;

Vatandaş ölünceye kadar prim yatırsın,emekli olunca da asgari ücretin yarısı kadar maaş alsın ve herkes aynı maaşı alsın.

Eğer bu yasa bu şekliyle çıkmamış olsaydı emekliler bu kadar düşük maaş almayacaktı.

Yarın öbür gün asgari ucretin adı da genel ücret olur, memur, işci, yapılan işin özelligi olmaksızın herkes asagı yukarı aynı maaşı alır.

Cumhur ittifakı rakamlar uzerinden bir eşitleme çabası içinde.Daha doğrusu herkes birer sayıdan ibaret iktidarın gözünde.

İktidarın üfürükten istatistik üretme kurumu olan TÜİK'de açıkladığı yalan yanlış enflasyon rakamlarıyla, da milyonlarca emeklinin mağduriyetinin üzerine karabiberi oluyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI