Divan Şairlerinin Türk insanına bu kadar insafsızca saldırmaları ve kötülemeleri, aldıkları eğitimin bir eseri olsa gerek. Bu şairlerin çoğu, Türk halkını pek de tanımamaktadır, ama bu tür değerlendirmelerde bulunmuşlar ve devletin yöneticileri de Türklerin bu şekilde suçlanmasına, aşağılanmasına seslerini çıkarmamıştır. Bu durum düşündürücü değil mi? Arnavut asıllı olan Taşlıcalı Yahya.
Arnavut aslı oluptur aslım
Kılıç ile dirilir her neslim.
Sarıçiçek- Taşlıcalı Yahya Bey- Yüksek Lisans Tezi İnönü Ünv- Malatya
derken mensup olduğu milleti övmektedir, ama kendisi Osmanlı vatandaşıdır
Bir başka Divan şair Fakiri de:.
Nedir bildin mi sen alemde Türk'ü?
Olan eyninde kürkü, başta börkü
Ne mezhep bilir ne dini, diyanet
Yumaz yüzünü ne abdes ne teharet
A.S.Levent/ Türk Ed.1stanbul 1958
Bu kıtada şairin Türkleri nasıl cehaletle suçladığını ve aşağıladığını görmekteyiz
Şair Fazıl da Türkleri suçlayan şiirlere imza atmış divan şairlerinden biridir
Kudeme karı zenan-ı Anadol
Cahil-i naz ü reviş -şivedir
derken Anadolu'nun eski kadın ve erkeklerinin söz ve davranışının kaba cahil olduğunu belirtir. Yani Anadolu insanının cahilliğinden söz eder.
Edebiyatımızın önemli hiciv şairi Nef'i IV. Murat döneminde yaşamış ve vezir Bayram Paşa'yı ağır şekilde hicvettiği için boğularak öldürülmüştür. Kendisi de Erzurumlu bir halk çocuğu olmasına rağmen, Türk halkına karşı kalemini bu kadar aşağılayıcı şekilde kullanmış olması şaşırtıcıdır. Bakın aşağıdaki dörtlükte Türk'e eşek diyecek kadar aymazdır.
O faziletle bak eşek Türk'e
Asrın hâce-i efdali görünür
Gider ol Türk-i dün ü kim dahi
Torbasında seferceli (ayva)görünür.
Nef'i bir başka beyitinde de Türk'e hakaret etmeyi sürdürmüştür.
Türk'e Hak Çeşme-i irfanı haram etmiştir.
Eylese her ne kadar sözleri sihri helal
Nefi bu beyitinde Tanrı'nın Türk'e, ilim kapısını kapattığını, onlar ilmin yerine, sihirle uğraşan bir yoldadırlar demektedir.
N Çalışkan Nef'inin Siyam-ı Kaza Örneği- S.Demirel Üniv YL Tezi 2015
Edebiyatımızın tanınmış şairlerinden olan Sümbülzade Vehbi
Bi edeplik etse hem bir sahs-ı bende
Tan idip derler ki Türk-i mükinet
Çeviri: Ahmet Yenikale- Öncü Basımevi 2012 Ankara
Şair bu beytinde de edepsizlikle suçlar ve Türkleri, her şeye boyun eğen biri olarak gösterir. Divan şairlerinin büyük çoğunluğunda Türk ulusuna hakaret eden bir anlayış mevcuttur. Bunun nedeni aldıkları eğitim mi, yoksa bu insanlar kendilerini Osmanlı görüp, Türk'ü bunlardan ayrı görmelerinden mi kaynaklanmaktadır? Örneğin: Vahit Mahdumi
Cahilim Türk-i merkep etvarım
Har-ı la- yufham-i alev harım
A.S. Levent 2015
derken Türkü cahilliğinden bahisle, onu devrin eşeği olarak niteler
Türk milliyetçiliğinin temellerini atan, ihmal edilmiş Türk kimliğini ortaya çıkarmak için gayret göstermiş olan Ziya Gökalp, Türk'ü kötülemenin bir moda haline geldiğini, eski Osmanlı seçkinlerinin köylüleri "eşek Türk" diye aşağıladığından bahsetmiştir. Bu yakıştırmalar vahimdir, devletler kurmuş bir milletin hele hele aydınları tarafından aşağılanması, hakaret görmesi gerçekten çok incitici bir durudur, ama maalesef ki edebiyatımızda Divan Şairlerinin bu tür beyit ve kıtalarının sayısı pek çoktur ve onların bu millete yaptıkları hakaretlerin de görmezlikten gelinmiş olması bir başka ayıptır.